Marko Koprivc Svet24.si

Marko Koprivc: »Peščica strank drži celo ...

zorko (2) Svet24.si

Upokojena zdravnica pomaga tistim, ki v teh ...

dom bokalci 2 Svet24.si

Je dom starejših dom ali hiralnica?

jansa nova24tv Reporter.si

Janševa tovarna laži in propagande: To ni ...

20140519-00529091 Necenzurirano

Nova bajna pogodba za Vizjakovega prijatelja in ...

miro in julijana Njena.si

Pristno ali zaigrano? Irena odkrito o dogajanju ...

sasa luka doncic Ekipa24.si

Za v družinski ALBUM! Saša na ogrevanju pomagal ...

Zgodbe

Električni mrk ni znanstvena fantastika

Od elektrike smo tako zelo odvisni kot najbrž še nikoli v zgodovini. Ste pripravljeni na izpad elektrike? Pa ne na takega za eno uro ali tri, ampak na večdnevnega? Konec koncev ga je veliko naših državljanov izkusilo ob žledolomu leta 2014. Avstrijcem se električni mrk v državi ne samo zdi mogoč, ampak tudi ocenjujejo, da se bo daljši izpad elektrike v naslednjih petih letih gotovo zgodil. Zato so že leta 2019 vadili za takšen primer in pretekli petek spet. Kaj pa mi?

Avstrijci kot najverjetnejši vzrok za izpad elektrike v prihodnosti omenjajo teroristični ali hekerski napad. Ne glede na vzrok pa je dobro, če je nanj vsaj minimalno pripravljen vsak od nas. Že to, da se zavedamo, da do takšne situacije lahko pride, je zelo pomembno. Še bolj pa informacije o tem, kako takrat ravnati. S pripravljenostjo in vnaprejšnjim načrtovanjem bomo varnejši.

Država v temi. Ko »ugasne« elektrika, lahko pozabimo na luči – tako tiste doma kot vse luči na cestah in v predorih – mesto oziroma država se znajde v temi. Motena ali celo prekinjena bo oskrba s pitno vodo (stranišča tudi ne boste mogli splakovati) – pa tudi če ta priteče, je lahko oporečna, ker je brez elektrike moten proces dezinfekcije. Pozabite na televizijo, radio, internet, telefon in, da, tudi danes tako vsemogočni mobilni telefoni ne bodo več delali. Četudi imate polno baterijo, vam ta nič ne pomaga, saj so oddajniki odvisni od elektrike. Na to človek niti pomisli ne in spomnim se, kako debelo sem gledala, ko so mi Korošci v Koprivni po vetrolomu pripovedovali, da so morali čez hrib pešačiti do prvega soseda prosit za pomoč oziroma od tam poklicati pristojne službe. Čeprav so imeli mobitel v žepu, so bili nemočni.

Ko ni elektrike, ne boste mogli točiti goriva, saj črpalke ne bodo delovale, zato je vedno dobro imeti napolnjen tank. Ta pride prav tudi za poslušanje vsaj avtoradia – radio je v takem primeru naše najpomembnejše informacijsko sredstvo in radio na baterije ter paket rezervnih baterij bi morala biti obvezni del vsakega gospodinjstva.

Ugasnejo bankomati, v trgovinah ne boste mogli kupiti ničesar, ustavijo se vlaki, dostop do zdravil, ne odpirajte skrinje in čim manjkrat hladilnik, če imate kuhališče samo na elektriko, si še čaja ne morete skuhati. Zato si morda že jutri velja nabaviti vsaj tisti mali plinski gorilnik za taborjenje.

Več v reviji Zarja Jana, št. 46, 16. 11. 2021