jamie liang Svet24.si

Policistka s krvjo zapečatila ljubezenski ...

Žajbelj Svet24.si

V starem Rimu sveta rastlina, v Grčiji z njim ...

nika-kovač Svet24.si

Nika Kovač, kot je ne poznate

janez jansa bobo Reporter.si

Janez Janša – čista esenca avtoritete (KOMENTAR)

rajko jansa Necenzurirano

Tudi dobavitelj medalj za veterane pozna Rajka ...

Saša Lendero Odkrito.si

Saši Lendero grozijo!

sveca Ekipa24.si

Slovenski klub žaluje! Poslovil se je dolgoletni ...

Zgodbe

Carska kri se vrača domov

Kje drugje bi še lahko srečali princa Rudolfa Liechtensteinskega, pa Leko II. Albanskega, Fuada II. Iz Egipta in kup drugih modrokrvnežev, za katere niste še nikoli slišali – no, za bivšo špansko kraljico Sofio najbrž ste, ta je bila tudi tam – kot na veliki kraljevski poroki?

Avtor:

js

Značke:

V resnici ni bila ravno kraljevska, ker se ni poročal kralj, velika je bila pa vsekakor, 1500 gostov je prišlo svatovat, od teh jih je bilo okrog petdeset kraljevske krvi, pa čeprav zanje ni slišalo prav veliko ljudi, ki niso iz visokih krogov. In se pravzaprav ne bi prav veliko ukvarjali s to poroko, če ne bi bila posebna zaradi ene podrobnosti: to je bila prva poroka člana družine Romanov na ruskem ozemlju, vse odkar so ubili zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in njegovo družino pred 104 leti.

Poroko so priredili v nekdanji ruski prestolnici St. Peterburg, ampak najbolj razvpitega Rusa, predsednika Putina, tam ni bilo. Kot je povedal njegov govorec Dimitri Peskov, predsednik ni prišel na poroko in nima prav nobenega namena čestitati paru. Novoporočeni par, to bi bilo dobro povedati približno zdaj, sta štiridesetletni nadvojvoda George Mihajlovič Romanov in njegova leto dni mlajša italijanska nevesta Rebecca Virginia Bettarini, ki se je spreobrnila v pravoslavno vero in preimenovala v Viktorijo Romanovno.

Več v reviji Zarja Jana št. 41, 12.10.2021