princ harry_meghan Svet24.si

Napovedala, da bosta Harry in Meghan šla narazen

Princ Charles Svet24.si

Princ Charles bo odpuščal: v kraljevi družini ...

borut mesko pl Reporter.si

Kruta usoda novinarja Boruta Meška: to je bil ...

jelko kacin, mario fafangel Svet24.si

Kacin je na svoj način razumel Fafangla, ...

urbanija Necenzurirano

Za promocijo cepljenja novačili svetnika SDS in ...

mansarda Odkrito.si

Mansarda? Zakaj pa ne! - 8 lastnosti, ki vas bodo ...

Metka Albreht Njena.si

Metka Albreht pozirala v nedrčku in navdušila

Zgodbe

Dan, ko so navijačem želeli ukrasti nogomet

Prejšnji teden je nogomet, za katerega radi rečemo, da je najpomembnejša postranska stvar na svetu, zasedel naslovnice najpomembnejših, in to ne le športnih, časopisov ter najudarnejše TV-termine. Razlog je bila prava vojna, ki se je razplamtela med Uefo, združenjem evropskih nogometnih zvez, in pobudniki novega evropskega klubskega tekmovanja, tako imenovane superlige. Zamisel, ki je v svojem pohlepu povsem zanemarila evropsko nogometno tradicijo, navijaške vrednote in strast ter zato, vsaj za zdaj, doživela tako rekoč popoln poraz.

Avtor:

Simona Furlan

Značke:

Zamisel bogatih lastnikov klubov o zaprtem, elitnem tipu tekmovanja po ameriškem vzoru, projekt naj bi večinsko financiral prav ameriški kapital oziroma banka JP Morgan (v preteklosti že zapletena v mnoge finančne škandale), je dobesedno razjarila navijače, zlasti angleške, ogorčeno se je odzvala tudi politika, najodločneje britanski premier Boris Johnson, francoski predsednik Emmanuel Macron in madžarski predsednik Viktor Orban (ne pa tudi slovenski premier Janez Janša), ter seveda Uefa oziroma njen odločni in hkrati izjemno ostri predsednik Aleksander Čeferin. Po le 48 urah od objave o uvedbi Superlige je večina sodelujočih klubov poklapano odstopila od projekta in hkrati navijače ponižno prosila za odpuščanje.

Jasno sporočilo navijačev. Prav navijači so jim z demonstracijami, transparenti pred stadioni in zapisi na družbenih medijih namreč takoj poslali nedvoumno sporočilo, in sicer da si preprosto ne pustijo vzeti vznemirjenja, ki jim ga prinaša spremljanje njim tako ljubega športa, v katerem, v nasprotju s siceršnjim življenjem, majhni (in revni) lahko premagajo velike (in bogate). Da si ne pustijo vzeti športa, ki je od vedno in hkrati povsod po svetu poleg zabave tudi pot iz revščine. Da ne bodo nikomur dovolili, da moštva, za katera navijajo z vsem srcem, spremenijo v igračke za bogataše, ki jih po tekmi, z besedami Aleksandra Čeferina, bolj kot rezultat zanimajo odzivi na Twitterju in stanje na njihovih bančnih računih. 

Čeferinova vojna napoved. Nogometa, torej tudi zaslužka, če smo že pri tem, ni brez navijačev, in tudi ta sila je bila vir in opora Aleksandru Čeferinu, predsedniku Uefe, za katerega je bilo to bržčas najnapornejših 48 ur v njegovem življenju. Ko se je moral, poleg hitrega in učinkovitega ukrepanja zoper tiste, ki so s svojo idejo načrtno napadli temelje evropske nogometne tradicije, soočiti s tem, da so mu dotlej bližnji sodelavci in tudi prijatelji – od teh ga je zagotovo najbolj razočaral in osebno prizadel predsednik Juventusa Andrea Agnelli – odkrito lagali. Se navzven strinjali z reorganizacijo Lige prvakov, ki jo je Uefa načrtovala javnosti predstaviti prav v teh dneh, odločno zanikali govorice, da se pripravlja ustanovitev Superlige, hkrati pa že podpisali pravne zaveze o pristopu k prav tej ligi.

Med vikendom, kot je v intervjuju na POP TV povedal Čeferin, so ga ti ljudje, torej lastniki klubov in menedžerji, klicali in mu hoteli pojasniti stvari, a jim je dal jasno vedeti – če ne odstopite od projekta, smo v vojni. Da misli še kako resno, je dokazal na ponedeljkovi novinarski konferenci, ko je napovedal Uefino odločno ukrepanje, za superligaše pa uporabil besede, kot so kače, dvanajsterica umazanih … »Zame je – ne želim uporabiti preostrega izraza – naravnost grozljivo, da je pohlep lahko tako močan, da ti je čisto vseeno za šport, ki ga imamo radi, za evropsko kulturo, za evropsko tradicijo, za navijače in ne nazadnje tudi za osebna prijateljstva.«

Resna grožnja ustroju evropskega nogometa. Ena od stvari, ki jih je Aleksander Čeferin poudaril v svojih medijskih nastopih, je tudi dejstvo, da so ustanovitelji Superlige o tem javnost obvestili tako rekoč sredi noči, torej prilagojeno ameriški, ne pa evropski javnosti. Vsekakor sta ignoranca in vzvišenost kapitala v primeru poskusa uvedbe Superlige udarila na površje z vso silo.  

Več v reviji Zarja Jana, št. 1727.4. 2021