FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Dobra karma

Klemen Slakonja o prelomnicah in življenju: ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

marjan sarec pl1 Reporter.si

»Janša še naprej lomasti po državi« - Marjan ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

anamarija-lampič Njena.si

To je moški, ki ga ljubi Anamarija Lampič

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Sreča se ne meri v kilogramih

Štajerka Mateja Hojnik na družbenih kanalih svoje sledilce vsak dan razveseljuje z novimi dekoracijami svojega ljubkega doma, s svojo podobo pa promovira ljubezen do sebe. Obilnejša postava je ne ovira, da se ne bi lepo, ljubko, moderno oblekla in v tem uživala, kajti hvaležnost, sreča in veselje se ne tehtajo v kilogramih, pravi z nasmehom konfekcijska modelarka.

Kdor je navdušen nad skandinavskim slogom pri opremljanju stanovanja, na družbenih omrežjih prej ali slej naleti na stran Ljubki dom, kjer lahko uživamo v fotografijah njenega doma, ki je videti kot iz kakšne revije. Mateja ga nenehno spreminja. Ko smo jo obiskali, je imela, kot se je pošalila, »dekoracijsko krizo«, ker so njene priljubljene trgovine že toliko časa zaprte in ne more stikati za novimi kosi, ki bi osvežili njen dom. 

Sanjska kuhinja. Kako se je ta strast začela? »Ko smo se selili v novo stanovanje, mi je mož pustil proste roke pri urejanju našega doma, tako da sem lahko izživela svoje otroške sanje. Druga dekleta so se namreč igrala s punčkami, jaz pa sem razmišljala samo o svoji sanjski kuhinji. Z družino smo velikokrat obiskali Ikeo in občudovala sem kuhinje v podeželskem slogu. V novem stanovanju sem končno prišla do nje!« Do bele podeželske kuhinje s ploščicami z modrim maroškim vzorcem, ki jih je našla v eni od slovenskih trgovin. So ji rekli, da se ne prodajajo prav dobro, danes pa prav zaradi Mateje krasijo mnoge slovenske domove. Kuhinja je videti krasno, čeprav je zanjo odštela le tri tisoč evrov z gospodinjskimi aparati vred. Nad kuhinjski pult je pritrdila lično poličko z obešalom za najljubše skodelice, začimbe in še kakšno dekoracijo, za katero je odštela le 35 evrov namesto 250, če bi jo kupila v sklopu kuhinje. Tako pa je iz nizkocenovne trgovine s pohištvom odnesla skorajda enako za veliko manj denarja. »Ne kupujem kar vsevprek, vedno si prej ogledam, kar mi je najbolj všeč, potem pa počakam na znižanje,« prizna. Kuhinja je najljubši kotiček njenega stanovanja. »Vanjo sem naravnost zaljubljena,« se smeji. Kuhinja je del osrednjega bivalnega prostora z jedilnim delom in dnevnim kotičkom, kjer družinica preživlja prosti čas. Domek zaokrožajo številne poličke (za prah se ne sekira), blazine, košarice, lučke, vaze, slike, škatle, odeje in preproge.

Ljubki dom. Ko je opremljala stanovanje, je ves čas fotografirala, kako napreduje urejanje, in fotografije objavljala na Facebooku. »Ker so mi očitali, da se samo hvalim, sem se razjezila in ustvarila svojo skupino Ustvarjamo s srcem, tam sem potem lahko objavljala, kar sem hotela. Sledilkam so bile moje objave všeč in so me začele spodbujati, naj si naredim svojo stran, in tako je nastal ljubki dom. Sledilk je bilo vedno več, meni pa je rasla samozavest.« To ji je dajalo ogromno spodbude in veselja, ki ju je takrat potrebovala, saj je medtem pustila službo v modnem podjetju, kjer je bilo vedno več pritiska in ni mogla več zdržati. Nedolgo zatem, ko jih je zapustila, je podjetje šlo v stečaj. »Kadar je bilo v službi hudo, sem samo razmišljala, kaj bom v stanovanju spremenila, kaj novega bom izdelala, kje bom kaj okrasila in potem to fotografirala in objavila.« Čeprav je bila brezposelna, nikoli ni razmišljala, da bi s svojim hobijem lahko tudi kaj zaslužila, preprosto je uživala, to je postalo njeno življenje. »Še vedno se ne vidim kot vplivnica. Raje bi imela podjetje za organizacijo in dekoriranje dogodkov. Čeprav bi bilo z delom v teh časih, ko je vse zaprto, težko.«

Noben kos njenega pohištva ni narejen po meri. »Sem zelo nestrpna in ne morem čakati mizarja. Všeč mi je, da tisto, kar vidim, kupim in postavim.« V domu prevladuje bela barva v kombinaciji z lesom, okrasje pa je iz naravnih materialov, lesa, stekla. »Kupujem premišljeno, vedno moraš paziti, da ne zaideš v kič,« opozarja. Kadar hodi po trgovinah, si zapomni, kaj je mogoče kje kupiti, da lahko svetuje svojim sledilcem, kot tudi to, kako lahko kos umestijo v svoj dom.

Več v reviji Zarja Jana, št.8, 23.2.2021