FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Dobra karma

Klemen Slakonja o prelomnicah in življenju: ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

kerem-bürsin Njena.si

Huda nesreča zvezdnika serije Ko potrka ljubezen

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Zibelka pod drevesom

Čas ne bi mogel biti bolje in bolj premišljeno izbran: da pričakujeta drugega otroka, sta vojvoda in vojvodinja Suseška, Harry in Meghan za bralce tabloidov, sporočila 13. februarja, v časopisih se je vest pojavila dan pozneje. In ne gre le za to, da je novica o tem, da bo njun prvorojenec Archie postal starejši brat, torej zakrožila prav na valentinovo, ne, najava novega potomca je prišla tudi natanko 37 let po tistem, ko sta Charles in Diana 13. februarja naznanila, da pričakujeta drugega otroka. In so tako na valentinovo 1984 bralci časopisov izvedeli, da prihaja dete, ki je pozneje, kot uči zgodovina, postalo znano pod imenom princ Harry.

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Za človeka, ki trdita, da ne marata vsiljivega vmešavanja medijev v svoje življenje, sta se Harry in Meghan za medijsko naznanilo o novem otroku zelo potrudila: medijem – VSEM medijem, tudi tistim, ki sta jih tožila zaradi vdora v zasebnost – sta poslala črno-belo fotografijo, ki jo je (na daljavo iz Londona) z iPadom posnel njun prijatelj, britanski fotograf nigerijskega rodu Missan Harriman. Fotografija malce spominja na zaključni prizor filma Notting Hill iz leta 1999, v katerem noseča Julia Robers leži na klopci v parku z glavo v naročju Hugha Granta, le da nasmejana Meghan v dolgi beli platneni obleki leži v travi, roka ji počiva na že precej zajetnem trebuščku, glavo pa ima v naročju bosonogega Harryja (kot kakšen hobit je, so komentirali ljubitelji filmov), ki jo obožujoče gleda. Oh, in tole boste gotovo tudi hoteli vedeti, obleko ji je sešila Carolina Herrera za prvo nosečnost.

Aaaaah.

Srečni in navdušeni. Vojvoda in vojvodinja Suseška sta »presrečna«, da lahko potrdita, da pričakujeta mlajšega bratca ali sestrico njunega sina Archieja, je reklo uradno naznanilo Suseških, ki mu je nato odgovorilo naznanilo iz Buckinghamske palače, da so kraljica, princ Philip, prestolonaslednik in vsa družina »navdušeni« nad novico in jima želijo vse dobro. Novico je kraljičin najljubši vnuk babici nedvomno že prej sporočil po telefonu, pa uradne objave so vedno malce zadržane, a vendar, a vendar ... se tudi vam zdi, da iz odgovora Buckinghamske palače veje rahel hlad? Zagotovo poznate tudi razlog – 8. januarja lani sta Suseška oznanila, da ne bosta več dejavna člana kraljeve družine, da bosta odložila vse obveznosti, ki izhajajo iz tega. In sta se nekaj mesecev pozneje izselila iz Velike Britanije, najprej sta se umaknila v Kanado, zdaj sta se ustalila v južni Kaliforniji (kar tudi pojasni, zakaj se lahko sredi februarja bosonoga valjata po travi). Odnosi v kraljevi družini niso bili nikoli več taki kot prej, čeprav se Harry in babica redno slišita po telefonu.

Kdaj se bo otrok rodil (čez kakšne tri, štiri mesece, ugibamo?) in kakšnega spola bo, ne vemo, vemo pa tole: v vrsti za britanski prestol bo osmi (za prestolonaslednikom Charlesom, princem Williamom in njegovimi tremi otroki, za očetom Harryjem in starejšim bratom Archiejem), kajti Harry se ni odrekel svojemu mestu v vrsti za prestol. Otrok ne bo avtomatično princ ali princesa, naslov HRH (njegova/njena kraljevska visokost) mu bo pripadel šele takrat, ko dedek Charles zasede prestol, vendar se zanj najverjetneje ne bo potegoval (ali njegova starša v njegovem imenu), saj sta se Harry in Meghan, ki sta bila do lanskega januarja kraljevski visokosti, naslovu odpovedala. Ker se bo rodil v ZDA, bo otrok avtomatično imel pravico do ameriškega državljanstva.

Že ob rojstvu ima tudi pravico do naslova lord ali lady, vendar je njegova starša najverjetneje ne bosta uveljavljala, saj sta se ji odrekla tudi pri starejšem sinu Archieju. In bo torej otrok, tako kot Archie, pred imenom nosil naziv master, gospodič (če bo fantek), ali miss, gospodična (če bo deklica), za imenom pa priimek Mountbatten-Windsor. Otrok bo peti vnuk britanskega prestolonaslednika in deseti ali enajsti pravnuk (odvisno od tega, kdaj se bo rodil otrok Zare Tindall, hčerke princese Anne, tudi pričakovan enkrat letos) britanske kraljice. Pet dni pred naznanilom Suseških je Elizabeta ravno dobila novega pravnuka, prvega otroka princese Eugenie, hčerke princa Andrewa.

In še tole vemo z absolutno gotovostjo: temu otroku, naj bo že princ/princesa ali ne, lord/lady ali ne, v življenju ne bo ničesar manjkalo, vsaj ne v materialnem smislu. Njegova starša sta si kljub izstopu iz kraljeve družine dobro postlala. No, pravzaprav izvrstno. Sklenila sta kup zelo donosnih pogodb z najrazličnejšimi mediji, med drugim sta na tem seznamu Netflix in Spotify.

Zločin in kazen. Čeprav denarja v najavah nič ne omenjajo, pa sta zagotovo dobro zaslužila z intervjujem z Oprah Winfrey, ki ga bodo v ZDA predvajali 7. marca (in je verjetno že posnet, ugibajo). Devetdesetminutno oddajo najavljajo kot »intimni pogovor«, v katerem naj bi Suseška razkrila kup stvari iz svojega zasebnega življenja. Japajade.

Znano je, da se v prvem delu pogovarjata Oprah (ki se je udeležila tudi njune poroke) in Meghan, ki naj bi klepetala o materinstvu, življenju na očeh medijev, o dobrodelništvu, prvič naj bi tudi javno spregovorila o njunem pobegu iz kraljeve družine. V drugem delu se jima pridruži še Harry. Ni pa jasno, ali sta klepetavčka o svoji nameri predhodno obvestila tudi Buckinghamsko palačo. Večina meni, da ne, saj jima zdaj, ko nista več dejavna člana kraljeve družine, tega ni treba storiti.

Potem je pa samo nekaj dni po najavi prišlo iz Velike Britanije oznanilo, da bodo zakoncema odvzeli patronate nad številnimi dobrodelnimi organizacijami, ki sta jih doslej kljub umiku še podpirala. Kazen za napovedani intervju, so ugibali mnogi. Ne, se je pokazalo, gre le za že prej dogovorjeno revizijo dogovora med Suseškima in Buckinghamsko palačo – po dvanajstih mesecih, do 31. marca, naj bi pogledali, kako jima gre. To naj bi naredili v njun prid, za primer, če se jima svoboda ne bi obnesla. A se je pokazalo, da sta Harry in Meghan dobra poslovneža in se ne nameravata vrniti pod okrilje kraljeve družine. Zato zdaj ne bosta več pokrovitelja dobrodelnih organizacij, ki jih sponzorira kraljeva družina – še vedno pa bosta lahko dobrodelna pokrovitelja v svojem imenu. Tisto, kar Harryja najbolj boli, pa niso odvzeti patronati, teh mu je še vedno ostalo dovolj, v živo ga je zadelo to, da bo izgubil še zadnje tri častne čine v britanski vojski, in je menda napovedal, da se bo »boril« zanje. No, ni pomagalo.

Zasebnost? Kakšna zasebnost? Večina medijev – tudi tisti tabloidi, proti katerim se je zaradi vtikanja v zasebnost (sodu je izbilo dno, da so objavili odlomke pisma, ki ga je Meghan napisala svojemu očetu) vojvodinja borila na sodišču (in zmagala!) – je bila nad novico o novem otročiču navdušena. Kdo ji ne bi privoščil, še posebej po tem, ko je novembra lani javno objavila zapis o tem, kako je lani poleti doživela spontani splav in izgubila otroka. Ko je Archieja zjutraj previla, je napisala, je začutila oster krč in s sinom v naročju padla na tla. »Ko sem k sebi privijala svojega prvorojenca, sem vedela, da izgubljam drugega otroka. Nekaj ur pozneje sem ležala v bolnišnični postelji in držala moža za roko. Čutila sem mrzli pot njegove roke in ga poljubila na členke, mokre od najinih solza.«

Več v reviji Zarja Jana št 8, 23.2.2021