danny Dobra karma

Dannyjeva napoved: Nenavadno bo, a ne tako zelo ...

princ harry_meghan Svet24.si

Napovedala, da bosta Harry in Meghan šla narazen

borut mesko pl Reporter.si

Kruta usoda novinarja Boruta Meška: to je bil ...

jelko kacin, mario fafangel Svet24.si

Kacin je na svoj način razumel Fafangla, ...

urbanija Necenzurirano

Za promocijo cepljenja novačili svetnika SDS in ...

Alja Kapun Odkrito.si

Vse enkrat mine

Tetovaže sanjskih deklet Njena.si

Tri tekmovalke dobile večen spomin na sanjskega ...

Zgodbe

Kako postati boljši človek

Osnovna šola Lava v Celju očitno ni čisto navadna osnovna šola in njena ravnateljica Marijana Kolenko ni čisto navadna ravnateljica. Letos so na tej šoli že petič izdali Rastočo knjigo z naslovom Biti človek in šestič Koledar odličnosti. V času korone je izdati takšno knjigo in koledar pravi izziv. A so ju. Pridobili so sredstva, k sodelovanju povabili ogromno imenitnih piscev, barvito in vsebinsko zares bogato knjigo izdali v 600 izvodih, koledarja pa samo dvajset izvodov manj, dobile ju bodo vse družine šolarjev iz te šole, nekatere so pri nastajanju knjige in koledarja tudi tvorno sodelovale.

Avtor:

Alenka Sivka

Značke:

Gibanje Rastoča knjiga. Gibanje bo letos praznovalo 20 let delovanja. Ideja, ki so jo zasnovali veliki Slovenci dr. Janez Gabrijelčič, Boris Pahor in Tone Pavček ter podprl državni svet Republike Slovenije (gibanje deluje pod njegovim okriljem), je ideja o inovativnem razmišljanju v državi Sloveniji, ideja o prepoznavanju vrednosti slehernega državljana, ideja o povezovanju dveh milijonov glav in štirih milijonov rok. Je ideja o sodelovanju, združevanju znanja, o zavedanju bogate kulturne identitete, pa izvirnega in bogatega maternega jezika, o inovativnem ustvarjanju, medsebojni pomoči, humanosti, podpiranju drug drugega, medčloveški solidarnosti, pripadnosti narodu, o poti k odličnosti tako posameznika kot skupnosti.

Brez človečnosti ne bomo mogli ne sobivati in ne preživeti. Osnovna šola Lava sodi med razvojne šole v Sloveniji in namenja izjemno veliko skrb vzgoji, vrednotam, razvoju osebnosti in osebnostnih lastnosti, saj se vodilni v njej zavedajo, da brez človečnosti ne bomo mogli ne sobivati in ne preživeti. »Dr. Gabrijelčič me je navdušil, ko smo ga povabili na pedagoško konferenco, ker sem vedela, da je pobudnik gibanja Rastoča knjiga. Takoj smo se dogovorili, da se priključimo in najprej izdelamo koledar odličnosti in mojstrstva; izbrali smo 12 vrednot in jih povezali z dejavnostmi, ki jih izvajamo v šoli. Potem smo vsako leto idejo nadgrajevali, z vrednotami v koledarju smo želeli spodbuditi k razmišljanju. Naslednje leto je zraven nastala še prva Rastoča knjiga,« pojasnjuje nastanek koledarja in knjige ravnateljica OŠ Lava Celje.

Odziv leta 2020. »Zdi se mi, da ljudje samo sledijo in premalo razmišljajo – strokovno, kritično,« pravi ravnateljica Kolenkova. »Treba je delovati, iskati rešitve. To je zasnova naših koledarjev. Letos smo se na primer odločili, da ne bomo jamrali, ampak junaško stopili v novo leto. Učenci naše šole prav tako že kritično razmišljajo, so samozavestni, se tako tudi izražajo in so aktivni, k temu jih ves čas spodbujamo. Vsebina letošnje knjige in koledarja je seveda odziv na leto 2020. V tem letu je bilo veliko strahov. A želeli smo, da nas panika ne bi premagala. Šolanje od doma je bil velik izziv. Najprej je bilo učencem všeč, potem ne več toliko. A potem smo se osredotočili na to, kako lahko znotraj tega, kar imamo, delamo dobro. Ves čas smo se trudili delovati v pozitivnem duhu. Kot ravnateljica sem se redno pogovarjala in srečevala z učitelji, skupaj smo premagovali negotovost, neznano polje, kako ravnati z negativnimi novicami. Ugotovili smo tudi, da koronačas ni naredil take spremembe, kot smo jo vsi pričakovali – da se bodo ljudje malo ustavili, naredili konec norenju zadnjih let, da je treba upočasniti ritem naših življenj ... manj hlepeti po materialnem, po 'imeti', in dati prednost 'biti'. Otroci naj bi imeli več časa za spoznavanje sebe in staršev. A se to na žalost ni zgodilo. Zato smo želeli vse to preliti v našo peto Rastočo knjigo, ki smo ji dali naslov Biti človek,« pove Kolenkova.

Knjiga za razmislek. V peti Rastoči knjigi gostuje ogromno zanimivih avtorjev: pater Karel Gržan, Ninna Kozorog, Janez Gabrijelčič, ustanovitelj Rastoče knjige, Manca Košir, Miša Molk, Zvezdana Mlakar, Ivan Sivec, pa mnogi starši, učitelji in učenci. Vsak s svojo zgodbo in svojim razmišljanjem. V knjigi je tudi polno lepih fotografij, risb, duhovitih misli, pesmi ..., vanjo je skratka vloženo ogromno truda. Kako jim je to uspelo v tem nenavadnem času? Ravnateljica Marijana Kolenko pravi: »Čeprav je bilo hudo leto, smo zbrali denar in energijo, knjiga je nastajala dobrih sedem mesecev, bila je res velik zalogaj, ker smo vse delali 'na daljavo', le knjižničarka Metka je bila tu, ob meni. A če imaš jasen cilj in željo nekaj narediti, to lahko tudi dosežeš. Bile so težave, a smo uspeli. Prepričali smo ljudi, da je pravi čas, da se nam zgodi tudi kaj lepega. Tako smo izdali oboje, koledar in knjigo, in dokazali, da se da.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 716.2. 2021