hujsanjepo40 vodilna Dobra karma

Bi radi shujšali? Z dieto je težko, s temi triki...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

princ-harry, meghan-markle, oprah-winfrey Odkrito.si

Harry in Meghan pri Oprah - ni prepovedanih tem

Ditka Haberl Odkrito.si

Ditka Haberl povedala resnico o skladbi Dan ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Svet kot en sam veliki casino

Če bi premogel vsaj kanček optimizma, bi bilo članku lahko naslov tudi Grad gori, grof beži!. Svet visokih financ je v zadnjih dneh do obisti pretresel punt drobnih vlagateljev. In za par fascinantnih tednov se je zdelo, da uboga gmajna dejansko zmaguje.V epicentru nepričakovanega viharja se je znašlo podjetje GameStop, nekoč mogočna veriga fizičnih trgovin z računalniškimi igrami. Kot ste morda opazili, je koncept fizičnih trgovin tako in tako v zatonu. Igre pa je v nasprotju z vijaki in majonezo sploh mogoče neposredno pretakati po spletu. Dodajmo ukrepe zaradi korone, in veliki morski psi z Wall Streeta so zavohali kri ter začeli krožiti okoli podjetja.

A GameStop je nenadejane zaveznike našel v slabih šestih milijonih pripadnikov skupnosti, zbrane na WallStreetBets. Gre za vlagateljski forum na izredno vplivnem spletišču Reddit. No, forumovi mnenjski voditelji so se na podlagi nekaterih indicev odločili, da GameStop sploh ni obsojen na propad. Zato so začeli občestvo pozivati, naj podjetje z nakupom delnic reši. In ker ima znamka GameStop očitno še vedno izjemen nostalgični apil, so pozivi naleteli na izjemno množičen odziv. Zadeva je postala viralna.

V slogi je (velika) moč. Čedalje redkeje lahko slišimo krasni slovenski pregovor V slogi je moč. In tole je zdaj kraljevska priložnost, da ga potegnemo iz naftalina. Čeprav so jim nasproti stali izjemno močni finančni skladi z Wall Streeta, so združeni drobni vlagatelji sistemu zadali par sila bolečih udarcev. Predvsem zaradi svoje številnosti so združene girice delnice GameStopa napumpale v vrtoglave višave in Wall Streetu servirale njegovo zadnjo plat na srebrnem pladnju.

Armada drobnih vlagateljev pa se ni ustavila pri tem. Opita od uspeha je začela veselo hrustati tudi delnice vrste drugih »shortanih« podjetij – recimo največje svetovne kinematografske verige AMC, pa Blackberryja in celo Nokie. Mnogi so sicer kupili po eno samo delnico omenjenih podjetij – a še enkrat, v slogi je moč.

Ob polčasu tega neverjetnega pohoda so bile omenjene delnice katapultirane v stratosfero. Samo delnice GameStopa so v januarju imele več kot 1600-odstotno rast. Veliki finančni mastodonti pa so bili osušeni za težke milijarde. Zakaj? Ker so bili prisiljeni izposojene delnice nazaj odkupiti po groteskno napumpanih cenah.

Po izračunih analitičnega podjetja Ortex so veliki igralci na ta račun samo januarja izgubili nepredstavljivih 71 milijard dolarjev. Na RussiaToday so podatek ovrednotili takole: »Da stvari postavimo v perspektivo, spomnimo, da je 70,87 milijarde dolarjev pol milijarde manj kot letni BDP Slovenije!«

Ortex je tudi poročal, da so morski psi v pavšalu izgubili denar pri delnicah kar 5000 različnih podjetij. Nič čudnega torej, da se je par večjih skladov znašlo na robu bankrota. Pri Citron Researchu so morali skrušeno priznati, da so izgubili kar sto odstotkov začetne »shorterske« investicije. Sklad Melvin Capital pa je ob koncu januarja za golo preživetje potreboval tri milijarde dolarjev svežega kapitala.

Boleča lekcija moderne dobe. In zato je seveda sledil protiudarec sistema. V svoji primitivni surovosti je tudi ta odprl neko povsem svoje poglavje v moderni finančni zgodovini.

Ob vseh izgubah velikih vlagateljev je borzni indeks Nasdaq mirno začasno zamrznil poslovanje, čeprav za to ni bilo pravega razloga. Razen seveda velikanskih izgub velikih na račun malih. Robinhood, najvplivnejši trgovalni portal za manjše vlagatelje, pa je uporabnikom mirno blokiral trgovanje z večino relevantnih delnic.

Bilo je natanko tako ogabno, kot se sliši. Robinhoodove stranke so se nekega četrtkovega jutra zbudile v uradno obvestilo, da jim ni več dovoljeno kupovati delnic zgoraj navedenih podjetij. Za opis takega ukrepa lahko iz naftalina mirno potegnemo še izraz »nevideno«. Sploh, ker se Robinhoodov udarni marketinški slogan glasi: »Naša misija je demokratizirati finance!«

Tako brutalen ukrep je lahko imel samo eno posledico. Ker delnic po novem ni bilo dovoljeno kupovati, so šle lahko samo navzdol. Na to četrtkovo jutro je bila delnica GameStopa vredna 469 dolarjev, še pred poldnevom pa je zgrmela na 126 dolarjev. Vmes se je malo pobrala, potem pa spet padla in ob zaključku redakcije lebdela okrog 50.

Dejanski Robin Hood iz angleških legend je zaslovel s tem, da je kradel bogatim in dajal revnim. Moderni Robinhood.com pa se je v resnici izkazal za nottinghamskega šerifa – ali pa še bolje, kar za Superhika iz Alana Forda, ki je uslužno kradel revnim, da bi dajal bogatim. Pa če je čelnik Robinhooda Vlad Tenev še tako govoričil, da je pri blokadi le upošteval pravno regulativo. Prav nič mu ni pomagalo, da ni znal navesti, konkretno kateri.

Besni mali vlagatelji so se sicer poskušali maščevati s povodnjijo skrajno negativnih ocen Robinhooda na Googlovi spletni strani za ocene. A se je Google odločil, da bo stotisoče njihovih mnenj preprosto izbrisal. V čemer se skriva še ena boleča lekcija naše dobe. Tudi če vas je sto tisoč in več, lahko Google s par kliki poskrbi, da sploh ne obstajate.

Več v reviji Zarja Jana, št. 69.2. 2021