sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

igor zorcic bobo Svet24.si

Zakaj Zorčič ščiti Janšo in ne poslancev?

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

20200831-01021373 Necenzurirano

Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali ...

raiven, sara-briški Odkrito.si

Poglej jo, je že spremenila pričesko

kandidati 2. sezona ugodno oddam sina Njena.si

To so fantje iz 2. sezone šova Ugodno oddam sina

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Živeti po mačje

Mačka je svobodna, mirna, radovedna, pozorna, zaupljiva, trdoživa, previdna, elegantna, tiha, karizmatična, ponosna, neodvisna ... in še veliko več prijetnih lastnosti ji pripisuje francoski avtor Stephane Garnier v knjigi Živeti po mačje (založba Vida). Ker me je pred dobrim letom omrežila in posvojila potepuška mačka, sem jo z zanimanjem prebrala in priznati moram, da zdaj marsikaj razumem, česar prej nisem. Očitno so mnoge čudežne zgodbe o mačkah resnične, in če bi jim znali prisluhniti, bi najbrž živeli veliko bolje. Že to, da se ravno ob pravem trenutku privije k nam, včasih odleže.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Stephanu je pomagal pisati knjigo njegov maček Ziggy, ki ima privilegije, kakršne si izbori kar precej mačk in mačkonov. Ima dostop do skrbnikove postelje, sprehaja se povsod, kjer želi, in kadar misli, da je pisatelj že dovolj delal in potrebuje predah, leže na tipkovnico ter zahteva pozornost zase. Ziggy ima dvanajst let in je od prvega leta invalid, prednjo desno tačko mu je namreč izmaličilo kolo motorja. Ko se je znebil obvez, je zaživel življenje normalnega mačka, pogumno samo z eno tačko oklofuta svojega nasprotnika, cele noči lovi miši, pa tudi za spolne užitke ni prikrajšan. Poželjive muce so kmalu ugotovile, kako se morajo nastaviti, da jim ne zdrsne s hrbta.

Mačka zmeraj pristane na nogah, pravi ljudski rek. Kar pomeni, da je neznansko prilagodljiva. Po navadi opevamo pasjo vdanost in zvestobo gospodarju, mački pa pripisujemo manj čustev – navezana je pač na tistega, ki jo hrani, pravi ljudski glas. Kar ni res, pravijo znanstveniki, ki se ukvarjajo z živalskimi čustvi. Tudi Stephan Garnier meni tako. Se mu pridružujem. Ko je moja mama umirala, je skupaj z njo umirala njena še mlada mačka, čeprav je mama že dolgo ni hranila in je bilo tudi po njeni smrti kup ljudi, ki jih je poznala in so jo bili pripravljeni hraniti ter crkljati.

Avtor nam v številnih kratkih poglavjih opisuje lastnosti mačke, ki bi bile tudi za človeka, ki se ne zna sprostiti, postaviti zase in poveseliti, nadvse dobrodošle. Vsako poglavje uvede z rekom kakšnega znanega človeka, ki je bil ljubitelj mačk. Če bi poznal Svetlano Makarovič, našo znano mačkoljubko, bi lahko dodal morda še tole: »Jaz sem mačka. Topla in nežna, a stegnem kremplje, če je treba.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021