Screenshot_2021-08-05_16-37-38 Svet24.si

VIDEO: Podivjan bik na nelegalnem rodeu raztrgal ...

mojca-prelesnik Svet24.si

Cela Slovenija čaka NIJZ, oni pa noge namakajo v ...

Thessalonica Allen Svet24.si

Moža ubila in ga razkosala s sekiro

janez-janša, mauritius, božo-dimnik, andrej-marčič, katja-ujčič Reporter.si

Ljerka Bizilj: Zanimivi prijatelji Janeza Janše ...

Sibil Svilan Necenzurirano

Preživel je šest vlad, Janševa ga je odslovila

Nekoč so bili ljudje 7 Odkrito.si

Prvi slovenski film po pandemiji vzbudil nemalo ...

slovenija, košarka, oi-tokio, olimpijske-igre-tokio-2020, olimpijske-igre-2020 Odkrito.si

'Veni, vidi, vici' za naše košarkarje velja že ...

Zgodbe

Po domačem kruhu diši!

Kako lahko pridete do odličnega kruha in super šmorna pa ob tem še nekomu pomagate.

Avtor:

Humanitarček

Značke:

»Marca, ko je bila korona, so mi iz Humanitarčka poslali enega rudla, je rekla, da je domač kvas. Takrat je bila korona, me je basalo za evre, pa še v trgovino se ni smelo it. Pa celo vrečo moke iz mlina, jajc so mi dali pred vrata. Fejst ljudje so. Sem pa si mislila, da se ji je čisto obrnilo s to vrečko, ko je gor pisalo rudl. Pa sem se spomnila, da je moja mama nekaj takega delala. Je rekla, da naj spečem kaj, ko Mihec pride, pa mi je še orehe dala, da ko bo imel rojstni dan. Je rekla, da mu naj dam kruh za kcuj. Sem si cel hladilnik popacala s to mišungo, samo potem pa sem po navodilih delala. Sem si dva naredila, enega rudla in enega mihovčka, za Mihčove kruhe. Mu orehe noter zamešam, ma rad. Če bi mi kateri bek prišel. Tako je bil vesel, ko sem mu prvič dala. Ni bil bohvekaj ta hlebec, samo je pa dišal. Je rekel Mihec, da je taboljši. Pa zdaj je kar šlo. Zdaj dobim moko vsaki mesec, pa lepo hranim mihovčka in rudlčka. Včasih spečem še kak šmorn. Pa letos bom spekla še za brezdomce, so mi v društvu obljubili, da bomo naredili nekaj še za njih. Pa da naj recepte napišem, da se še kdo nauči. Sem rekla, da so 'na glavo obrnjeni'. Pa je rekel Mihec, da to bojo meli še drugi radi. Mihčov kruhek.«

******

RUDL za #vide je projekt, ki ga je pravzaprav rodila prva koronakriza spomladi, ko je zaradi čezmernega paničnega nakupovanja začelo primanjkovati kvasa za najranljivejše. Društvu Humanitarček je takrat priskočila na pomoč Anita Šumer s svojim rudlom. Gre za drožni nastavek v polsuhi obliki. V društvu so z njeno pomočjo za starostnike pripravili preproste recepte in jih spodbujali k vzdrževanju drožnega nastavka.

»Na začetku nas je bilo precej strah, kako bodo sprejeli to alternativo. A se je izkazalo, da so se predvsem starostnice z drožmi spoprijateljile bistveno hitreje, kot smo mislili, saj so jih po večini poznale iz svoje mladosti,« je povedala Ninna Kozorog, predsednica društva in aktualna Slovenka leta. »Utopično je pričakovati, da bodo vsi spekli popolne hlebce. Daleč od tega. Jih pa, tudi fante, spodbujamo, da skrbijo zanje. Tako se zamotijo, imajo rutino. Marsikateri moški si zna sedaj z njim speči super šmorn. Pogosto pa jih spodbujamo, da nam za nastavek skrbijo, me pa spečemo kruh.«

Ker je stiska starostnikov na zimo še toliko bolj občutna, smo se odločili, da del naše zgodbe delimo s celotno Slovenijo. Tako smo ob mentorstvu Anite Šumer pripravili knjižico zgodb, ki se prepletajo z recepti #vid in profesionalnimi recepti drožomanske mojstrice Anite. Samo za ta namen je Anita pripravila omejeno izdajo izvornega rudla. Sredstva bodo namenjena nakupu toplih obrokov za starostnike iz #projektVida.

»Decembrski paketek« je na voljo od 23. novembra po ceni 12 evrov, s katerimi boste nekomu omogočili tople obroke. V zameno boste prejeli knjižico »iz prve roke« in čisto svoj drožni nastavek, imenovan rudl.

HUMANITARČEK

P. S.: kompletek lahko podarite tudi kot del božičnega darila.

Www.projektvida.org

Zarja Jana št. 48, 1.12.2020