omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 27. oktobra

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

New York Svet24.si

FOTO: Izpovedi Slovencev o uspešnosti posameznih ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

faviola Odkrito.si

Duh 2-letne deklice, ki obiskuje svoj grob?!

Primož in Renata Peterka ter njuni otroci Maj, Gaja in Stela Njena.si

Se bodo Maju Peterka izpolnile želje?

Zgodbe

Oče, moraš se poročiti z njo!

Odločna, bojevita, a obenem predana družini in poklicu, takšna je Jill Biden, ki bo morda postala nova prva dama ZDA. Sonarodnjaki jo dobro poznajo, saj je bil njen soprog podpredsednik v obeh mandatih Baracka Obame.

Avtor:

Stane Mažgon

Značke:

V Združenih državah Amerike je jesen zelo vroča. Predvolilni boj se je tako razvnel, da je težko slediti novicam in dogodkom, ki se vrstijo v divjem ritmu. Država je obremenjena s katastrofalno situacijo zaradi okužb s koronavirusom in velikanskim številom umrlih – teh je že več kot 210 tisoč. Veliko smrtih žrtev bi s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem oblasti lahko preprečili. A Trumpovi administraciji, usmerjeni v povsem drugačne interese, je to v celoti spodletelo.

Številni komentarji in analize govorijo o tem, da so bila zadnja štiri leta predsedovanja prava polomija. A o tem bo najbolje sodila zgodovina. V kratkem pa tudi ameriški volivci. 3. novembra bodo namreč predsedniške volitve. Trenutne napovedi kažejo, da bi s precejšno prednostjo zmagal kandidat demokratske stranke Joe Biden.

Izkušenega politika z več kot štiridesetletno kariero v senatu in najvišjih organih ameriške državne uprave Američani in svetovna javnost dobro poznajo. Osem let je bil podpredsednik Baracka Obame, torej delo v Belih hiši pozna do podrobnosti. Žena Jill ga je vedno podpirala in spremljala na nastopih, a si je obenem prizadevala, da bi ostala zunaj vrtinca politike ter ohranila kariero profesorice angleščine in književnosti. Če bo Biden izvoljen za novega predsednika, se bo verjetno to moralo spremeniti.

Misliva, da bi se moral poročiti z njo! Zakonca Biden - on bo novembra dopolnil 77 let, ona jih šteje 69 – imata za sabo že več kot 43 let zakona. Zakon je bilo poln preizkušenj od trenutka, ko sta se spoznala na srečanju, za katero se je dogovoril Bidnov brat. Ta je Jill, privlačno svetlolasko s karizmo, poznal še iz študentskih časov. Joe se je takoj zaljubil vanjo in jo že na drugem zmenku prosil, naj se, če je le mogoče, ne dogovarja za zmenke z drugimi kandidati.

Jill izhaja iz družine priseljencev z italijanskim poreklom. Družina je bila razvejana, a se je zbirala pri babici za veliko obloženo mizo. Ta je bila zaprisežena podpornica demokratov, zato je vznemirjeno čakala, kdaj ji bo vnukinja končno predstavila svojega izbranca, takrat že vplivnega predstavnika te stranke. Joe Biden je leta 1974 postal vdovec, po avtomobilski nesreči, v kateri sta mu umrli žena in hčerka. Sinova Beau in Hunter, takrat stara pet in šest let, ki sta bila prav tako v avtomobilu, sta nesrečo preživela.

Kot se danes spominja Jill, se je najprej zaljubila vanju. Preden jima je očka predstavil novo izbranko, jima je rekel, da jim Jill pošilja njuna mamica. Fantoma je bilo to v uteho. Trpela sta zaradi izgube mame in sestrice, Jill pa je bila kot obliž za njune duševne rane.

Leta 1977 sta se Joe in Jill poročila. Še pred tem sta poroko »odobrila« Joejeva sinova. Prišla sta k očetu in mu rekla: »Pogovarjala sva se in misliva, da bi se moral poročiti z njo.« Tudi poroka je bila ganljiva. Ko je matičar vprašal, ali se prisotni strinjajo, da sklene poročno zvezo med ženinom in nevesto, sta fantiča skočila na noge in glasno vzkliknila: »Da!«

Veliko pozneje, ko sta že odrasla, je Beau na enem od javnih nastopov dejal: »Moj brat, oče in jaz smo se poročili z mojo mamo Jill! In skupaj smo spet zgradili družino.«

Čeprav Jill uradno nikoli ni posvojila moževih sinov, se je vedno počutila, da je njuna mama. Pa tudi dečka sta novo očetovo ženo takoj začela klicati mama. Postali so veliki zavezniki in prijatelji, celo tako dobri, da sta šla fanta z Jill v lekarno po test nosečnosti, kar je bila njihova skrivnost. Test je bil pozitiven in fanta sta, še preden je za to izvedel očka, navdušeno vzkliknila: »Imeli bomo dojenčka!« Jill je fantoma dovolila, da zanj izbereta ime. Tako se je leta 1981 družini pridružila hčerka Ashley. Tudi ona je danes že odrasla ženska, aktivistka in vključena v številne socialne projekte.

Več v reviji Zarja Jana št. 41, 13.10.2020