nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Oče, moraš se poročiti z njo!

Odločna, bojevita, a obenem predana družini in poklicu, takšna je Jill Biden, ki bo morda postala nova prva dama ZDA. Sonarodnjaki jo dobro poznajo, saj je bil njen soprog podpredsednik v obeh mandatih Baracka Obame.

Avtor:

Stane Mažgon

Značke:

V Združenih državah Amerike je jesen zelo vroča. Predvolilni boj se je tako razvnel, da je težko slediti novicam in dogodkom, ki se vrstijo v divjem ritmu. Država je obremenjena s katastrofalno situacijo zaradi okužb s koronavirusom in velikanskim številom umrlih – teh je že več kot 210 tisoč. Veliko smrtih žrtev bi s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem oblasti lahko preprečili. A Trumpovi administraciji, usmerjeni v povsem drugačne interese, je to v celoti spodletelo.

Številni komentarji in analize govorijo o tem, da so bila zadnja štiri leta predsedovanja prava polomija. A o tem bo najbolje sodila zgodovina. V kratkem pa tudi ameriški volivci. 3. novembra bodo namreč predsedniške volitve. Trenutne napovedi kažejo, da bi s precejšno prednostjo zmagal kandidat demokratske stranke Joe Biden.

Izkušenega politika z več kot štiridesetletno kariero v senatu in najvišjih organih ameriške državne uprave Američani in svetovna javnost dobro poznajo. Osem let je bil podpredsednik Baracka Obame, torej delo v Belih hiši pozna do podrobnosti. Žena Jill ga je vedno podpirala in spremljala na nastopih, a si je obenem prizadevala, da bi ostala zunaj vrtinca politike ter ohranila kariero profesorice angleščine in književnosti. Če bo Biden izvoljen za novega predsednika, se bo verjetno to moralo spremeniti.

Misliva, da bi se moral poročiti z njo! Zakonca Biden - on bo novembra dopolnil 77 let, ona jih šteje 69 – imata za sabo že več kot 43 let zakona. Zakon je bilo poln preizkušenj od trenutka, ko sta se spoznala na srečanju, za katero se je dogovoril Bidnov brat. Ta je Jill, privlačno svetlolasko s karizmo, poznal še iz študentskih časov. Joe se je takoj zaljubil vanjo in jo že na drugem zmenku prosil, naj se, če je le mogoče, ne dogovarja za zmenke z drugimi kandidati.

Jill izhaja iz družine priseljencev z italijanskim poreklom. Družina je bila razvejana, a se je zbirala pri babici za veliko obloženo mizo. Ta je bila zaprisežena podpornica demokratov, zato je vznemirjeno čakala, kdaj ji bo vnukinja končno predstavila svojega izbranca, takrat že vplivnega predstavnika te stranke. Joe Biden je leta 1974 postal vdovec, po avtomobilski nesreči, v kateri sta mu umrli žena in hčerka. Sinova Beau in Hunter, takrat stara pet in šest let, ki sta bila prav tako v avtomobilu, sta nesrečo preživela.

Kot se danes spominja Jill, se je najprej zaljubila vanju. Preden jima je očka predstavil novo izbranko, jima je rekel, da jim Jill pošilja njuna mamica. Fantoma je bilo to v uteho. Trpela sta zaradi izgube mame in sestrice, Jill pa je bila kot obliž za njune duševne rane.

Leta 1977 sta se Joe in Jill poročila. Še pred tem sta poroko »odobrila« Joejeva sinova. Prišla sta k očetu in mu rekla: »Pogovarjala sva se in misliva, da bi se moral poročiti z njo.« Tudi poroka je bila ganljiva. Ko je matičar vprašal, ali se prisotni strinjajo, da sklene poročno zvezo med ženinom in nevesto, sta fantiča skočila na noge in glasno vzkliknila: »Da!«

Veliko pozneje, ko sta že odrasla, je Beau na enem od javnih nastopov dejal: »Moj brat, oče in jaz smo se poročili z mojo mamo Jill! In skupaj smo spet zgradili družino.«

Čeprav Jill uradno nikoli ni posvojila moževih sinov, se je vedno počutila, da je njuna mama. Pa tudi dečka sta novo očetovo ženo takoj začela klicati mama. Postali so veliki zavezniki in prijatelji, celo tako dobri, da sta šla fanta z Jill v lekarno po test nosečnosti, kar je bila njihova skrivnost. Test je bil pozitiven in fanta sta, še preden je za to izvedel očka, navdušeno vzkliknila: »Imeli bomo dojenčka!« Jill je fantoma dovolila, da zanj izbereta ime. Tako se je leta 1981 družini pridružila hčerka Ashley. Tudi ona je danes že odrasla ženska, aktivistka in vključena v številne socialne projekte.

Več v reviji Zarja Jana št. 41, 13.10.2020