nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

Kourtney Kardashian Odkrito.si

Kardashianka ima novega

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Ne pustite, da vas ugrabi strah

Znašli smo se v posebnih časih in marsikdo napoveduje črno prihodnost. Nekateri odmahnejo z roko, se ne vznemirjajo preveč, drugi so jezni, tretje pa je resnično strah – posebej bolezni, ki jo povzroča koronavirus. In prihodnosti. Saj vemo, da ohromljeni od strahu in v krču ne moremo živeti. Kaj storiti in kako si pomagati? To smo povprašali tiste, ki znajo svetovati in s primernimi besedami tolažbe ali z razmisleki pomiriti.

Tone Partljič, pisatelj:

Strah te je, draga?

»Česa? Da boš umrla? Potem te mora biti strah vsak trenutek v življenju. Kajti na koncu življenja se vedno umre. Strah te je epidemije oziroma pandemije virusa covida 19? Seveda, to je logično. Nihče ni rad bolan. Toda tako je bilo strah ljudi vso zgodovino. Zaradi kuge, zaradi kolere, španske gripe, davice, tifusa, ebole, aidsa … Tudi prašiče in kokoši in ptice je strah zaradi prašičje kuge, kravje norosti, ptičje gripe ali kako že pravijo njihovim epidemijam. Z boleznimi živimo – to je usoda. Uničenja, ki jih zagrešijo virusi, so vseeno manjše zlo od vojn, ki jih sprožajo ljudje. Virusne bolezni nas le opozarjajo, da nas je preveč za tako 'majhno' Zemljo, da mnogi živijo v bedi in nesnagi, da so nam 'napoti' nemočni starci, da imamo nore voditelje … Se bojiš nekaj obdobij samote? Jaz se bojim drenja, korakanja in parad, nasilja množice, 'norih' vodij, ki bi vladali celo pandemijam … Bojim se ljudi, ki bi radi nadomestili bogove in tudi ljudi, ki se preveč bojijo.

Mnoge virusne bolezni ljudje že zdravijo, nekatere s cepljenjem. A imaš ljudi, ki se bojijo cepljenja. Imaš ljudi, ki so pametnejši od zdravstvenih delavcev in raziskovalcev. Tudi covid 19 se bo utrudil in bo na koncu ukročen. Potem bo nekaj časa mir. A bo prišel kak drug jezdec apokalipse. Še zmerom je. Toda ljudje še zmerom smo. Še zmerom je ljubezen in so spočeti otroci. Ustvarjalci še zmerom pišejo, slikajo, igrajo, pojejo, plešejo … Strah ni slab, če nas opomni, da moramo biti kdaj tudi ponižni. Ampak jutri bo zopet jutro in bojo zvezde in bo zajokal nov otrok … In tudi vem, kaj bo na koncu mojega življenja. Zakaj bi me bilo strah, če to vem. Iz teme sem zažarel kot zvezda in svetil svoj trenutek, potem se vračam v temo. To je tako gotovo, da se ni kaj bati. Seveda, če pa mislim, da sem Bog, potem je huje.«

Pater Karel Gržan

Ne bojmo se! Prihodnost se že budi v nas!

»Vzbujanje občutka krivde ali pa strahu je prepogosto v rabi manipulacije – tudi danes, ko smo priče vsakodnevnemu zastraševanju zaradi covida. Ali je res to, čemur smo priče, v službi varovanja zdravja? Če bi bilo tako, potem ne bi zaradi izgovora s covidom tolikim blokirali poti do nujno potrebne zdravstvene oskrbe in bi strokovnjaki(nje), ki se izpostavljajo, ob številu na novo okuženih in nekaj tistih, ki jih hospitalizirajo, poročali tudi, koliki so ob pandemiji zaradi slaboumja, dirigiranega v zdravstveni sistem, utrpeli težko popravljivo zdravstveno škodo ali pa so zaradi njega celo umrli. In bi ne spregledovali strašljivih psihosocialnih posledic, ki jih z načinom poročanja in ukrepanja povzročajo. (Na škodo je, ko sicer dobri ljudje kot strokovnjaki slepo predani služijo slabemu!) Strašijo nas in nam pri preverjanju temperature s termometrom, ki spominja na pištolo, streljajo v čelo – tretje oko. Sam sem se komaj ubranil tega nedopustnega ravnanja, ki je simbolno (na zavedni ali nezavedni ravni) ustrahovanje."

Več v Zarji Jani, št. 40, 6. 10. 2020