kartoskop Dobra karma

Dannyjev kartoskop od 21. do 26. oktobra: teden ...

Nuša Lesar Svet24.si

Nušo Lesar oglobili policisti, preverite zakaj

uefa ceferin Reporter.si

Čeferin vznemirjen: poskušajo mu speljati ...

tomaž gantar Svet24.si

Tomaž Gantar zagovarja čimprejšnji "lockdown": ...

tomaž-gantar Necenzurirano

Na ministrstvu za zdravje frči perje

Neyleen Ashley Odkrito.si

Preveč seksi za Tik-Tok

sanjski-moški-hrvaške Njena.si

Sanjska Nuša posneta med raztegovanjem v hlevu

Zgodbe

Leto slabih tekstopiscev

Ko se še kandidata za predsednika ZDA – od tega je eden že predsednik – na soočenju obnašata podivjano kot gostje z nasprotnih bregov v Tarči, takrat veš, da je svet dosegel dno. Ali pa ne. Čakata nas še dve soočenji. Če ne bo Trumpa prej onemogočil koronavirus, s katerim je okužen.

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Ni bilo toliko soočenje kot cirkus, resničnosti šov, barski pretep. Saj demokratski kandidat Joe Biden in republikanski Donald Trump nista v resnici vihtela pesti, ampak, ja, kar nekaj komentatorjev je njun prvi besedni dvoboj prejšnji torek primerjalo z gostilniškim ravsom. Pa še pri tem so nekateri rekli, da se po gostilnah tepejo bolj civilizirano. In da so največji poraženci pravzaprav televizijski gledalci, ki so ta bedni spektakel gledali. Vseh 65 milijonov.

Soočenja kandidatov za predsednika – letos bodo tri – niso zapovedana z zakonom, so pa že dolgo nepogrešljiva tradicija pred volitvami. In še nikoli nobeno ni bilo na tako nizki ravni kot tisto zadnji torek v septembru, ko je Donald Trump spet uporabil svojo preskušeno strategijo »če že nimaš dobrih argumentov, bodi vsaj zelo glasen« – in je bil. Kot je nekdo napisal, »predsedniško soočenje je še en dokaz, da je leto 2020 slab tekstopisec«.

A zdaj je pa leto krivo? Donald Trump je Donald Trump vsako leto.

Če ga ni, si ga pa izmisli. V neki humoristični oddaji so novinarje poslali na teren, še preden se je soočenje sploh zgodilo, in ljudi spraševali, kakšno se jim je zdelo. Hecna stvar, so potem poročali, od vprašanih nobeden, niti eden, ni priznal, da soočenja ni videl. A vam je bilo všeč, ko se je Trump na oder pripeljal na motorju, je rekel spraševalec. Ja, je rekel intervjuvanec, tisto je bilo super. Dajte, opišite, kako je bilo – za tiste, ki tega morda niso videli, ga je spodbujal novinar. Nooo, je rekel vprašani, malo je motor navijal, pa tako … Zelo sem užival.

Neko mladenko so vprašali, kakšna sta se ji zdela kandidata, ko sta na odru plesala. Trump se je očitno zabaval, je rekla, Biden je bil bolj tak, saj veste … lesen. Lahko pokažete, kako je plesal, so poprosili. In je.

Vsi do zadnjega so trdili, da je bil Trump v debati neizpodbitno boljši. Tudi Trump misli tako.

Tisti, ki so soočenje zares videli – Trump se ni pripeljal na motorju in nihče ni plesal – pa zvečine menijo, da se je bolje odrezal Biden. Nestrankarska komisija, ki organizira soočenja, je napovedala, da bodo za naslednje soočenje 15. oktobra (tretje in zadnje naj bi bilo teden dni pozneje, 22. oktobra) spremenili pravila, da bo »razprava bolj umirjena«. Kako, niso povedali, češ da bodo še sporočili, ampak v Trumpovem taboru so rekli, da nočejo nobenih novih pravil, njim sedanja povsem ustrezajo, hvala. Sploh pa, so še ogorčeno zavrisnili, kaj se to pravi, da »premikajo gole in spreminjajo pravila sredi igre«! Trump je pa tvitnil: »Zakaj bi dovolil komisiji, da v drugem in tretjem soočenju spremeni pravila, ko sem pa zadnjič tako zlahka zmagal?« Očitno ni prebral poplave člankov in komentarjev, ki imajo o izidu prvega dvoboja povsem drugačno mnenje.

Kje je gumb za izklop mikrofona, ko ga zares potrebuješ? Soočenje je trajalo 90 minut in tisto, kar je dalo gledalcem najbolj misliti, je bilo nedvomno vprašanje, zakaj nihče ne uporabi gumba za izklop mikrofona, saj je Trump tekmecu neprestano skakal v besedo. Triinsedemdesetkrat ga je prekinil, so našteli. Moderator Chris Wallace, sicer zelo spoštovan in izkušen novinar, ga ni mogel ukrotiti in je bil videti, so nekje napisali, »kot prometni policist, ki ga je povozil konvoj tovornjakov, ki so ušli izpod nadzora«. V resnici je samo en tovornjak ušel izpod nadzora in ta je pozneje tvitnil, da je bilo soočenje »boj dveh na enega«, s čimer je, sklepamo, hotel reči, da naj bi bil Wallace bolj naklonjen Bidnu. Moderator je pa pozneje priznal, »niti sanjalo se mi ni, da se bo stvar tako iztirila.« Zdaj si lahko oddahne, naslednji dve soočenji bosta vodila druga novinarja.

Več v reviji Zarja Jana št. 40, 6.10.2020