nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Še vedno sta najboljša voda in milo

Izbruh covida-19 je poleg vseh drugih sprememb v našem življenju povzročil tudi skokovit porast uporabe razkužil. Strokovnjaki nas zadnje mesece nenehno pozivajo, naj si redno razkužujemo roke, in sicer z razkužili, v katerih je najmanj 60 odstotkov alkohola. So pa ob tem čedalje pogostejša in glasnejša opozorila, da ima pretirana in nesmotrna uporaba razkužil poleg sicer nespornih koristi tudi svoje slabe strani. Najboljši oziroma najučinkovitejši način spopada s hudobnimi mikroorganizmi je, podkrepljeno z dokazi znanstvenih raziskav, tako še vedno umivanje rok z vodo in navadnim milom.

O pomenu razkuževanja rok se je sicer govorilo tudi pred pandemijo covida-19, podobno opazen porast porabe razkužil kot zdaj so zabeležili leta 2009 po izbruhu prašičje gripe in odtlej so razkužila pravzaprav tudi kar dober posel. S covidom-19 se je ta seveda še dodatno razbohotil, zaradi velikega povpraševanja je na trgu, tudi pri nas, kot je ugotavljala Zveza potrošnikov, veliko neustreznih ali celo škodljivih izdelkov, zato je branje deklaracij na embalaži nujno. 

Sicer pa je zgodovina razkužil oziroma njihove uporabe povezana s kar nekaj ugibanji, pravzaprav se o tem, kdo in kdaj jih je naredil prvi in jih tudi patentiral, raziskovalci nekako ne morejo zediniti. Se pa večina strinja, da to – pa četudi je ta zgodba prava urbana legenda in jo kot dejstvo navajajo tudi najuglednejši mediji – ni bila študentka medicine Lupe Hernandez iz Bakersfielda v Kaliforniji, ki naj bi prvo razkužilo z alkoholom patentirala leta 1966.

Pomemben vpliv na človekov mikrobiom. Prav alkohol naj bi bil namreč tista sestavina, ki je sposobna pokončati virus na naši koži. Oziroma tudi mnoge druge mikroorganizme. Pri čemer žal ne loči slabih od dobrih in pokonča tudi slednje. In prav to je tisto, pred čemer nas ob prepogosti uporabi razkužil svari stroka.

Vsak človek ima namreč v sebi (na koži, v sluznicah, v črevesju …) mikrobiom, to je kompleksen sistem trilijonov bakterij, virusov, gliv in drugih mikroorganizmov, ki uravnavajo vse procese v našem telesu. Odgovorni so za naše zdravje, počutje, videz, razmišljanje, vedenje, sporazumevanje ... To, kako pomemben je ta sistem, ki je pri vsakem človeku unikaten, tako kot so unikatni, denimo, naši prstni odtisi, vse bolj ugotavljajo tudi zdravniki. Nekateri raznoliko črevesno floro označujejo celo za »dodatni organ« in so prepričani, da je pri ohranjanju zdravja oziroma pri zdravljenju treba nujno upoštevati tudi simbiotski odnos med človekom in njegovimi mikrobi. Prav ta odnos naj bi, tudi usodno, porušili različni dejavniki, in razkužila, ki si jih sploh zadnje mesece tako redno nanašamo na kožo rok in s tem v telo, naj bi nam oziroma našemu mikrobiomu povzročala (pre)veliko škodo. 

Pretirana higiena tudi ni dobra. V preteklosti, sploh ne tako oddaljeni, so bili razkužila in sestavine v njih zaradi svojega vpliva na človekovo zdravje pravzaprav že večkrat pod drobnogledom organizacij za varstvo potrošnikov in tudi drugih institucij, ki preverjajo ter prepovedujejo ali dovoljujejo uporabo različnih kemikalij. Ni še dolgo, ko je zavladal pravi preplah zaradi antibakterijske kemikalije triklosan, pogoste tako v razkužilih in antibakterijskih milih kot v zobnih pastah in mnogih drugih izdelkih za osebno higieno, za katero pa se je izkazalo, da ima lahko številne, zelo resne posledice za človekov endokrini sistem. In podobnih sestavin, katerih učinek se odraža v poslabšanju našega zdravja, je še veliko, žal tudi še neodkritih ali nepreverjenih in zato dovoljenih. 

Intenzivna uporaba razkužil je tudi v nasprotju z zadnja leta vse bolj razširjeno »teorijo higiene«, ki pravi, da čedalje večja uporaba različnih razkužil, antibakterijskih sredstev, pa tudi antibiotikov, protivirusnih zdravil in podobno v razvitem svetu pri ljudeh zaradi porušenega notranjega sistema slabi odpornost organizma ter je med glavnimi krivci za porast, denimo, alergij, pa tudi za več epidemij različnih vrst raka, avtoimunskih bolezni, diabetesa, psihičnih obolenj … 

Več v reviji Zarja Jana št. 39, 29. 9. 2020