matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

Lucija Ćirović Njena.si

Lucija Ćirović ima zabavno srčno izbranko

Zgodbe

Nova poročna uspešnica?

Bi se poročili v slogu fantastične zgodbe o Harryju Potterju? Kot Alica v čudežni deželi? Bi imeli obred v srhljivem gradu, kjer sta se zaljubila lepotica in zver? Morda vas prevzamejo spodnje fotografije vilinske poroke, ki spominjajo na prizore z vilini iz trilogije Gospodar prstanov. Z naravno kuliso, igralci in dekoracijo so tako resnične, da nas preselijo v pravljico, kar naj bi sanjska poroka pravzaprav tudi bila. Vilinska poroka je bila sicer zaključni projekt treh bodočih organizatork porok Vivian, Maje in Hedvike na Akademiji za organizacijo porok, ki jo vodi nekdanja novinarka Blažka Županc Kopač. Ker pa je požela ogromno navdušenja – Blažka pravi, da ji je telefon po objavi fotografij skoraj pregorel – ne dvomimo, da bo to v prihodnje ena od slovenskih poročnih uspešnic!

Organizacija nepozabne in posebne poroke je dandanes velik zalogaj, ki ga mnogi raje prepustijo izkušenim načrtovalcem. Blažka, ki smo jo nekaj let videvali v oddaji Dobro jutro, v mladinskem programu, je pred desetimi leti, v obdobju največje gospodarske krize torej, s prijateljico ustanovila agencijo za organizacijo porok in dogodkov. Pri organizaciji prijateljičinega 30. rojstnega dne, ko je v dvorani vsem prisotnim uspela pričarati občutek rajske plaže, je namreč tako uživala, da se je odločila to početi tudi profesionalno. Začeli sta z otroškimi zabavami, obletnicami, poslovnimi zabavami in porokami, naslednje leto pa je bilo porok že toliko, da sta se ukvarjali samo še z njimi. Po šestih letih uspešnega sodelovanja sta se njuni poti ločili in Blažka se je lotila butičnih porok ter dogodkov. Izobraževala se je po spletu v Angliji in Ameriki. Za uresničitev načrta je potrebovala ekipo ljudi, med katerimi bi vsak poskrbel za svoje področje. »Ko sem razmišljala, kako najhitreje izobraziti asistente, sem začela pisati program. Nastalo je toliko gradiva, da sem si rekla, saj ga je za šolo!« Na koncu je res organizirala Akademijo za šolanje organizatorjev porok. »Dostikrat me je zabolelo, ko so mi ljudje govorili o slabih izkušnjah s svoje poroke. Toliko finega lahko naredimo, da si par zapomni najpomembnejši dogodek v življenju, da bi moral biti ta poklic bolj prepoznaven in iskan. Pri tem ni prostora za napake. Poroka mora teči gladko, da vsi uživajo, zadaj pa mora biti nekdo, ki poskrbi za vse.« K sodelovanju je povabila strokovnjake za podjetništvo, marketing, ličenje … Ker je njena akademija v teh letih izobrazila že kar nekaj organizatorjev, je sama prevzela mentorsko vlogo. 

Slovenija, svetovno priljubljena država za poroko. Čeprav se na prvi pogled zdi, da število porok pri nas upada, Blažka in drugi organizatorji ugotavljajo, da jih je v resnici v zadnjih dveh, treh letih spet čedalje več. »Leta 2018 je bilo, recimo, v Sloveniji 7500 porok. Ne samo da se število povečuje, vedno več je tujcev, ki se želijo poročiti pri nas. Slovenija se riše na zemljevid svetovno priljubljenih poročnih destinacij. Poišče nas veliko Američanov, Angležev in Nizozemcev. Po nekih raziskavah so poroke pri nas 40 odstotkov cenejše kot, recimo, v Angliji, torej smo za tujce tudi cenovno zelo zanimivi. Organizatorji porok v tujini, s katerimi sem v navezi, mi pravijo, da imamo zelo visokokakovostne poročne storitve. Lani smo, recimo, organizirali ogromno angleško poroko z 250 povabljenci višjega sloja angleške družbe. Povabljeni so bili celo člani kraljeve družine, ampak bi bila organizacija njihovega prihoda zaradi protokola čisto prezahtevna, zato jih ni bilo. Imela sem šest asistentk, naučiti smo se morale najrazličnejših protokolov, ki veljajo za aristokracijo, a smo na koncu vse dobro speljali!« To je bila ena največjih porok, ki jih je Blažka organizirala, sicer pa je svatov tudi manj. Včasih sta samo ženin in nevesta ali dve nevesti. »Lani smo organizirali poroko dveh Kanadčank, ki sta med Islandijo, Italijo in Slovenijo izbrali prav našo deželo. Poročili sta se v vili Široko v Šoštanju. Rekli sta, da je bil občutek, kot bi bili v Toskani.« V Ameriki poroke načrtujejo leto ali dve vnaprej, ker so najbolj zaželene destinacije tako zelo zasedene. A tudi pri nas se je treba pri najbolj priljubljenih prizoriščih prav tako postaviti v vrsto. In kateri so najbolj priljubljeni kotički? »Posestvo Tri lučke v Krškem, Ferrarijev vrt na gradu Štanjel na Krasu, Kodarinov mlin v Koštaboni – čudovito, skrito prizorišče v osrčju slovenske Istre, Brdo pri Kranju, Vila Vipolže v Goriških brdih, še vedno pa je zelo priljubljen tudi dvorec Zemono.«        

Več v reviji Zarja Jana, 15.9.2020