meditacija Dobra karma

Dobimo, kar si zaželimo - z močjo misli in ...

šamanka Svet24.si

Medijka in šamanka pravi, da bo po koroni bo ...

milan kucan bobo Reporter.si

Zaton Milana Kučana: kaj je ostalo od vpliva ...

milan krek Svet24.si

Krek o "bistveno nižjih številkah" in možnosti ...

20200525-01006354 Necenzurirano

Lahko Slovenija preživi še leto in pol Janše?

werner, rusko-richie Odkrito.si

Rusko Richie za rojstni dan presenetil Wernerja

alma na granici Njena.si

Alma (Šverc komerc) v resnici seksi in žensteva

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Milo rečeno: grozljivo

Sem sodnica na enem od slovenskih sodišč in že nekaj časa v medijih spremljam odziv javnosti na odvzem treh otrok materi, ki je trajal več ur in se je zgodil v začetku marca.

Primer je zaradi ogorčenosti očividcev in tistih, ki so videli zelo nazorne posnetke prizadetih otrok, sprožil sklic novinarske konference s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani, v strokovni reviji Pravna praksa pa se je razvila polemika med materino (bivšo) odvetnico in Višjim sodiščem v Ljubljani. Odvetnica z vsemi topovi, dopustnimi in nedopustnimi, napada sodišče, graja po njenem mnenju nezadosten službeni nadzor ter sodišče obtožuje pristranskosti v korist očeta, sodišče pa se zavija v okrilje zakonskih in celo ustavnih določb, opozarja na pravico do pritožbe, odvetnici očita zavlačevanje postopka ter izvajanje nedopustnega pritiska na sodnico, predvsem pa se z nobeno besedo ne opredeli do odgovornosti za »sodni zločin«, kot ga imenuje odvetnica, ki se je tistega marčevskega dne zgodil trem majhnim otrokom.

Primera vsebinsko ne bom komentirala. To pomeni, da se ne bom spuščala v pravilnost sodne odločitve, da se otroci z začasno odredbo zaupajo očetu in da se materi (začasno) odvzamejo stiki. Gre za občutljiv sodni postopek, ki je tajen in (še) ni pravnomočno končan, zato bi bilo izrekanje mnenja o pravilnosti sodne odločitve z moje strani nestrokovno in neetično. Ali je torej prav ali ne, da so zdaj otroci pri očetu, in ali je prav, da mati z njimi že mesece ni imela stikov, naj odloči senat, ki bo reševal pritožbo ali drugo (izredno) pravno sredstvo.

Način, kako je sodišče izvršilo to svojo odločitev, pa ne sodi v okvir vsebine dotičnega postopka ne v materialnem ne v procesnem smislu. In prav ta način izvršitve začasne odredbe je bil milo rečeno grozljiv. Sodišče je preko svojih podaljšanih rok – izvršitelja, socialnih delavcev in policistov – nad tremi otroki več ur izvajalo fizično in psihično nasilje. To je storilo ob polnem zavedanju, da se otroci z vso močjo, ki so jo premogli, upirajo odvzemu, in nasilja ni končalo niti ob predlogu izvršitelja, naj se izvršba ustavi. Dejanje obsojam kot državljanka, kot mati in tudi kot sodnica. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 35 , 1.9.2020