odpuscanje Dobra karma

Teže karme se lahko rešimo, dejanje pa je zelo ...

fakin Svet24.si

Nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin: "Uvedimo...

UV-franc pouksic-pl Reporter.si

Bodo župani spet lahko poslanci? Pripravlja se ...

center-starejših-pristan-vipava Svet24.si

Direktor doma starejših v Vipavi: precej primerov...

POL20150214_BOR1080-2 Necenzurirano

SDS je globoka država #kolumna

križevniška-ulica Odkrito.si

Vandali na Križevniški

barara Njena.si

Ljubezen po domače: Barbara pokazala nosečniški...

Zgodbe

Ruska ruleta na hrvaški obali

V sredo popoldne, na dan, ko so imeli učenci zadnji dan pouka, naslednji dan pa je bil praznik, ki se je skorajda dotikal vikenda, se je, kot je bilo pričakovati, množica Slovencev odpravila proti hrvaški obali. Od tega trenutka do tedaj, ko so po dolgem potovanju in večurnem čakanju v vrstah na meji končno namočili noge v morje, so se epidemiološke razmere na Hrvaške drastično slabšale. Vse kaže, da bodo poletne počitnice »ples z virusom«, kot je to poetično povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel.

Ples z virusom. Ljubezen Slovencev do hrvaškega morja je brezmejna in brezpogojna. Za to ljubezen niso bili nikakršna ovira ne vojna ne trenja glede meje, ne neprijaznost sosedov in (pre)visoke cene, pa tudi ne skrb vzbujajoče epidemiološke razmere na Hrvaškem in v drugih državah na Balkanu.

Ker si tudi slovenska vlada ne želi prehitro (znova) zapreti dostopa do ljubega morja v sosedstvu in prelepe Dalmacije, nam sporoča, da gre za »novo normalnost« in da se je treba navaditi »plesa z virusom«. Zakaj? »Pustimo mu nekaj korakov, ampak ne preveč. Namen je, da se življenje počasi vrača v normalo, da si kupujemo čas, dokler ne bomo imeli učinkovitega zdravila in cepiva. Tako bomo tudi bolje pripravljeni na vse, kar nas še čaka.«

Profit ali poraz na ramenih covida-19? Prejšnji torek je bilo po poročanjih o izbruhu okužbe na zadrskem Adria Touru – kjer so se igralci tenisa družili, objemali in zabavali, rokovali ter dotikali z običajnimi smrtniki in otroki, ko so se veselo ukvarjali s selfiji – jasno, da se je v Hrvaški odprlo novo žarišče. Območni člani HDZ (pravzaprav vsi kandidati z liste HDZ) so vsi po vrsti izkoristili priložnost za promocijo pred julijskimi volitvami, ob Novaka Đokovića pa se je postavil tudi predsednik vlade Andrej Plenković. Potem ko so sporočili, da je med udeleženci dogodka kar nekaj pozitivnih na covid-19, se je testiral in nato pohvalil z negativnim rezultatom testa, a ljudstvo mu je zamerilo, da ni šel preventivno v izolacijo in je brez maske nadaljeval svojo politično kampanjo. Deset dni pred parlamentarnimi volitvami se temu preprosto ni hotel odreči, saj je, tudi ker je izgubil kar nekaj odvečnih kilogramov, z nasmehom na obrazu glavna osebnost te kampanje. V naslednjih dveh tednih bomo videli, kako se bo spreminjala epidemiološka situacija. Bo zaradi izbruha epidemije račun plačala tudi HDZ, stranka, ki je izsilila julijske volitve, da bi se okoristila prav z zgodbo o varnosti v krizi, ki jo je sprožil koronavirus?

Bodi pozitiven! Najprej je zbolel bolgarski teniški zvezdnik, nato novinarka, ki je za HTV med turnirjem spremljala igralce, sledila je cela vrsta drugih okuženih športnikov, pozitivna sta tudi zakonca Đoković, pozitiven je petletni sin lastnika restavracije, v kateri so imeli teniški zvezdniki večerjo in potem tam plesali do jutra. Skupaj so igrali košarko in se goli do pasu objemali ter si izmenjevali znojne kapljice. Kakšne bodo posledice tega veseljačenja, se bo pokazalo v prihodnjih dveh tednih.

To, da je bil hrvaški predsednik vlade manj kot en meter oddaljen od Đokovića, da ga je veselo trepljal po ramenu, se mu ne zdi slab zgled za ljudstvo, od katerega zahteva, da strogo upošteva ukrepe medsebojne oddaljenosti. »Virus ne skače z rame na ramo,« je odgovoril na vprašanje javnosti glede preventive. Opozicija mu že očita, da zaradi volitev tvega življenja občanov.

Zanimivo je, da je bil hashtag Mirne Zidarić, športne novinarke, ki je za HTV poročala s turnirja – #bodi pozitiven. Gotovo ni niti slutila, da ga bo usoda vzela tako resno.

Tudi nune plešejo (z virusom). Šalo na stran, vendar je res, da tudi nune rade potujejo. Zdi se, da so virus v samostanu v Đakovu, kjer živi 130 redovnic, prinesle s Kosova, kjer so se udeležile nekega srečanja. Ko to pišemo, je okuženih 36 redovnic, od katerih jih nekaj dela v otroškem vrtcu. Đakovo je na nogah, potekajo testiranja, ljudje so v strahu, saj omenjeni vrtec obiskuje kar 86 otrok. 

Več v reviji Zarja Jana št. 30. 6. 2020