alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

italija, sardinija, plaža Svet24.si

Zahteva, da se jih ne obravnava kot kolonijo ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Zgodbe

Ostali smo doma in zdravili planet

Nekako je v navadi, da ob zaključku leta malo za šalo, malo zares povprašamo astrologe, kaj nas čaka v prihodnjem letu. Marsikdo ob zapisanem samo odmahne z roko. Toda konec prejšnjega leta so si bili enotni: leto 2020 si bomo zapomnili za vedno, so dejali. In imeli so prav. Še kako prav! Priče smo epidemiji svetovnih razsežnosti, posledice ukrepov bomo čutili še dolgo. A niso vse slabe. Ob vsesplošni karanteni in omejitvi gibanja v večini držav se je planet vsaj za nekaj časa oddahnil. Od nas. O pozitivnih učinkih na okolje poročajo iz mnogih držav. Jih bomo znali vsaj delno zadržati? Za ohranjanje zdravja našega planeta bi bilo to nujno! Prihodnost bo pokazala, ali smo se v teh dveh mesecih sploh kaj naučili.

Avtor:

Katja Božič

Značke:

»V zadnjih mesecih smo dobili vpogled, kako bi bil videti svet brez pretirane uporabe fosilnih goriv. Toda upanje, da se lahko prebudimo v bolj zdrav in čist planet, ne bo odvisno od kratkotrajnega vpliva virusa, ampak od pametnih dolgoročnih političnih odločitev, ki bodo sledile,« so pred dnevi zapisali v enem od vodilnih angleških medijev.

Manj onesnažen zrak. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki vključujejo omejitev letalskih in avtomobilskih prevozov ter zmanjšanje delovanja industrije (kar sicer skrbi gospodarstvo), je zrak po vsem svetu veliko manj onesnažen. Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ugotavljajo po vsem svetu. Ker smo se manj gibali, tako po cesti, zraku, vodah in iz države v državo, se je planet dejansko umiril in zadihal. Ključni okoljski kazalniki, ki so se več kot pol stoletja vztrajno slabšali, so se umirili ali celo izboljšali. Na Kitajskem so se emisije ogljika med februarjem in sredino marca denimo zmanjšale za 18 odstotkov, razlika je vidna v Evropi, občutna bo še posebej v Združenih državah Amerike, kjer je potniški promet, njihov največji onesnaževalec z ogljikovim dioksidom, padel za skoraj 40 odstotkov, drastične spremembe pa se vidijo celo v Indiji, ki je med prvimi petimi državami po visokih emisijah ogljika.

Četudi predpostavljamo, da se bodo kazalniki onesnaževanja po vzpostavitvi normalnega načina življenja spet zvišali, strokovnjaki menijo, da bomo priča prvemu globalnemu znižanju emisij po finančni krizi leta 2008/9.

Čistejše tudi vode. Zaradi zmanjšanega delovanja industrije in potniškega prometa z različnih koncev sveta poročajo o čistejših vodah – prve take so bile Benetke. V enem najbolj turističnih mest na svetu verjetno ne pomnijo, kdaj so imeli nazadnje tak mir. Naval turistov je naenkrat usahnil in tako tudi turistični promet po kanalih. Domačini so poročali, da je voda tako čista, da po dolgem času spet vidijo dno. Tamkajšnji župan je razložil, da je voda videti čistejša, ker usedline zaradi manj prometa ostajajo na dnu in je ne kalijo. Je pa dejstvo, da ima upad turizma pri njih pozitivne učinke na okolje. Ker ni običajnega prometa vodnih avtobusov, taksijev in drugih motornih plovil, ki prevažajo turiste, imajo občutno manj onesnažen zrak. Tudi iz Indije poročajo, da njihova sveta reka Ganges, ki je bila polna smeti, strupenih snovi, tudi trupel, še nikoli ni bila tako čista, kot je sedaj.

Več v reviji Zarja Jana, 12.5.2020