mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Zgodbe

Otroci na udaru gripe

Letošnjo sezono gripe, ki naj bi prav v teh dneh dosegla vrhunec, je doslej zaznamovalo predvsem množično obolevanje otrok, mlajših od 14 let, poleg z gripo je v porastu tudi število obolelih za respiratornim sincicijskim virusom (RSV). O ponekod tudi povsem praznih vrtčevskih skupinah in šolskih razredih so doslej poročali iz tako rekoč vseh delov države, kar je dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, pospremila z besedami: »Vprašajte se, zakaj. Kateri od vaših otrok je cepljen proti gripi? Praktično nobeden.«

Avtor:

Simona Furlan

Značke:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da so z odvzemom vzorcev na nekaterih šolah potrdili kroženje virusa influence A kot tudi virusa influence B: »Največ zbolelih za gripo je po pravilu med mlajšimi, predvsem predšolskimi otroki in šolarji, saj se s sezonskim virusom gripe še niso srečali oziroma okužili ali pa vsaj ne večkrat, zato so proti njemu manj odporni kot sicer zdravi odrasli. Poleg tega se otroci med seboj intenzivno družijo, pogosto nimajo optimalnih higienskih navad in tako se virus gripe zlahka širi med njimi.« Ob tem na inštitutu pomirjujoče dodajajo, da je obolevnost šolarjev sicer res »visoka, vendar je zaradi splošnega dobrega zdravstvenega stanja otrok in šolarjev po pravilu gripa kratkotrajna in brez resnih posledic«. Pa vendar se na podlagi izkušenj, ki krožijo med zaskrbljenimi starši tistih otrok, ki se obolenja, vključno z visoko vročino, ne morejo znebiti niti v tednu ali več, zdi, da je stanje letos vendarle bolj skrb vzbujajoče.

Zbolevajo tudi novorojenčki. Virolog prof. dr. Miroslav Petrovec, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pri ljubljanski medicinski fakulteti, je v intervjuju v Mladini dejal, da se ne spomni sezone gripe, ko bi bilo med obolelimi tako nesorazmerno veliko otrok, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, njegovim besedam pa pritrjuje tudi Marko Pokorn, strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike. V zadnjih tednih so namreč beležili povečan naval otrok z vročinskimi obolenji, okužbami dihal, nekatere otroke so morali zdraviti tudi v intenzivni negi, med njimi novorojenčke z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), naraslo je tudi število otrok z gripo. Povedal je še, da so na kliniki zato odprli sprejemno-triažni oddelek in zmanjšali število otrok, ki so naročeni na nenujne obravnave, tako da bodo lahko v teh dneh zagotovili bolnišnično oskrbo vsem otrokom, ki jo potrebujejo.

Najpogostejši zapleti, ki se pojavijo ob gripi, so po Pokornovih besedah zelo visoka vročina, lahko tudi vročinski krči, ob katerih je treba otroka za 24 ur hospitalizirati. Poleg tega lahko gripa povzroči okužbo pljuč ali pa olajša vdor bakterij v telo, zaradi česar se pojavi sekundarna pljučnica. Redkejši pa so na srečo zapleti s srcem in osrednjim živčevjem.

Več dela za pediatre. O tem, kakšne so v letošnji sezoni njihove izkušnje z obolevnostjo otrok in kaj svetujejo staršem, smo se pogovarjali tudi z nekaterimi pediatri. 

Več v reviji Zarja Jana št. 6, 11. 2. 2020