koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Zgodbe

Izpovedi neskesanega princa

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Princ Andrew je tretji otrok britanske kraljice Elizabete in menda njen najljubši. V mladosti, ko je bil še čeden, vitek in samski, je zakuhal kar nekaj škandalov, med drugim je prijateljeval z igralko Koo Stark. Ljubezen je bila dolga in resna in menda je kraljica trepetala, kdaj ji bo sin svojo igralko predstavil kot bodočo snaho. A se je tisto srečno končalo, princ je našel nevesto, ki je bila mami všeč, in se ob njej umiril. A tudi ko se je zakon, v katerem sta se rodili dve deklici, končal z ločitvijo, je Andrew ostajal umirjen in v ozadju. Ali vsaj eno od obojega – pokazalo se je namreč, da morebiti niti ni bil tako priden, kot se je zdelo, samo diskretnosti se je naučil.

On? On že ne! A kot kaže, še vedno ni bil dovolj diskreten – čisto odkrito se je družil z Jeffreyjem Epsteinom, bogatim poslovnežem, ki je zaradi pedofilije leta 2008 že pristal v zaporu. Tisto kazen je odslužil, toda letos so prišle na dan nove obtožbe in šestinšestdesetletni Epstein je letošnjega avgusta v preiskovalnem zaporu naredil samomor. Ampak na tej točki zgodba komaj dobro vzame zalet: oglasila se je ženska, Virginia Roberts, ki pravi, da so jo pred devetnajstimi leti, ko je imela sedemnajst let, prisilili, da je spala s princem. Večkrat. Da jo je torej vojvoda Yorški, trenutno osmi v vrsti za britanski prestol, praktično posilil. Isto je sicer trdila že pred štirimi leti, takrat so v Buckinghamski palači vse zanikali – tako kot letos. Ne, princ ni spal z njo. Ni govora. Kje pa!

Ampak Virginia se ni dala utišati, vztrajno je ponavljala svoje obtožbe in slednjič je princ sprejel verjetno najbolj butasto odločitev v svojem življenju: prelomil je zlato pravilo vseh članov kraljeve družine, da nikoli ničesar javno ne komentirajo, in si sklenil oprati ime v dolgem televizijskem intervjuju za BBC. To je bila njegova prva napaka. Potem jih je bilo še več. Intervju se je izkazal za popolno polomijo in je tleči škandalček razpihal v požar oziroma največji dvorni škandal zadnjih let.

Spomini častnega človeka. Da se gospe sploh ne spomni, je trdil vojvoda Yorški, ki v dolgem intervjuju niti enkrat ni izrazil obžalovanja ali sočutja do žrtev spolnih zlorab. Še marsičesa, o čemer so ga spraševali, se ni spominjal, se je pa – marsikomu se to zdi zelo nenavadno – spomnil tega, da je tisti večer, ko naj bi spal z Virginio, hčerko odpeljal na neko zabavo v picerijo v zakotnem delu Londona. Da je v New Yorku bival v Epsteinovi hiši, ni bilo najpametneje, je priznal in pristavil, da je bilo pa »priročno«. Da je šel tja samo povedat Epsteinu, da zaradi njegove preteklosti ne moreta biti več prijatelja, pa je potem iz občutka dolžnosti stanoval pri njem. Ker da je on časten človek, je rekel, sploh je pa to vedno njegov problem, preveč časten človek je. Novinarka je častnega človeka dvakrat vprašala, ali obžaluje prijateljevanje z Epsteinom. Neeeee, je zategnil, »od njega sem se veliko naučil«.

Do nadaljnjega. Intervju so predvajali v nedeljo, 16. novembra, posneli so ga dva dni prej v Buckinghamski palači. Pekel ni pa nič čakal, izbruhnil je takoj. Najprej so ogorčeni mediji intervju skritizirali, bili so si edini, da bi princ naredil bolje, če bi bil še naprej tiho. Naslednji dan so odpustili prinčevega piarovca, ki je bil najverjetneje za vse skupaj še najmanj kriv. Dan zatem so se začele kazati prve posledice nepremišljenega intervjuja: grešnemu princu so se odpovedovali tako sponzorji kot dobrodelne organizacije, ki niso več hotele njegovega pokroviteljstva. Nedolgo zatem je devetinpetdesetletni princ sporočil, da se »do nadaljnjega« odpoveduje svojim javnim dolžnostim in (mnogo prepozno) povedal, da obžaluje prijateljstvo z Epsteinom in sočustvuje z njegovimi žrtvami. Rekel je tudi, da je kot priča pripravljen pomagati FBI in sodišču, Epsteinove žrtve namreč še vedno zahtevajo zadoščenje.

Več v reviji Zarja Jana št. 48, 26.11.2019