ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Zgodbe

Kralj in kraljica svoje lastne tragedije

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so se prejšnji teden začeli predobravnavni naroki za Sebastiena Abramova in njegovo zunajzakonsko partnerico Julijo Adlešič. V zadevi, ob kateri smo bili vsi zgroženi, jima tožilstvo očita, da si je dala Julija odrezati roko, da bi skupaj s Sebastienom spravila v žep odškodnino. Julija trdi, da je šlo za nesrečo. Če sodimo po načinu, kako sta se vedla na predobravnavnem naroku, bo sojenje srhljiva nadaljevanka. Sebastien je na sodišče prišel v puloverju z napisom King (kralj), Julija  pa je ponosno razkazovala svojo majico z napisom Queen (kraljica). Javnosti sta s tem očitno sporočala še veliko več kot to, da si sama krojita vlogi v tej svoji predstavi in da sta nad celotno situacijo. Po vsej verjetnosti pa tudi to, da jima uspeva manipulirati s celotnim sistemom. Kako si tolmači vedenje Abramova in Adlešičeve, smo vprašali dr. Sano Čoderl Dobnik, specialistko klinične psihologije iz Psihiatrične bolnišnice Begunje.

Ljubljansko sodišče je prejšnji teden na svojevrsten srhljiv način spominjalo na gledališki oder ali modno brv. Enaindvajsetletno dekle, ki je sedelo na zatožni klopi, je bilo skrbno naličeno in urejeno ter je dajalo vedeti, da ji veliko pomeni, kakšna je videti. Zdelo se je, da uživa v pozornosti javnosti in soju žarometov, je pa hkrati v žepu plašča skrivala roko z odrezano, prišito in nato znova poškodovano dlanjo. Z dlanjo, ki naj bi po mnenju tožilstva Abramovu in Adlešičevi po skrbno skovanem načrtu pri petih zavarovalnicah prinesla milijon in 200.000 evrov.

Na tronu manipulacij. Julija je s svojo ponosno držo izžarevala samozavest in se s pogledom vzvišeno srečevala z vsemi v dvorani. Ne, ni gledala  v tla, Julija Adlešič ni bila videti žalostno zmanipulirano in poškodovano dekle, ki je bilo po nesreči iznakaženo. Pravzaprav je bila videti kot glavna igralka v tragediji, ki jo je zrežiral njen partner Sebastien Abramov – samozvani »kralj«. Čeprav se je sam okronal z napisom na puloverju, je Sebastien tega dne deloval malce manj zmagoslavno in samozavestno kot njegovo dekle. Videti je bil celo nekoliko zanemarjen – za kar se je opravičil, češ da se je zredil zaradi zdravil, ki mu jih dajejo, in da sicer »ni takšen«. Torej je videz tudi zanj izredno pomemben. Sta pa naslednji dan, ko je na predobravnavnem naroku tudi Julija izjavila, da je nedolžna, in se s potiskom na puloverju Queen okronala za kraljico, skupaj sporočala, da je zanju od vsega najpomembnejše to, da sta v tej stvari, ki je za zdaj šele domnevna goljufija, do konca skupaj. V sodni dvorani sta si odkrito izmenjevala poglede. Vse kaže, da bo javnost priča srhljivemu nadaljevanju tragedije, ki postavlja pred nas številna vprašanja.

Grandiozen občutek lastne vrednosti. Sodna izvedenca sta ugotovila, da tako Abramov kot Adlešičeva izkazujeta narcisistično motnjo. Kaj naj bi to pomenilo? »Osebnostna motnja je skupek trajnih patoloških osebnostnih potez, zaradi katerih imajo ljudje v življenju težave in zaradi katerih povzročajo težave drugim ljudem. Za narcisistično osebnostno motnjo je značilen grandiozen občutek lastne vrednosti. Takšni ljudje pričakujejo, da jih drugi priznavajo za superiorne, fantazirajo o svojem uspehu, genialnosti, lepoti in idealni ljubezni. Prepričani so, da so posebni in edinstveni ter zahtevajo pretirano občudovanje,« je pojasnila dr. Sana Čoderl Dobnik, specialistka klinične psihologije iz Psihiatrične bolnišnice Begunje.

Več v reviji Zarja Jana, št. 44, 29. 10. 2019