FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Dobra karma

Klemen Slakonja o prelomnicah in življenju: ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

Kdo si ti?, Nuna Odkrito.si

Neodkrita je ostala le skrivnostna nuna

kerem-bürsin Njena.si

Huda nesreča zvezdnika serije Ko potrka ljubezen

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Nova vojna proti konoplji

Kot je za našo revijo povedal eden vodilnih svetovnih raziskovalcev konoplje David Meiri, je ta zel za človeštvo že od pamtiveka predstavljala eno najdragocenejših orodij za boj z boleznijo. Danes marsikje po svetu z velikanskimi koraki spet prestopa zapreke ilegale, kamor je bila potisnjena v prejšnjem stoletju. Po tem, ko so v Kanadi nedavno legalizirali celo njeno rekreativno rabo, je enake namene obelodanil tudi Luksemburg. Celo ameriška zvezna vlada je skozi stisnjene zobe uradno priznala, da »kanabis v laboratorijskih razmerah uničuje rakaste celice«. V Švici pa recimo izdelke z nizko vsebnostjo THC mirno prodajajo kar v Lidlu.

Avtor:

Jure Aleksič

Značke:

Tekst: Jure Aleksič 

Pred nekaj leti smo lahko s previdnim navdušenjem zabeležili napredek tudi v slovenski uradni politiki do konoplje. Po dolgi in srditi bitki jo je državni aparat iz prve skupine prepovedanih substanc vendarle prestavil v drugo in celo dovolil njeno predpisovanje v medicinske namene. S tem smo se vsaj na papirju uvrstili med progresivnejše evropske države. A previdnost pri vsakem najmanjšem navdušenju se je Slovencu, žal, še enkrat več izkazala za še kako pametno vodilo.

Zdravnike zastrašujejo?! »Delovna skupina, ki naj bi pripravila smernice za uporabo konoplje v našem zdravstvu, sploh ne deluje,« poročajo na Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in njihove uporabe. »Tako se vsaj zdi. Na Zdravniški zbornici so priredili dan predavanj o medicinski konoplji, na njem so dali nekaj osnovnih informacij – in to je bilo vse! Dve leti pozneje jo zdravniki še vedno le redko predpisujejo. V resnici to počnejo le tisti, ki si sploh upajo. Saj vendar nimajo smernic in navodil, v katerih primerih naj bi to počeli! Če nimaš zdravnika, ki bi ti jo predpisal, pa to de facto pomeni, da je zate konoplja nedostopna.«

Še ostrejše besede za opis stanja je uporabil dr. Dušan Nolimal, specialist za javno zdravje in velik poznavalec medicinske konoplje. »Priča smo sistematični demontaži tistega, kar je bilo za bolnike narejenega že leta 2016. Redke zdravnike, ki zagovarjajo ustrezno regulacijo medicinske konoplje, in tiste, ki na svojo osebno odgovornost bolnikom predpisujejo magistralna zdravila farmacevtske kakovosti, se skuša danes zaustaviti, prestrašiti, kaznovati, utišati.«

Po Nolimalovem prepričanju so v ozadju ideološki interesi in interesi kapitala. »Med odgovornimi za demontažo je ogromno sprenevedanja in prelaganja odgovornosti. Vsi vemo, da se tri leta od pobude Zdravniške zbornice za strokovno ureditev področja pri nas praktično ni zgodilo skoraj nič. Danes je vsaka nova pobuda v kali zatrta. Težko se je znebiti občutka, da si vlada preprosto ne želi, da bi se stroka in ljudje ukvarjali s tem področjem.«

Otroci pa naprej trpijo. Da se nič ne premakne, nam je potrdil tudi dr. David Neubauer, ki na tem področju že dolgo orje ledino in dosega izjemne uspehe pri zdravljenju epileptičnih otrok. »Očitno je na vodilnih položajih kar nekaj ljudi, ki vse na celi črti blokirajo. Na terenu se ni spremenilo čisto nič. Res je, bolniku so sicer na voljo sintetični pripravki … Ampak otroci, za katere skrbim sam, pač ne bodo jemali sintetike, saj je vrsta študij dokazala, da je naravni kanabis pri zdravljenju neprimerno uspešnejši.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 1. 10. 2019