par Dobra karma

Ljudje, ki nam jih pošlje vesolje, imajo svojo ...

anita šumer1 Svet24.si

»Z vsakim kruhom, ki ga spečem, je Sašo vedno ...

Silvester 2 Reporter.si

(VIDEO) V zakulisju: kako je Janša klical na ...

sodra, toča, Dvor pri Polhovem Gradcu Svet24.si

FOTO: Na nebu se je razbesnelo, zaradi neurij ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

plestenjak 5 Njena.si

Božanski užitki Modrijana Blaža

Zgodbe

Ekološke bombe v moji kopalnici

Zdaj je uradno: ne grem se več! Vidite, takole je bilo, živela sem v prepričanju, da sem še kar dosledna ločevalka odpadkov, da vem, kaj gre v kateri kontejner, pridno sem kupovala razgradljive vrečke za biološke odpadke, nosila steklene kozarčke in star papir v odročne kontejnerje, potem se je pa moj vzorno reciklirani svet zamajal v temeljih. Kriva je bila obskurna novička, da so tudi papirnati računi, tisti, ki jih tako rekoč vsak dan dobiš v najrazličnejših trgovinah in lokalih, se pravi tisti na svetlečem belem papirju, »povečini strupeni«. In torej spadajo med nevarne odpadke. Ne moreš zmagati.

Papirnati računi, ki jih dobite ob nakupu česarkoli že, so, pojasnjujejo, pogosto natisnjeni na termični papir, ki ga ni mogoče reciklirati, ker je prevlečen z zadevo, ki se ji reče bisfenol A (ali BPA) in je hormonski motilec ter mu pripisujejo zlovešče povezave z rakom in diabetesom, v zabojnike za papir torej ne spada. Kam ga je sploh mogoče odvreči, ne pojasnijo, rešitev pa naj bi bili digitalni računi, ki pa jih seveda (še) ne ponujajo v vseh trgovinah – kjer pa jih, je treba izpolniti digitalni obrazec in se prijaviti na storitev, potem boste pa vse račune dobili po elektronski pošti. In menda rešili kup gozdov – vsaj tistih, ki jih ne bo skuril že oni norec v Braziliji. Meni je prav, ampak preden se bo to zares prijelo, bo moralo kupcem to možnost ponuditi več trgovin, ne samo tista, v katero nikoli ne zaidem.

Potem sem šla pa malo raziskovat, od kod vse na nas v zasedi prežijo nepričakovane reciklažne nevarnosti, in ugotovila, da lahko samo z vsebino svoje kopalnice tako rekoč uničim svet. Ojoj.

Ena taka polakirana dišeča punca. Tole se je pokazalo že po kratkem izletu na splet, urejena ženska, ki skrbi za svoj videz, je prava grožnja za okolje. Začnimo z dezodorantom v razpršilu, ki je nevaren odpadek, ker je pod pritiskom in lahko, tudi ko je prazen, eksplodira in povzroči požar. Podobno velja za lake za lase. Odvreči jih je torej treba v koš za nevarne odpadke. Tako kot barve za lase in kozmetiko na alkoholni osnovi. Šminke lahko vsebujejo svinec in so tudi nevaren odpadek. Strupeni so odstranjevalci laka za nohte, lak je pa sploh potuhnjena ekološka bomba. Če bi vedeli, kaj vse je v laku za nohte, ga morda sploh ne bi več hoteli dati nase. Niti pomislite ne na to, da bi jih zlili v odtok, jih pometali med navadne smeti ali bognedaj potuhnjeno pustili kje v naravi. Oh, in tudi las ne smete metati v stranišče, ste to vedeli? Niso nevaren odpadek, so pa trdovratno nerazgradljivi in mašijo cevi, zato spadajo med mešane odpadke. Ekološka kozmetika sicer ni nevaren odpadek, kam z njo, pa ni povsem določeno. Načelno bi jo lahko kompostirali, ampak ali res hočete ostanke kremic v svoji solati?

Gremo zdaj v kuhinjo?

Več v Zarji/Jani št. 39