dreamstime_m_114582757 Odkrito.si

Kako do bleščečih zob po naravni poti

horoskop, astrologija (2) Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 18. avgusta

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Zgodbe

Najlepša sezona za drzne dojenčke

Ukradel je rojstni dan Georgeu Clooneyju in porinil v senco rojstnodnevni fešti svojega bratranca in sestrične. In vse to, še preden je sploh dobil ime. Mali obeta.

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Tokrat ni bilo večdnevnega taborjenja pred porodnišnico, poziranja z dojenčkom že nekaj ur po rojstvu, kot se je dogajalo ob rojstvih treh otrok princa Williama – njegov mlajši brat Harry se je očetovanja pred javnostjo lotil povsem drugače. Informacije so prihajale po kapljicah. V ponedeljek, 6. maja, zgodaj popoldne je zelo blaženi očka, ki so mu široki nasmeh ustavljala samo ušesa, razglasil, da se jima je z ženo Meghan nekaj ur poprej, okrog pol šestih zjutraj, rodil zdrav sin. »Tale stvarca je za umret,« se mu je smejalo. Obljubil je, da bo »stvarco« pokazal čez nekaj dni. In jo je res, v sredo sta z Meghan majhnemu pušeljcu izbranih novinarjev pokazala spečo štruco s prifrknjenim noskom. Na glavo so mu poveznili belo kapico in tako nismo mogli ugotoviti, ali ima dotlej še vedno neimenovani malček kaj las, in če da, ali so rdeči. Mediji so bili primorani fantka imenovati le »baby Sussex«, malček Sussex. Medtem ko so dete odnesli pokazat njegovi prababici kraljici, je princ William mlajšega brata pozdravil »v klubu nenaspanih« in se je zdelo, da je bil kar malce privoščljiv. Ha, boš že videl! S Kate sta se zapletla v razpravo, kdo je komu stric – »Jaz sem drugič stric,« (prvega nečaka je prispevala Katina sestra Pippa) je rekel (in, obrnjen h Kate), »in ti tudi.« Ne, je rekla v smehu, »jaz pa čisto zagotovo nisem nikomur stric.«

Potem so sporočili, da so suseškemu ta malemu vendarle našli ime. Najverjetneje so čakali, da ga najprej požegna kraljica. In je to res, kot se spodobi za kraljevsko dete, ime, ki ga imaš polna usta: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Veliko, pomembno, tehtno ime za tako malo, zaspano štruco.

Šesti maj je moj in Sigmundov ali: vojvodinje rojevajo spomladi. Kar majčkeno sem jezen, se je smejal George Clooney, ki tudi praznuje šestega maja – letos oseminpetdesetič, sicer je pa isti letnik, kot je bila Harryjeva mama Diana: »To je bil moj dan! Že tako sem ga moral deliti z Orsonom Wellesom in Sigmundom Freudom.« No, zdaj se mu je pa še Archie zrinil zraven. Če bi se bil rodil takrat, ko bi se moral, kakšen teden dni prej, se to ne bi zgodilo. V vsakem primeru je pa odvzel nekaj pozornosti še dvema slavljencema, Williamovima otrokoma, sestrični Charlotte in bratrancu Louisu, ki sta te dni tudi praznovala rojstne dneve (ona četrtega 2. maja, on prvega 23. aprila). »Aaaah, je srečno vzdihnila njuna mama Kate, tista, ki zagotovo ni Archiejev stric, »kako krasen čas v letu je to za rojstvo otroka, pomlad je v zraku!« Samo njen najstarejši, skoraj šestletni George, rojen ob koncu julija, je dete poletja. Naslednjo pomlad bo pa že čas za četrtega otroka, ugibamo?

Kraljica šteje do osem. Kdaj natanko naj bi se malček Sussex rodil, nismo natanko vedeli, ampak zdaj vemo, da se je dete kakšen teden obiralo in so šli po zlu vsi porodni načrti njegovih staršev. Medtem ko so se tabloidi lasali med seboj, ali se je otrok že rodil in ga morda skrivajo, sta se Suseška, ki sta upala, da se bo otrok rodil v njunem novem domu, Frogmore Cottage, posvetovala z zdravniki, in ti so jima očitno rekli, naj se dete, ki se mu ni prav nič mudilo na svet, raje rodi pod zdravniškim nadzorom. In se je tako prejšnjo nedeljo skromna odprava dveh avtomobilov – v enem so bili policisti in telesni stražarji, v drugem pa Harry, Meghan in njena mama –, brez modrih luči odpeljala v londonsko bolnišnico Portland, kakšnih 40 minut daleč. Podatek o negativni prisotnosti modrih luči je pomemben, saj po vsej verjetnosti pomeni, da Meghan še ni imela popadkov in da so jih bržkone sprožili šele v porodnišnici. Za obisk bolnišnice je vedela le peščica ljudi, med njimi menda ni bilo članov kraljeve družine. In ker ima bolnišnica Portland dovoz pod zemljo, ni nihče nič vedel, nič opazil, pa zato zunaj pred vrati niso taborili s kraljevo družino obsedeni manijaki, zaviti v britanske zastave. In sta imela po rojstvu mamica in očka kakšne štiri urice časa samo zase, da sta se nagledala, nabožala in naljubkovala sina.

Zgodaj popoldne so iz kraljeve palače sporočili, da je Meghan dobila popadke. Je bila pomota ali taktično zavajanje? Preden so v palači razrahljali ta vozel in k ograji Buckinghamske palače postavili stojalo z natisnjenim obvestilom o rojstvu (besedilo je bilo očitno sestavljeno po Harryjevih navodilih, saj v njem omenja tudi sorodnike po mamini strani, obe Dianini sestri in brata, česar William ni nikoli storil), je bila družinica že doma v Frogmore Cottageu in Harry si je lahko privoščil kakšni dve uri spanca, preden je malo čez drugo popoldne, še malce omotičen, malce posvaljkan, ampak, ah, tako zelo srečen! stopil pred novinarje in oznanil, da je dobil sina. Nadaljevanje sledi, je še napovedal.

Kraljico so potem vprašali, kateri pravnuk je že tole. Osmi, je rekla brez oklevanja. »Je svet lep?« jo je nekdo vprašal. »Je, hvala,« je odvrnila.

Svet je čisto zares lep. Pravzaprav je čudovit. V sredo so v Windsor povabili četico skrbno izbranih novinarjev – med njimi je bila na Meghanino željo tudi ekipa ameriške televizije (za katero dela njena prijateljica), kar je strahovito razjezilo nepovabljene britanske medije, ti so razglabljali o »klofuti« Britancem. A vse  zamere so bile v hipu pozabljene, ko je po dolgem hodniku prikorakal par s spečim dojenčkom. Sina je v naročju nosil oče in ves čas, slabe tri minute, od pozdravljeni do adijo, ga ni izpustil iz rok, niti za hipec ne, mamica, v beli obleki brez rokavov, ga je lahko samo od strani malo pobožala. Harry je štručko tesno stiskal k sebi, jo zaljubljeno gledal in jo gladil s palcem. Moj je! moj! so vriskale njegove srečne oči. Ne, sta rekla starša, nisva še v klubu neprespanih, otrok spi kot angel.

Potem je Harry rekel, hvala vsem, in so odšli, tok tok tok, po hodniku nazaj, princ se je še vedno radostno oklepal sina, vojvodinja je moža objela čez pas in zdelo se je, da se še grbi, razstavljeni na stenah hodnika, molče obračajo za njimi. Družinica je izginila za oddaljenimi vrati.

O imenu pa še vedno nič.

Več v Zarji št. 20, 14.5.2019