moder plamen, ogenj, Svet24.si

Požig in poskus uboja v Ljutomeru

Milan Kučan Svet24.si

Kučan razočaran nad Pahorjem

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

soča, 13-letnik, utopitev, kajakaški klub Svet24.si

Utopitev v Soči: deček se je zataknil za večji ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

Foto 1 Odkrito.si

Majhni urbani prostori

polona k Njena.si

Polona iz Sanjskega moškega: Stojim na realnih ...

Zgodbe

Obkoljeni z afriško prašičjo kugo

Afriška prašičja kuga, ki je stoodstotno smrtonosna za prašiče, se je bliskovito razširila po Evropi. Zaradi neprevidnosti in pogosto nepremišljenosti rejcev dobiva vedno večje razsežnosti. Danci so zaradi skrbi, da bodo ob svojo paradno panogo, ob meji z Nemčijo prejšnji teden začeli postavljati ograjo, da bo preprečila vstop okuženim divjim prašičem. Na Hrvaškem in Poljskem že načrtujejo množičen odstrel divjih prašičev, v nekaterih delih Romunije, kjer že pustoši afriška kuga, pa so začasno prepovedali prodajo živih živali. Slovenske strokovnjake skrbi, da bo kljub vsem ukrepom bolezen našla pot do nas.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

O bolezni, ki bi ob neprevidnosti zlahka iztrebila prašiče s tega sveta, smo se pogovarjali z Mileno Kovač s katedre za znanosti o rejah živali na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Poudarila je, da je ozaveščenost vsakega državljana pomemben kamenček v mozaiku, da se izognemo katastrofi. Da se prašiči okužijo z afriško prašičjo kugo (v nadaljevanju APK), jim namreč sploh ni treba priti v stik z okuženim prašičem. Bolezen jim lahko mimogrede dostavimo tudi ljudje, če nismo dovolj previdni in ozaveščeni. Za človeka APK ni nevarna, za prašiče pa je stoodstotno smrtna. Ko so leta 2014 v Litvi diagnosticirali samo eno okuženo svinjo, so morali zaradi tega pobiti kar deset tisoč prašičev na farmi.

Okuženi divji prašiči so lahko že jutri pri nas. »Afriška prašičja kuga je kužna bolezen prašičev z visoko smrtnostjo. Širi se s stiki med prašiči, zlasti dobri prenašalci so divji prašiči, ki lahko v eni noči prepotujejo kar velike razdalje,« je pojasnila Kovačeva. Da bi se evropske države zavarovale pred okuženimi divjimi prašiči, ponekod na mejah že gradijo ograje (Danska), drugod pa načrtujejo množičen odstrel divjih svinj. Na Poljskem so tako pred dnevi ukazali odstrel kar 185 tisoč divjih prašičev in tudi na Hrvaškem se že pogovarjajo o odstrelu dvajset tisoč živali, čeprav pri njih do trenutka, ko to pišemo, še niso obravnavali okužbe z APK. Okoljevarstveniki nad takšnim ukrepom niso navdušeni in opozarjajo, da bi s tolikšnim posegom v naravo število divjih prašičev zmanjšali na goli biološki minimum. Srečko Žerjav iz Lovske zveze Slovenije pa se ne strinja in pravi, da je znižanje števila divjih prašičev edini preventivni ukrep za zmanjšanje nevarnosti izbruha v naravi. Cilj Hrvatov, ki želijo občutno zmanjšati število divjih prašičev, pa se mu v praksi zdi težko uresničljiv. »Zmanjšanje populacije za polovico po mojem mnenju ne pomeni zmanjšanja na biološki minimum, na drugi strani pa lahko populacija ob ugodnih pogojih spet zelo hitro zraste,« še meni.

Smo ljudje še bolj problematični? Srečko Žerjav nam med pogovorom zaupa zgovoren podatek, ki priča o tem, kolikšen vpliv imamo na prenašanje in širjenje APK po Evropi ljudje. »V naravi se bolezen širi okoli 20 do 30 kilometrov na leto, s pomočjo človeka pa 90 kilometrov na uro. Skoraj vse izbruhe bolezni v članicah EU lahko pripišemo človeškemu faktorju. Prav zaradi tega lahko trdimo, da bo bolezen prišla tudi k nam, vprašanje je le, kdaj.« Nam najbližja okužba z APK je v tem hipu tista, ki so jo odkrili na Madžarskem, pri kraju Eger, okoli sto kilometrov vzhodno od Budimpešte. »Že košček zavržene madžarske salame z okuženega območja, bodisi v gozdu ali bližini kmetije, lahko povzroči izbruh APK. Ni je treba pripeljati od tam, lahko jo kupimo v najbolj zakotni vaški trgovini,« je opozorila Milena Kovač.

Nevarna dejanja. Vsak med nami nosi odgovornost, da prepreči nadaljnje širjenje APK. To v prvi vrsti pomeni, da v naravo ne mečemo ostankov mesnih izdelkov. »V naravo odvrženi ostanki hrane, ki so lahko okuženi z APK, pridejo v stik z divjimi prašiči in ti jo raznesejo naprej,« je povedala strokovnjakinja, ki rejcem prašičev svetuje, naj se izogibajo lovu, saj lahko iz gozda z okuženimi prašiči domov zanesejo povzročitelje. »Zelo nevarni so nakupi prašičev iz držav, kjer je kuga. Pri nas je kar nekaj transporta eksotičnih pasem prašičev, pa tudi nakupov tekačev (30-kilogramskih prašičev) za pitanje. Pravzaprav so lahko nevarna tudi prevozna sredstva, ki prečkajo okužena območja. Nekateri slovenski dobavitelji prašičev za pitanje hitro najdejo območja s cenejšimi prašiči in izkazalo se je že, da so bili ti z območij, kjer so se v kratkem pojavile kužne bolezni.« Če se prašiči prodajajo sumljivo poceni, za to najverjetneje obstaja razlog. In zelo verjetno se vam bo takšen nakup kmalu pošteno maščeval.

Več v reviji Zarja št. 8, 19. 2. 2019.