kris Svet24.si

FOTO: »Tako sem pridno čakal na kliniki, ko so ...

vino Dobra karma

22 jasnih mislih, ki pa jih razumejo le redki

cisterna, viadukt malence Svet24.si

VIDEO: Tako je s corso trčil v tovornjak, ki je ...

avstrijska vojska, vojaški pes Svet24.si

Pri pesjakih v vojašnici našli truplo vojaka, ...

monika krt Dobra karma

Naša čutila so nam v pogubo ali v veselje

lea sirk, pop tv Njena.si

Presenetljiva oznanitev Lee Sirk

bratje klobasa Njena.si

To je starejši brat dvojčkov Klobasa

Zgodbe

V življenju se ne smeš ustaviti!

Mick Jagger: Nič več razvrata, le zdravo življenje!

Avtor:

Katja Božič

Značke:

Imajo bogastvo, s katerim si lahko privoščijo vse, kar si poželijo, a so že zdavnaj ugotovili, da to še ne prinese zdravega in dolgega življenja, za katero je recept v bistvu zelo preprost – pravilna prehrana, redno gibanje, dovolj počitka, ustvarjalnost, disciplina in veselje. No, pa kakšna skrivnost tu in tam (pri kateri denar pomaga). Kako zase skrbijo Mick Jagger, Oprah Winfrey, Jane Fonda in Jennifer Aniston?

Legendarni Mick Jagger, pevec Rolling Stonesov, je pri svojih petinsedemdesetih trikrat okretnejši, kot bi pričakovali od človeka njegovih let. Poskočen pa ni le zaradi oboževalcev in koncertov, v formi ga očitno ohranja tudi tekanje za svojim najmlajšim potomcem Deverauxom, ki mu ga je pred dvema letoma rodila 31-letna partnerka, baletka Melanie Hamrick. Ikona seksa, drog in rokenrola iz šestdesetih in sedemdesetih let se seveda lahko za svojo vitalnost delno zahvali dobrim genom. Njegov oče, ki ga je poučil o pomembnosti redne telesne vadbe, je namreč živel kar 93 let. Največ pa k temu seveda prispeva železna disciplina – pri prehrani in telesni vadbi. Čeprav ima skupina svoje osebne trenerje in dietetike, za Jaggerja že 24 let skrbi norveški psihoterapevt Torje Eike, s katerim se srečujeta vsak teden. Svojo vitkost in zdravje ohranja z obroki iz svežega sadja in zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, piščančjega mesa in rib. Preizkusil je že najrazličnejše vadbe, pred dvema letoma tudi posebno obliko joge na visečih mrežah, ki omogoča boljšo gibljivost in ga psihično sprošča. Med turnejami je še posebej priden – pogosto preteče nekaj kilometrov na dan, kolesari, plava. Poleg tega uživa veliko prehranskih dodatkov, v nasprotju s svojimi zgodnejšimi leti si alkohol privošči le občasno, z drogami pa pravi, je opravil že pred mnogimi leti. Njegov življenjski slog je danes radikalno drugačen od tistega iz šestdesetih in sedemdesetih, ki očitno niti ni pustil sledov. Za vitalnost in okretnost, s kakršno se pri svojih letih ponaša lord Mick Jagger, sta recept železna disciplina in močna volja. Pa zagotovo velik odmerek radoživosti. 

Oprah Winfrey: Kadar Oprah spregovori, svet posluša!

znani oprah - reuters.jpg
Oprah
Reuters

Avtorica najbolj gledane TV-oddaje vseh časov, producentka, pisateljica, igralka, milijarderka je otroštvo preživela v bedi in nepopisnem trpljenju. Danes pa je zgled širokim množicam. Številni bi jo z veseljem posnemali in sledili njenemu življenjskemu slogu. Zvezdnica se prebudi med šesto in sedmo uro zjutraj, sicer jo iz postelje preženejo njeni psi, ki si želijo sprehoda. Jutra, pravi, so najlepša v njenem domu v Montecitu v Kaliforniji. Obdaja ga narava, zato se ji zdi, kot da je v obljubljeni deželi. Njen običajni dan na posestvu pa je videti takole: z energijo jo napolni že pogled na naravo, obsijano z zlatimi jutranjimi žarki, zeleno travo in oceanom v daljavi. »Pa dotlej nisem naredila še niti požirka kave,« se smeji. To si skuha po sprehodu s psi. Medtem ko čaka, da voda zavre, si dan polepša z mislijo iz 'škatlice modrih misli za vsak dan'. Temu sledi vsakodnevna rutina vaj za dušo. Dvajset minut meditira. Kadar je zunaj toplo, se preda objemu 3000 dreves, ki obdajajo njeno posestvo, sicer se sprošča v hiši. Po meditaciji dela vaje za moč in raztezanje z osebnimi trenerji, trening pa ponavadi zaključi s tekom. Če nima drugih obveznosti, se potem rada odpravi na vrt nabirat zelišča in druge pridelke. Z dolgoletnim življenjskim sopotnikom Stedmanom Grahamom poskušata čim večkrat jesti kosilo iz domačih pridelkov. »Kosilo je moj najljubši obrok. Če Stedmana ni, povabim ljudi, s katerimi se rada srečujem ali pogovarjam.« Tudi skuha rada, samo ne več kot za štiri ljudi, saj se sicer zmede s količino, se šali. Ko postori vse finančne in poslovne obveznosti, si pozno popoldne spet vzame čas za rekreacijo – sama ali pa se ji pridružijo prijateljice. Po večerji ob šesti uri, dostikrat je dovolj proteinski napitek ali krožnik juhe, se rada druži z družino ob gledanju dobrega filma, prebiranju poezije in srkanju domačega zeliščnega čaja. Pred spanjem si obvezno privošči vročo kopel z različnimi solmi in olji, najraje ima čisto eterično olje sivke. Čeprav ima več posestev, jo dom v Kaliforniji najbolj izpolnjuje. Drevesa, zemlja, odprto nebo jo z naravo povezujejo tako, kot v mestih ni mogoče. »Popoln dan zame predstavljajo drobne stvari, za katere sem hvaležna. Vsako jutro, ko se zbudim, je moja prva misel: Živa sem! Hvala!«

Jane Fonda: Ne bom se upokojila!

znani jane fonda - profimedia-0386670498.jpg
Jane Fonda
Profimedia

»Če bi mi kdo takrat, ko sem bila stara dvajset, trideset let, rekel, da bom pri osemdesetih še vedno igrala v seriji, kot je Grace and Frankie, bi mu rekla, da ni normalen. Nikoli nisem verjela, da bom tako dolgo živela,« je pred časom priznala igralka, ki so jo v osemdesetih okronali za gurujko fitnesa in aerobike, saj je s svojimi knjigami in dvd-ji takrat naredila pravo revolucijo. Dnevi napornih treningov so že zdavnaj za njo, kljub temu pa Jane še vedno ohranja zdrav življenjski slog. Čeprav se je v občutljivih srednjih letih odločila za nekaj minimalnih lepotnih posegov čeljusti in podočnjakov, kar ji je kupilo dodatnih deset let igranja, je danes, v osemdesetih, povsem zadovoljna s svojim življenjem in videzom. Zamenjali so ji kolk, koleno, imela je nekaj operacij na hrbtenici, tako da ima zdaj v sebi kup železja, se rada pošali, kljub temu pa je zahvaljujoč letom trdega dela v telovadnici njeno telo močno in vitalno. Še vedno je zelo aktivna: dolgi sprehodi, obiski fitnesa, joga in tek na smučeh oblikujejo njen vsakdan (in telo). Človek se ne sme nikoli ustaviti, pravi. Ljudje prehitro obupajo. »Največja napaka je, da odnehajo, ko ugotovijo, da ne morejo delati vaj, ki so jih nekoč.« Sama jih je prilagodila svojim letom. Namesto da bi tekla, hodi, dviguje lažje uteži, počasneje se premika.« Ampak se vsaj premikam,« se smeji. Raznih diet ne odobrava, temveč verjame, da želeni uspeh prinaša sprememba življenjskega sloga. Diete so usmerjene samo na izgubo kilogramov in zahtevajo odpovedovanje, ta borba je po navadi že vnaprej obsojena na propad. Igralka predlaga, da se znebimo tehtnice in začnemo živeti bolj zdravo, kar pomeni, da se družimo s podobno mislečimi ljudmi, poskrbimo za redno telesno vadbo in zdravo prehrano, predvsem pa, da začnemo dan s hranljivim zajtrkom. In kakšen je njen recept za dostojno staranje? Vsak dan vsaj 45 minut meditira, da se umiri in prizemlji. Poleg tega ostaja radovedna, rada raziskuje, druži se z mladimi ljudmi – vse to ji pomaga ostati mladostna!

Več v reviji Zarja št. 5, 29. 1. 2019.