damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Zgodbe

Ženska leta 2018 je POLONA LAH

7. januarja 2019 je revija Zarja v SNG Opera in balet Ljubljana razglasila žensko leta 2018.

Avtor:

C. R.

Značke:

Kandidatk je bilo letos prikladno devet, pravljično število modrosti. Ne le modre, letošnje nominiranke za žensko leta so tudi osupljive borke za prav in bolje.

Vendar le ena lahko prejme častni naslov. Letos so ga bralke in bralci revije Zarja dodelili gospe POLONI LAH.

Polona Lah je vodja projektov v domu starejših Danice Vogrinec Maribor, v katerem deluje tudi Večgeneracijski center Štajerska. S sodelavci je organizirala brezplačno počitniško varstvo za sedemsto šolarjev kar v domu, ki je bil lani izbran za najboljšo tovrstno ustanovo v Evropi. V prostem času vodi Mladinsko gledališko skupino Kulturnega doma Pekre – Limbuš, sicer pa je predana humanitarka, ljubiteljica živali in ena redkih, ki si upajo javno povzdigniti glas proti politiki, ki ne deluje v prid državljanov. Z Odprtim pismom zgrožene Slovenke je ganljivo opozorila na revščino premnogih slovenskih otrok. Svojo službo razume kot klic in je prepričana, da svet lahko spremenimo le mi sami.

Letošnje kandidatke je pred slavnostno razglasitvijo v predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, od tam pa so bile pripeljane v SNG Opera in balet Ljubljana v ekskluzivnih avtomobilih Opel Insignija in Opel Grandlanda X, Avtotehne Vis Ljubljana.

002Zenska leta 2018.jpg
Ženska leta 2018
Mare Vavpotič/M24

Slovesno prireditev je letos povezovala Carmen L. Oven, vloga slavnostnega govornika pa je pripadla gospodu Zoranu Predinu. Nagrado, unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je ženski leta 2018 izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Zarja, najbolj priljubljene slovenske družinske revije.

003Zenska leta 2018.jpg
Slovesno prireditev je letos povezovala Carmen L. Oven.
Mare Vavpotič/M24

Za razvedrilo so letos poskrbeli Teo Collori & Momento cigano, Počeni škafi, plesna skupina Teater in tolkalci Petre Vidmar.

Razglasitve, ki je potekala pod režisersko taktirko Andreja Stražišarja, se je med mnogimi pomembnimi in znanimi Slovenkami in Slovenci udeležil tudi Predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

001Ženska leta 2018.jpg
Umetniški vodja Opere Rocc, član uprave podjetja Salomon Nejc Odlazek, predsednik Borut Pahor in urednica revije Zarja Melita Berzelak.
Mare Vavpotič/M24

Gospod Bogdan Štepec, direktor Zadružne zveze Slovenije, članica uprave Deželne banke Slovenije ga. Barbara Cerovšek Zupančič, direktor Semenarne Ljubljana Gregor Kopriva, direktor Avtotehna Vis, gospod Bojan Muravec, predstavnik Založbe Chiara in predstavnica Literam Inštituta Klaudija Piskar so zmagovalki podelili mikavne nagrade ter s tolažilnimi nagradami razveselili preostale kandidatke.

004Zenska leta 2018.jpg
Vloga slavnostnega govornika je pripadla gospodu Zoranu Predinu.
Mare Vavpotič/M24

Za naslov ženska leta 2018 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju in so bile v preteklih tednih predstavljene v reviji Zarja.

012Zenska leta 2018.jpg
Nominiranke za žensko leta 2018.
Mare Vavpotič/M24

Potapljačica, ki se je rešila svojih travm tako, da se je spustila do svetovnega rekorda, Alenka Artnik; sociologinja, ki rešuje reko in povezuje ljudi na obeh straneh meje, dr. Sonja Bezjak; režiserka, ki govori o neizgovorljivem in bo izbirala oskarje, Špela Čadež; neuklonljiva novinarka s Pulitzerjevo nagrado, Anuška Delić; vodja doma starostnikov, kjer je skoraj lepše kot doma, Marjana Kamnik; pa vodja v drugem domu starostnikov, kjer odmeva otroški živžav, Polona Lah; otroška psihiatrinja, ki pri 83 letih še vedno hodi po vojnih območjih, Anica Mikuš Kos; prostovoljka Rdečega križa, ki je skoraj z lastnimi rokami obnovila hišo družini Rajk iz Podhostja pri Dolenjskih Toplicah, Nuša Rustja; in medicinska sestra, ki med neplačanim dopustom tvega življenje z Zdravniki brez meja, Mateja Stare.

To so letošnje zgodbe, ob katerih lahko le spoštljivo obmolknemo.