FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Dobra karma

Klemen Slakonja o prelomnicah in življenju: ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

marjan sarec pl1 Reporter.si

»Janša še naprej lomasti po državi« - Marjan ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

anamarija-lampič Njena.si

To je moški, ki ga ljubi Anamarija Lampič

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Čeprav v pižami, skočite po svojega mulca!

Lani je bilo v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovanih 189 mladih med 15. in 29. letom, 30 mladih pa je umrlo. Slabo tretjino smrti je povzročil alkohol. Vseslovenska pobuda Zavoda Vozim, Zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija za manj voženj mladih pod vplivom alkohola je na naše ceste poslala heroje v pižamah – voznike invalide, ki so mlade po zabavah varno odpeljali domov, pred tem pa so jim pripravili še posvet in delavnice, hkrati pa k herojstvu v pižamah nagovarjajo tudi starše. Čeprav v pižami, skočite po svojega mulca!

Avtor:

Marija Šelek

Značke:

Dvaindvajset let je povprečna starost, ko mladi zaradi prometne nesreče pristanejo na invalidskem vozičku. Veliko več nesreč z mladimi udeleženci se zgodi zunaj večjih mest, ko se ti vračajo z zabav – ni nujno, da so mladi vozniki vinjeni, problem je tudi vrstniški pritisk, češ, daj gasa, a si upaš ... Akcija Heroji furajo v pižamah bo v tem tednu začela drugo sezono in svoje aktivnosti še nadgradila. »Za nami je mnogo posvetov, delavnic tako za mlade kot njihove starše – heroji nagovarjajo pravzaprav vsakega od nas, da sprejmemo zaveze in prispevamo k reševanju problematike vožnje pod vplivom alkohola, saj smo soodgovorni, kaj se dogaja v našem okolju. Naših herojev, invalidov, ki so vozili mlade z desetih zabav v sedmih regijah po Sloveniji, je bilo osem – med njimi Aleš Kramolc, ki je pri 17 letih pijan sedel v avto in povzročil prometno nesrečo. V prilagojenih vozilih so vozili po podeželskih krajih, kjer mladi po zabavah pogrešajo organizirane prevoze. Zanimivo je bilo, ko so mladi prisedli v tak avto s herojem in zamahnili z roko, češ, zadaj se mi pa res ni treba pripeti, in je naš herojski voznik odgovoril, tudi jaz sem tako mislil. Med našimi heroji je kar nekaj takih, ki med usodno nesrečo niso bili pripasani. Sicer so mladi po Sloveniji nekako organizirani, da tisti, ki vozi z zabave, ne pije, vendar po letu ali dveh od prejema vozniškega dovoljenja menijo, da so že izkušeni, in dobijo krila. Ne zavedajo se, da je vozniško dovoljenje velika odgovornost,« razlaga David Razboršek, vodja Zavoda Vozim, ki je ponosen na srčnost vseh sodelujočih pri projektu. Akcijo bodo v drugi sezoni še nadgradili. »Želimo si, da bi postala stalnica in da bi slovenske občine spodbudili, da same delajo korake v pravo smer. Zato smo jim pripravili nekakšen paket 'prve pomoči' – priročnik, kjer bodo dobili osnovne podatke o problematiki vožnje pod vplivom alkohola, vse doslej pridobljene izkušnje in primere dobrih praks. Ponujamo jim orodje s ključnimi načini in kontakti, da bodo lahko z zastavljeno akcijo nadaljevali. Apeliramo tudi na organizatorje zabav, da se njihova odgovornost za potek zabave konča šele takrat, ko pridejo mladi varno domov.«

Inovativno pobudo Zavoda Vozim so opazili tudi v Evropski komisiji in jo nagradili z nagrado odličnosti za kakovostno prakso na področju prometne varnosti. David Razboršek pa si želi, da bi Slovenija, sicer zelo varna turistična destinacija, slovela po varnosti tudi na cestah – zdaj nam v tem pogledu na turističnem semaforju še utripa rumena luč.

Kamenko Kesar, marketinški svetovalec: Moje prezrto junaštvo

Za njim je že kar nekaj herojskih voženj v pižami in copatih. Nekatere zabave, na katere sta odšla njegova najstnika, so se pač dogajale tudi po 40 kilometrov od njihovega doma. »Sam sebi se zdim največji heroj na svetu, ampak moja najstnika tega ne opazita. Da hodim po njiju na zabave, se jima zdi samoumevno oziroma logično. Po parkiriščih prizorišč zabav videvam tudi druge starše – običajno se vsi skrivamo v avtih, brskamo po telefonih in čakamo, da naši najstniki pricapljajo z zabave. Na telefonu preverjam, ali je priletelo kakšno kratko sporočilo, saj svojemu otroku običajno pošljem kakšnega 'čakam te'. Mi jih čakamo, oni pa kot pepelke odhitijo z zabave – vse je kot v pravljici,« v značilno zafrkantskem tonu pripoveduje Kesar. »Če pa se le da, ne hodimo več ponje, ker nas v resnici – nočejo več.«

Več v reviji Zarja št. 48, 27. 11. 2018.