Premiera filma Pero Lovšin, žena Darja in sin Matej Odkrito.si

Darji Lovšin bilo vsega dovolj in se je odselila

Château de La Rochepot Svet24.si

Zaigral svojo smrt in se z ukradenim denarjem ...

horoskop Petisvet.si

To nas čaka do konca leta 2018!

FOTO2 Stanovanje Moste Svet24.si

FOTO: Bi za to stanovanje v Ljubljani plačevali ...

Kate Middleton Svet24.si

Kleopatra je rada zvrnila kozarec rujnega, Kate pa...

ariel winter Najstnica.si

Smrt v seriji Moderna družina?

henrik1 Njena.si

Henrik osupnil z neverjetnim napredkom!

Zgodbe

Prisluhnite, rojeva se orkester

Da čez poletje otroci ne bi pozabili na inštrument, je skupina glasbenikov iz Pihalnega orkestra Krka povabila otroke od 1. letnika glasbene šole naprej, da z njimi vadijo, spoznavajo različne inštrumente in se vključijo v poletni orkester, ki ima na koncu počitnic svoj koncert.

Avtor:

Lidija Jež

Značke:

Seveda otrokom pripada tudi malica, med odmori pa inštrumente zamenjajo za žogo. Letos so organizirali tudi likovno delavnico. To pa še ni vse – treba je organizirati prevoz, saj je dvorana Pihalnega orkestra Krka, kjer vadijo, v Rumanji vasi, tja pa jih iz Novega mesta vozijo mentorji kar s svojimi avtomobili. Zadnja leta, ko je udeležba vse večja, so poskrbeli za avtobus. Ob vsem tem nimajo straši nobenih stroškov, saj je cel paket poletnih glasbenih uric brezplačen. Sledi pa še zaključni piknik, kamor so povabljeni tudi starši in prijatelji.

Orkester – kot vaja za življenje ... Na pobudo klarinetista in glasbenega pedagoga Boruta Turka potekajo glasbene urice že od leta 2012. »Razmišljal sem, kako na najbolj prijeten način spodbuditi otroke za vajo na inštrumentu tudi med počitnicami, kako bi sestavili manjši orkester, da bi se v njem ti otroci lahko potrdili ... » pripoveduje Borut, ki je sicer član opernega orkestra v Ljubljani in seveda tudi Pihalnega orkestra Krka. Za to zamisel je navdušil kar nekaj prijateljev, ki so prevzeli vloge mentorjev prostovoljcev. Starši so hvaležni, da lahko en dan v tednu otroci preživijo tako koristno in zabavno hkrati; navdušeni so otroci in navdušene so tudi babice in tete, ki imajo ob sredah prosto. Ne preseneča, da je v šestih letih udeležba poskočila z 11 na kar 62 otrok. Pomembna pa je še vzgojna vloga orkestra, saj je ta kot družina, v kateri se lahko zaneseš na bližnje, se naučiš kdaj in kako se izpostaviti in kdaj in kako se spojiti z drugimi; hkrati pa krepi disciplino, sodelovanje, pozorno poslušanje ...

Dober glas seže v deveto vas. Letos je z njimi tudi osemletni Albert Pavlič iz Ljubljane, ki igra trobento: »Mamica je na spletu poslušala koncert otrok s teh uric in se pozanimala, ali lahko pridem tudi jaz. Vsako sredo me pripelje, gre nato nazaj v Ljubljano, popoldne pa spet pride pome. »Tudi Ajda Rudolf iz Straže je stara osem let, končala je prvi letnik glasbene šole: »Na uricah sem bila že lani, ko sem igrala kljunasto flavto, zdaj pa že igram prečno flavto. Moja najljubša skladba je It's my life.« Trinajstletni Timi Bartelj iz Novega mesta je na uricah že četrto leto; letos je že med mentorji, ki pomagajo mlajšim. Igra saksofon, v tem orkestru pa bas klarinet: »Na začetku si nisem mislil, da bom tako užival; sploh pa ne, da bom tako hitro postal tudi član Pihalnega orkestra Krka. Tudi moj učitelj saksofona v glasbeni šoli, Jaka Kopač, je zadovoljen, da med poletjem toliko igram. Všeč mi je tudi, da imam tukaj veliko prijateljev.« 

Priredbe. Borut Turk in Jernej Fabijan priredita skladbe, ki jih otroci poznajo z radia, iz risank ali filmov; za tiste, ki inštrument šele spoznavajo, pa jih tudi poenostavita. Dodatno pomoč pri izbiranju skladb in aranžiranju opravi dirigent Pihalnega orkestra Krka, Matevž Novak. Tako lahko v tem posebnem orkestru sodelujejo prav vsi otroci, ki hodijo na delavnice glasbenih uric, in se ob koncu poletja predstavijo na skupnem koncertu v Kulturnem domu Straža. Pojasnimo še, zakaj je tako velik projekt lahko brezplačen – mentorji so prostovoljci, stroške, ki nastanejo na uricah (prevozi, prostor, malice, osvežilne pijače ...), pa krije iz svojih sredstev pihalni orkester; ta ima dva generalna pokrovitelja: Krko – tovarno zdravil in MO Novo mesto. Poletne glasbene urice sofinancira tudi občina Straža, kamor spada Rumanja vas.

Več v Zarji št. 31, 31. 7. 2018.