franci planinsek - ms Odkrito.si

Franci Planinšek o nadzoru nad sinom in bivši ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

Sanje, duša Petisvet

4 znaki, da gre za čas pred vašo smrtjo

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Kimberly Thompson Svet24.si

Beyonce obtožila čarovništva, prisluškovanja ...

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

anela sabanagic 4 Njena.si

Takšna je Bizovičarjeva izbranka mesec dni po ...

Zgodbe

Kilogrami gor, kilogrami dol

Kako je uspelo shujšati hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović?

Avtor:

Žana Kapetanović

Značke:

Res je. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović se lahko pohvali, da je v nekaj mesecih vidno shujšala in da je videti mlajša in lepša, zelo mladostna v letu, ko praznuje okroglih petdeset let. A problemi z odvečnimi kilogrami ji očitno že od nekdaj grenijo življenje, saj se od časa do časa, potem ko se odloči za takšno ali drugačno shujševalno kuro, vedno znova bori s tako imenovanim jojo učinkom. Sicer pa se s tem problemom nasploh borijo številni politiki, saj zaradi stresa in urnika, ki jih sili v neredno prehranjevanje, pa tudi zaradi različnih pogostitev, ki se jim ponujajo na vsakem koraku, zapadajo v skušnjave in se redijo.

S kakšnimi metodami si pomaga hrvaška predsednica, ki so jo lani uvrstili med devet najlepših svetovnih političark?

"Kolinda je znova shujšala," se govori po hodnikih. "Nikoli ni bila videti lepša," trdijo mnogi. V minulih nekaj mesecih je Kolinda Grabar Kitarović dobila vrsto poklonov za svoj videz in na novo pridobljeno vitko linijo. Videti je, da je izgubila vsaj pet, če že ne deset kilogramov, kar je pripomoglo k temu, da je videti bolj sveža in vitalna, pa tudi oblačila ji veliko bolje pristajajo. V času kislih kumaric so se hrvaški mediji tudi letos navdušeno posvetili tej temi, h kateri se vračajo vsakič, ko predsednica pred poletjem uvede strog režim za klesanje postave, nato pa zaradi svojega bolj elegantnega in ženstvenega videza postane tudi bolj drzna, tako da si privošči ozke obleke in vpadljive vzorce ter se odmakne od poslovne elegance, ki ji sicer pomaga skrivati odvečne kilograme. Včasih jo k temu spodbudi tudi obisk pri katerem od svetovnih politikov, o katerem se ve, da bo na veliko odmeval v medijih. Kot na primer pred dvema letoma, ko je v ozki črni obleki stopila pred Baracka Obamo, ali pa, ko se je med skupščino ZN v New Yorku sestala z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v najbolj ozki obleki, ki jo je kadar koli nosila v javnosti. Sčasoma je namreč predsednica, ki je sicer deklica s podeželja, spremenila skromni slog oblačenja in začela vse pogosteje segati po dizajnerskih kosih, po malce bolj izivalnih krojih in netipičnih barvah, in to tako pri oblačilih kot čevljih, česar stilisti niso vedno pospremili z odobravanjem.

Iz komentarjev žensk je mogoče razbrati tudi to, da je predsednica ob svoji novi vitki liniji zdaj tudi veliko bolje naličena, da si nič več ob vsaki priložnosti ne nadene umetnih trepalnic – trepalnice in pretirano uporabo ličil, ki ni primerna za dnevno uporabo, so ji vedno očitali – in da se oblači veliko bolje kot prej. Kot se je izvedelo, daje v zadnjem času prednost hrvaškim modnim oblikovalcem.
Videti je, da ji zdaj nekdo svetuje. Prej so jo velikokrat silili, naj si najame stilista – celo med predsedniško kampanjo ga ni imela, novinarjem pa je uspelo izvedeti tudi to, da si je v času, ko je kot jugoslovanska študentka živela in študirala v Los Alamosu v Novi Mehiki, kupovala obleke v trgovinah, v katerih se prodajajo rabljena oblačila.

grabar_kitarovic foto Cropix.jpg

Kar precej časa je predsednica pred pomembnimi svetovnimi dogajanji redno trenirala v zagrebškem fitnesu v središču mesta. Prihajala je okoli sedme ure zjutraj, ko je bil prazen, tako da je lahko v miru in brez radovednih pogledov opravila trening. Menda je imela pri tem osebnega trenerja, ki je svoj čas izklesal tudi telo pevke Severine Kojić. Vztrajnejšim je uspelo izvedeti, da gre za trening, ki je sestavljen iz 15 minut ogrevanja na orbitreku ali tekaški stezi, vaj s težo lastnega telesa, kot so počepi, sklece in trebušnjaki, da se pridobi mišična masa, nato sledi 15 minut aerobnega treninga, vse skupaj pa se konča z vajami za raztezanje mišic. Vztrajna, kakršna je po značaju, ni popuščala, dokler ni dosegla želenega rezultata. Železna volja ji je tudi letos pomagala do izklesanega telesa.
Kilogrami gor, kilogrami dol! Kot kaže, se mora predsednica vsako pomlad lotiti diete, saj nekdaj športno usmerjena ženska danes nima dovolj časa, da bi redno telovadila. Ker je od januarja 2015, odkar je postala predsednica, ves čas pod drobnogledom javnosti, njene fotografije pa se vsak dan pojavljajo v časopisih, lahko tudi sama spremlja spremembe svojega videza. Hitro se ji namreč naberejo obloge okoli pasu, videti pa je tudi podbradek, kar jo, kot bi se to verjetno dogajalo tudi vsaki drugi ženski v politiki, spravlja v obup. Lep obraz in nasmeh nista vedno pomagala pri tem, da bi se spregledale vse te pomanjkljivosti.
Največ kritik na njen račun je bilo izrečenih oktobra 2016, ko si je v prvih mesecih leta z lepo vitko linijo in dokaj dobro izbiro oblačil (skorajda) pridobila naziv ikona stila, nato pa vse skupaj pokvarila z obiskom pri britanski kraljici, ko si je nadela kombinacijo v slogu pingvina, kot so njeno takratno izbiro poimenovali v medijih. Obdobje vitke linije pri njej takrat ni dolgo trajalo.
A zdaj hrvaška predsednica znova blesti.

Več pa si preberite v 28. številki revije Zarja, ki je izšla 10. julija.