franci planinsek - ms Odkrito.si

Franci Planinšek o nadzoru nad sinom in bivši ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

Sanje, duša Petisvet

4 znaki, da gre za čas pred vašo smrtjo

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Kimberly Thompson Svet24.si

Beyonce obtožila čarovništva, prisluškovanja ...

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

anela sabanagic 4 Njena.si

Takšna je Bizovičarjeva izbranka mesec dni po ...

Zgodbe

Kaj sme bolnik vedeti?

Naturopat Dražen Draško Dimnik je do nedavnega vodil center za pomoč bolnikom CanSave (Center za boj z rakom po naravni poti). K njemu so se zatekali bolniki, nad katerimi je uradna medicina obupala, pa tudi tisti, ki so želeli vedeti, kako se lahko še drugače zdravijo. Potem pa so se začeli inšpekcijski pregledi, ki so ga navsezadnje prisilili, da je zaprl podjetje in ukinil spletne strani.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

»Najprej sem marca letos dobil odločbo ljubljanske zdravstvene inšpekcije, da moram prenehati opravljati zdravstveno dejavnost oziroma ji moram poslati dovoljenje, da jo lahko opravljam. Seveda so vedeli, da tega dovoljenja nimam, saj zdravstvene dejavnosti nisem nikoli opravljal. Nikogar nisem zdravil, pač pa sem ljudem pomagal z informacijami,« je na tiskovni konferenci pojasnil Dražen Dimnik. Mnogo ljudi danes išče informacije o zdravljenju, teh je vse polno. Zdi se, da je več tistih, ki bi jih bilo najbolje prezreti, kot pa tistih, ki so za bolnika uporabne. Dražen Dimnik je dejal, da je dejansko veliko tistih, ki bi radi ljudem nekaj prodali in izkoristili bolnikovo stisko. »Center CanSave pa je v času svojega 18-letnega delovanja, v Sloveniji je bil prisoten od leta 2014, zbral ogromno informacij po vsem svetu in zdi se mi prav, da jih ljudje poznajo,« pojasnjuje.

Prenehati je moral takoj. Inšpekcija mu je torej prepovedala delo s takojšnjo veljavnostjo ukrepa. Na to se je pritožil, pritožba je pristala pri drugostopenjskem organu na ministrstvu za zdravje, kjer je še vedno. Odločitve od konca marca do danes še ni. Mesec dni pozneje je dobil obvestilo farmacevtskega inšpektorja Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki je prav tako kot zdravstvena inšpektorica za nadzor uporabil spletne strani CanSave. Očital mu je oglaševanje in prodajo zdravil, ki niso registrirana v Sloveniji, kar je po zakonu kršitev; v zapisniku o nadzoru pa napisal, da se je nadzor začel ob 9.30 in končal ob 9.50. Po telefonskih pogovorih je bilo Draženu Dimniku počasi jasno, kaj inšpektor želi od njega, čeprav mu tega ni povedal naravnost: naj umakne pisanje o kubanskih cepivih, o beljakovini GcMAF (to si lahko vsak naredi sam, spada med hrano, ne zdravila), in o medicinskem petroleju. Na koncu je Dražen Dimnik ukinil celotno spletno stran in vrnil registracijo samostojnega podjetnika. Je pa dal vsebine spletnih strani na voljo Društvu Objemi zdravja, kamor lahko dostopajo le člani društva, torej zaprt krog ljudi.

Inšpektor je bil s tem zadovoljen in mu je poslal sklep, da se postopek zoper njega ustavi, zraven pa še opozorilo, v katerem je ponovil besedilo iz zapisnika o nadzoru. In pri tem je ostalo. Kar pomeni, da je organ v sestavi ministrstva za zdravje odločil, da ljudje ne smejo dobiti informacij, ki jih je imel Dražen Dimnik na spletni strani svojega podjetja.

Uradnih pojasnil (še) ni. Poskušali smo dobiti pojasnila tako zdravstvene kot tudi farmacevtske inšpekcije (v okviru JAZMP, ki je tudi v sestavu ministrstva za zdravje), vendar smo do konca redakcije dobili zgolj pojasnilo zdravstvene inšpekcije, da postopek nadzora nad centrom CanSave še poteka, zato ne morejo dajati izjav oziroma pojasnil. Inšpekcijo smo vprašali tudi, zakaj je bil uveden nadzor nad centrom CanSave, pa so pristojni odgovorili bolj ali manj enako, z naštevanjem splošnih podatkov o številu in vzrokih inšpekcijskih pregledov. Z JAZMP so nam odgovorili, da bomo njihove odgovore dobili pozneje, medtem ko se z ministrstva za zdravje na naša vprašanja ni nihče odzval.

Kubanska cepiva. Dražen Dimnik je na tiskovno konferenco povabil gosta Zorana Vujičića, zastopnika za prodajo kubanskih cepiv in zdravil za Bosno in Hercegovino (kjer so že registrirana) in Srbijo (kjer si pacienti prizadevajo, da bi jih registrirali). Razložil je, da očitno veliko držav povzema zakonodajo za registracijo po zakonodaji Evropske unije, vendar pa je mogoče, da nacionalna regulativa omogoči registracijo tako, da proizvajalce in njihov razvojni laboratorij obišče skupina strokovnjakov, ki oceni, ali gre res za kakovosten izdelek (ob vseh podatkih iz raziskav, ki so vsem na voljo). 

Nadaljevanje si preberite v reviji Zarja, ki je izšla 3. julija 2018.