danijela Odkrito.si

Danijela Martinović spregovorila o hudi bolezni

game oer Svet24.si

Najpopularnejši slovenski "Boy Band" se vrača ...

20181019_170816 Petisvet.si

Živalske karte napovedujejo za naslednji teden

Melanie Marden Svet24.si

VIDEO: Spregovorila »gola Melania«: grozijo ji s...

Sašo Avsenik Svet24.si

Sašo Avsenik postal očka

Justin Bieber, Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber končno potrdil poroko

rok damis-loser Njena.si

The Biggest Loser: Takšen je Rok 4 mesece po ...

Zgodbe

Nedotakljivi padejo globoko

Ameriška zvezda & avstralski kardinal pred sodiščem. Končno.

Kriv je, je odločila porota. Bill Cosby, ki se je dolgo izmikal pravici, je sedel tam z okamenelim obrazom. Več kot šestdeset žensk je že povedalo, da jih je omamil in posilil, pa jim dolgo niso verjeli. Ker je bil Cosby vendar legenda. Slaven, bogat, vpliven. Tak moški menda ne posiljuje, ali pač? Lani so mu prvič sodili, pa se porota ni mogla zediniti in so proces razveljavili. No, letos so vajo ponovili. In so igralca in komika tokrat spoznali za krivega. Kazni še niso razglasili, grozi pa mu do trideset let zapora. Vse kaže, da bo enainosemdesetletni Cosby, ki je tako dobro igral vzornega moža in očeta, da so mu rekli »vseameriški očka« umrl v zaporu. In v Avstraliji se začenja sojenje kardinalu in vatikanskemu finančniku Georgeu Pellu, ki je desetletja zlorabljal otroke.
Doslej nedotakljivi so začeli padati.

 Prve izjave njegovih žrtev segajo v zgodnja šestdeseta, zadnje že v prva leta tega tisočletja. Štirideset let serijskega posiljevanja omamljenih žensk. In nič se mu ni zgodilo, čisto nič. Ker so ženske molčale, vedoč, da jim policisti, tožilci, sodniki ne bodo verjeli, da ima Bill Cosby, eden najuspešnejših Afroameričanov, priljubljeni televizijski ginekolog iz serije Pri Huxtablovih, še drugo plat, ki ni topla, razumevajoča in duhovita kot njegova javna podoba, da ima Cosby zasebno še plat, ki je mračna in sprevržena. Krožile so govorice o njegovih stranskih aktivnostih, to že, a ženske so molčale, njegovi zločini so zastarali in Pravica se ni zganila. Ko tožilec ni hotel ukrepati, češ da nima dovolj močnih dokazov, je ena od žrtev komika civilno tožila. Končalo se je s poravnavo, Cosby je tožiteljico izplačal in si kupil njen molk. A le za nekaj let, se je pokazalo.

Prvi tožilec je ovadbo proti njemu vložil šele leta 2015, pred kazensko sodišče je primer prišel lani poleti – Cosby je ves čas zatrjeval, da je nedolžen, da se nanj spravljajo iz čistega rasizma –, a sodnik je tožilstvu dovolil poklicati le dve priči, ki skupaj s tožiteljico Andreo Constand, tisto, ki ga je pred dobrim desetletjem tožila že civilno, nista prepričali porote. Porotniki so zasedali 52 ur, a se niso mogli sporazumeti, ali je skoraj slepi starec na zatožni klopi kriv ali ne. In tako je moral sodnik proces razveljaviti. Tožilec je obljubil, da bo še enkrat poskusil.

No ja, se je poskušala potolažiti ena od žensk, Cosbyjevih žrtev, ki jim sodstvo ni dalo zadoščenja, saj ni tako zelo pomembno, ali ga obsodijo ali ne, njegovo življenje se je tudi brez obsodbe spremenilo v pekel. Univerze so mu druga za drugo odvzemale častne doktorate, institucije so ga naganjale s častnih funkcij, televizijske postaje niso več hotele predvajati njegovih oddaj, ljudje, ki so mu sprva stali ob strani, so mu odtegnili podporo. Igralska agencija, ki ga je zastopala, ga ne zastopa več. On je bil pa še poln načrtov, sporočil je, da pripravlja predavanja za mlade o spolnih napadih in njihovih posledicah. Aha, so rekli Cosbyjevi kritiki, očitno bo moške poučeval, kako se izogniti zakonskim posledicam spolnih napadov.

Je kdo videl avion? Drugi proces proti Cosbyju se je začel v začetku letošnjega aprila, manj kot leto dni po prejšnjem. Ampak vmes se je veliko spremenilo. Oh, kako se je spremenilo! Vmes se je zgodil primer Weinstein, ki je sprožil gibanje #MeToo. Vmes se je javno mnenje, nikoli nakonjeno posiljevalcem, še bolj obrnilo proti njim. Vmes je več ameriških zveznih držav spremenilo zakone in zdaj spolni zločini zastarajo veliko pozneje ali pa sploh ne – v Nevadi na primer namesto po štirih letih zdaj zastarajo po dvajsetih, v Koloradu namesto po desetih letih po novem po dvajsetih, v Kaliforniji nikoli.

Na drugem sojenju je sodnik dovolil več pričevanj proti obtožencu in Cosby je imel novega odvetnika, Toma Mesereauja, ki je pred leti Michaela Jacsksona uspešno obranil obtožb o spolnem nadlegovanju otrok. Tokrat mu ni uspelo. Porota je Cosbyja spoznala za krivega treh točk obtožnice. Za vsako mu grozi do deset let zapora.

Tožilstvo je zahtevalo, naj Cosbyju takoj odvzamejo prostost, češ da ima obsojeni zasebno letalo, s katerim lahko pobegne. Takrat je Cosby prvič izgubil živce in planil na noge. »Nimam aviona, ti bebec!« je zarjovel na tožilca.

Sodnik je odredil, da do izreka sodbe ne sme zapustiti svoje hiše.

Odvetnica Gloria Allred, ki zastopa več Cosbyjevih žrtev, in nekatere od njenih strank, so pred sodiščem priredile tiskovno konferenco. Cosby je »… KRIV!!!«, so zakričale v en glas in v zmagoslavju dvignile roke.

Obramba je napovedala pritožbo. »Porota ga je polomila,« je rekel Cosbyjev tiskovni predstavnik.

Nekaj univerz, ki tega dotlej še niso storile, je po odločitvi porote Cosbyju – ki ni nikoli diplomiral – odvzelo častne doktorate. Med njimi je bila tudi slovita univerza Yale, ki česa takega ni storila še nikoli v tristo letih. Ameriška filmska akademija (AMPAS) ga je (skupaj z Romanom Polanskim, še enim spolnim prestopnikom) izključila, tako kot pred nekaj meseci Harveyja Weinsteina. Samo žena Camille mu še stoji ob strani. Da je to linčanje in ne pravica, je napisala v ostrem pismu.

Kdaj bodo Cosbyju izrekli kazen, še niso sporočili.

A padec nedotakljivih se je začel.

Več v Zarji št. 20, 15.5.2018