danijela Odkrito.si

Danijela Martinović spregovorila o hudi bolezni

game oer Svet24.si

Najpopularnejši slovenski "Boy Band" se vrača ...

20181019_170816 Petisvet.si

Živalske karte napovedujejo za naslednji teden

Melanie Marden Svet24.si

VIDEO: Spregovorila »gola Melania«: grozijo ji s...

Sašo Avsenik Svet24.si

Sašo Avsenik postal očka

Justin Bieber, Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber končno potrdil poroko

rok damis-loser Njena.si

The Biggest Loser: Takšen je Rok 4 mesece po ...

Zgodbe

Še vedno verjamemo vanje

ABBA se vrača kot hologram

Petintrideset let. Tri desetletja in pol. Toliko časa niso hoteli slišati o tem, da bi spet stopili skupaj pred mikrofon. Saj so počeli stvari vsak zase, to že, da bi jih spet počeli skupaj, to pa ne! Pa so jih prosili, oh, kako so jih prosili, jim ponujali milijone, oni so pa rekli, veste, ne potrebujemo denarja, zelo bogati smo.
In zdaj, kdo bi vedel, kaj jih je uščipnilo, so štirje Švedi nenadoma rekli, oh, naj bo, kot Abba smo posneli dve novi pesmi. In za nameček bomo šli na svetovno turnejo, no, na digitalno turnejo, ampak tudi to šteje.
Kaj je digitalna turneja? Tiskarna denarja, verjetno. Ker nikoli ne moreš biti preveč bogat.
Pred leti so jim menda za en sam koncert ponujali milijardo dolarjev, pa je Björn Ulvaeus (napačno, kot se je izkazalo) napovedal: »Nikoli več nas ne boste videli na odru … že zato, ker ne potrebujemo denarja.« Seveda ga ne: po svetu so prodali več kot 500 milijonov plošč, njihove uspešnice so napolnile muzikal (ki polni dvorane po svetu že skoraj dvajset let) in dva filma (drugi, z bizarno prevednim naslovom Mamma Mia: spet začenja se!, prihaja k nam konec avgusta) in še je ostalo pesmi za nekaj filmov. Zdaj jim bodo dodali še dve, ki sta, so priznali, stranski produkt priprav na digitalno turnejo. No, najprej bo dveurna koprodukcijska televizijska oddaja decembra letos.

In potem so nenadoma po Instagramu sporočili: »Odločitev, da se podamo na Abbino avatar turnejo, je imela nepričakovano posledico. Vsi smo menili, da bi bilo po kakšnih 35 letih zabavno spet združiti sile in oditi v snemalni studio. Pa smo šli. In bilo je, kot da vmesni čas sploh ni minil in da smo bili samo na kratkih počitnicah. Izjemno radostna izkušnja!«

Najboljši v zgodovini: dva švedska zakonska para, Agnetha Fältskog in Björn Ulvaeus pa Anni-Frid Lyngstad in Benny Andersson, sta začetnice svojih imen sestavila v ime skupine, ki je postala ena najuspešnejših v zgodovini pop glasbe. ABBA je nastala leta 1972, dve leti pozneje so zasloveli z zmago na popevki Evrovizije in potem se niso več ustavili – vse do razpada obeh zakonskih zvez in na koncu še skupine decembra 1982. Agnetha in Frida sta se lotili solistične kariere in sčasoma odnehali, fanta pa se nikoli nista nehala ukvarjati z glasbo. Napisala sta – med drugim – uspešni muzikal Chess in potem še enega v švedščini, ki nikoli ni doživel odrske verzije v angleščini, samo eno koncertno izvedbo. Pisala sta tudi pesmi za druge izvajalce.

Nazadnje so skupaj nastopili – samo enkrat v televizijski oddaji – leta 1986. In potem bi morala ABBA počasi zatoniti v pozabo. Pa ni, nasprotno – leta 1992 je zbirka starih hitov ABBA Gold s 30 milijoni prodanih izvodov postala svetovna uspešnica, leta 1999 so bile njihove pesmi podlaga za muzikal Mamma Mia (ki si je tudi naslov izposodil pri istoimenski pesmi), leta 2008 so po njem posneli istoimenski film, letos prihaja nadaljevanje. Na švedski premieri prvega filma leta 2008 so se vsi štirje prvič spet pojavili skupaj v javnosti. Oh, in enkrat vmes, leta 2005, so na petdesetem rojstnem dnevu evrovizijske popevke njihovo zmagovalno pesem Waterloo iz leta 1974 razglasili za najboljšo pesem v zgodovini festivala. Leta 2013 so v Stockholmu odprli Abbi posvečen muzej (www.abbathemuseum.com, ki v »naslednjih mesecih« napoveduje interaktivno aplikacijo)

Nikoli ne reci, da ne verjameš vame: Agnetha je v intervjuju leta 2013, pri triinšestdesetih, rekla, da ne verjame, da bodo še kdaj nastopili skupaj: »Mislim, da se moramo sprijazniti s tem, da se to ne bo zgodilo, ker smo že prestari in ker ima vsak od nas svoje življenje. Preveč let je že minilo, odkar smo nehali, in res nima več nobenega smisla, da bi nas spet tlačili skupaj.« Ampak v drugem intervjuju leto pozneje je priznala, da bi z veseljem še kdaj prepevala kot ABBA.

Leta 2016 so se vsi štirje udeležili zasebne prireditve – zabave ob petdeseti obletnici prvega srečnja Bennyja in Björna –, o tem, ali so tam skupaj prepevali, pa si zgodbe niso edine. Časopisi so pisali, da sta Agnetha in Anni-Frid začeli skupaj prepevati, na koncu pa sta se jima pridružila še moška, očividci pa pravijo, da sta ju po koncu pesmi prišla samo na oder objet. No, vsaj na odru so stali skupaj. In karkoli se je že v resnici zgodilo, občudovalcem je dalo novega upanja, da bo ABBA nekoč spet prepevala skupaj.

Konec letošnjega aprila so objavili, da so posneli dve novi pesmi. O eni vemo le to, da bo single v švedščini, drugo, I Still Have Faith In You, še vedno verjamem vate, pa bodo izvedli v dveurni televizijski oddaji, ki bo na sporedu decembra letos. Kako že pravi tisti rek? Nikoli ne reci nikoli več.

Prestari? No, Agnetha je pravkar dopolnila 68 let, Björn pa 73, Anni-Frid jih bo 73 dopolnila novembra, Benny pa 72 decembra. Seveda pa starost ni strašansko pomembna, če namesto tebe po odru poskakuje hologram.

Več v Zarji št. 20, 15.5.2018