danijela Odkrito.si

Danijela Martinović spregovorila o hudi bolezni

game oer Svet24.si

Najpopularnejši slovenski "Boy Band" se vrača ...

20181019_170816 Petisvet.si

Živalske karte napovedujejo za naslednji teden

Melanie Marden Svet24.si

VIDEO: Spregovorila »gola Melania«: grozijo ji s...

Sašo Avsenik Svet24.si

Sašo Avsenik postal očka

Justin Bieber, Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber končno potrdil poroko

rok damis-loser Njena.si

The Biggest Loser: Takšen je Rok 4 mesece po ...

Zgodbe

Za zdrave ritke vrhniških otrok

V Sloveniji več kot devetdeset odstotkov staršev uporablja pleničke za enkratno uporabo, katerih proizvodnja povzroča industrijsko onesnaževanje, plenice na smetiščih pa predstavljajo desetino nerazgradljivih odpadkov, opozarjajo ekologi. V obdobju previjanja naj bi se za vsakim otrokom nabrala kar tona odpadkov! Zato so se v vrtcu Vrhnika na pobudo društva Ekologov brez meja in v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Vrhnika ter občino pred štirimi leti prvi v Sloveniji odločili za uporabo pralnih plenic. Količino odpadnih plenic so zmanjšali za 25.000 kosov, letno na ta način prihranijo kar 5300 evrov in imajo 50 odstotkov prihranka pri odvozu mešanih komunalnih odpadkov. Največja novica pri vsem tem pa je, da so otroci zaradi pralnih plenic v povprečju suhi leto prej kot običajno!

Avtor:

Katja Božič

Značke:

Vrhnika je bila ena prvih slovenskih občin, vključenih v projekt »Zero waste« (nič odpadkov), zato ni naključje, da so tej strategiji sledila gospodinjstva, podjetja, šole in tudi vrtci. »Pleničke za enkratno uporabo so bile velik del odpadkov, ki smo jih želeli zmanjšati,« je ravnateljica vrtca Marta Samotorčan pojasnila, zakaj so se odločili za projekt, ki so ga poimenovali »Zdrave ritke«. Pralne pleničke so napovedovale same koristi – finančni prihranek, po drugi strani pa koristijo tako zdravju otrok kot okolju. Več kot dovolj razlogov je torej bilo, da so z anketo dobili tudi podporo pri kar 70 odstotkih staršev in vzgojiteljicah, čeprav so vedele, da bo z njimi malce več dela kot s pleničkami za enkratno uporabo. Toda v vseh teh letih so se nanje že tako navadile, da s pralno plenico otroka previjejo skoraj tako hitro kot s pleničko za enkratno uporabo. Začetna velika investicija se jim je obrestovala. Odločili so se za domačega proizvajalca ter z njim in z vzgojiteljicami iz oddelka, ki je prvi poskusno uvedel pralne plenice, razvili svojo plenico, ki je spredaj malce višja, ožja v razkoraku, plenični vložki pa imajo večjo vpojnost, da pleničke niso tako hitro premočene. »Za vsako enoto so nam jih izdelali v drugi barvi, tako da jih v pralnici hitro ločijo. Pleničke so iz organskega bombaža, ki je beljen brez klora in barvan z neškodljivimi barvami, ne vsebuje kemikalij in pesticidov, ki bi lahko povzročili alergijske reakcije na občutljivi otrokovi koži. Proizvajalec nam jih tudi vzdržuje, popravi, če je treba, tako da zdržijo od dve do tri leta. Peremo jih v svoji pralnici na devetdesetih stopinjah z ekološkimi čistili. Oprane pleničke so nam kemično pregledali in imamo potrdilo, da so po pranju učinkovito razkužene.« Nekateri starši so namreč podvomili o higieni pralnih plenic. »Vsako leto se najde nekaj staršev, ki pralnim plenicam ne zaupajo, vendar ne kompliciramo in njihove otroke previjamo v pleničke za enkratno uporabo.«

Suhi so eno leto prej! Obiskali smo enoto v središču Vrhnike, kjer imajo malčki zelene pleničke in prekrivne hlačke. Tisti dan je bilo v skupini od ena do dve leti le pet otročkov, dva med njimi sta že brez pleničke. Večina staršev je s tem načinom zadovoljna, sta nam zaupali vzgojiteljici Doris in Anja. Ena od prednosti pralnih pleničk je, da so otroci prej suhi, saj bolj čutijo mokroto, ki jih seveda moti, in hitro ugotovijo, da je bolje lulati v kahlico ali stranišče, kot pa biti moker. »Tako se otroci navadijo higiene in uporabe stranišča, ko so za to že zreli, in jim ne podaljšujemo udobja, ki jim ga dajejo pleničke za enkratno uporabo,« je dodala ravnateljica Samotorčanova. Vzgojiteljice so nam zaupale, da otroci tudi nimajo nobenih težav s pleničnim izpuščajem. Ko jih starši pripeljejo v vrtec, jih previjejo v pralne pleničke, ob odhodu domov pa dobijo skrbno izbrane pleničke za enkratno uporabo danskega proizvajalca, ki so dermatološko testirane in 95-odstotno razgradljive.

Več v Zarji št. 18, 30. 4. 2018.