indira emina ekic Odkrito.si

Ekićeva je na trnih

bencin, gorivo Svet24.si

Gorivo bo jutri malce cenejše

Ryan Hammons Petisvet

Preden je umrl ...

portugalska ladjica Svet24.si

Smrtonosno portugalsko ladjico opazili v Jadranu: ...

Michael Jackson Svet24.si

Znani obrazi, ki ne znajo upravljati z denarjem

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Voranc Boh (1) Njena.si

Umrl priljubljeni Blaž iz Reke ljubezni!

Zgodbe

Komar v ledeni deželi

Bo polarni mraz prišel tudi k nam?

Avtor:

Katja Božič

Značke:

Medtem ko je velik del Amerike in Kanade zajel polarni mraz, kakršnega ne pomnijo – temperature so se spustile pod ničlo celo v krajih, kjer zimskih rokavic, šalov in kap niti na bolšjih trgih ne prodajajo, denimo na Floridi – pri nas temperature, podobne spomladanskim, prebujajo telohe, trobentice, marjetice, v ledenem kraljestvu v Mojstrani pa smo celo opazili komarja. Takšne temperature se bodo obdržale vsaj še prihodnja dva tedna in do tedaj polarnega mraza ne bo, zagotavlja meteorolog Jure Jerman.


Čeprav so izjemno nizke temperature v večjem delu Severne Amerike poskrbele za redke naravne prizore, ki jemljejo dih – kot so denimo zmrznjeni sloviti Niagarski slapovi (temperature v okolici slapov so v božično-novoletnem času dosegale tudi do –30 stopinj Celzija, zaradi ledeno mrzlega vetra pa je bil občutek, kot da je temperatura več kot –60 stopinj Celzija), so večinoma povzročile kup težav in številne neprijetnosti. Temperature so se povprečno gibale okoli –10 stopinj, v nekaterih ameriških krajih so namerili tudi do –38, denimo v kraju International Falls v Minnesoti. To naj bi bila najnižja izmerjena temperatura, odkar izvajajo meritve. Mraz, kakršnega ne pomnijo vsaj dvajset let, občutijo od Teksasa do Floride. Poleg nizkih temperatur se v številnih državah spopadajo z ledenim vetrom. V več državah zapirajo šole, odpovedujejo letalske lete, ohromljen je promet na cestah, poročajo o smrtnih žrtvah. V Chicagu denimo že od leta 1936 niso našteli toliko zaporednih dni, ko bi se temperature spustile do –20 stopinj Celzija. »Čeprav že 45 let živim v Bloomingdalu, predmestju Chicaga, se spomnim, da je bilo samo še enkrat tako mrzlo, kot je zdaj,« mi je zaupala prijateljica. »Prejšnji teden smo imeli vsak dan temperature do –20 stopinj Celzija. Vremenoslovci nas ves čas opozarjajo, naj se dobro in pravilno oblačimo – imeti moramo kapo, klobuk, dvojne rokavice, debele jopice, volnene plašče in visoke podložene škornje. Sin, ki je z ženo preživel novoletne praznike v Virginiji, je dejal, da tudi tam takega mraza ne pomnijo. Da ne govorim o Floridi! Ljudje imajo tudi ogromno težav z zmrznjenimi pipami. Vsi upamo, da bo kmalu bolje!«

V Ameriki mraz, pri nas trobentice. In ko se v New Hampshiru na severovzhodu ZDA šalijo, da bo v prihodnjih dneh pri njih bolj mrzlo kot v Sibiriji in na Antarktiki ter da zaradi tega pri njih vsaj nekaj časa ne bo komarjev, po katerih je ta država zelo znana, je pri nas ravno nasprotno. Po nekaj res mrzlih dneh s temperaturami pod lediščem proti koncu leta so trenutne bolj zgodnjepomladanske in očitno že prebujajo tudi mrčes. Komarja iz uvoda smo videli na lastne oči. Pristal je na ledeni sveči ledenega kraljestva v Mojstrani, pred vhodom v sotesko Mlačca, kjer vsako leto v božičnem času potekajo predstave v ledu. 

Več v reviji Zarja, 9.1.2018