matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

Lucija Ćirović Njena.si

Lucija Ćirović ima zabavno srčno izbranko

Zgodbe

Penzionisti prihajajo!

Te dni se začenja predvidoma uspešna odisejada gledališča, ki sicer še ni uradno ustanovljeno, ima pa že ime in tudi prvo predstavo.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Upokojeni gledališki igralci so se namreč naveličali čakanja, ali se jih bo kje kdo spomnil in povabil, zato so se na pobudo Olge Grad (penzionistka iz Mladinskega gledališča) zbrali in začeli na svoje. Skratka, upokojene so vse tri igralke in režiser komedije Predsednice, le tehnik je nekam mlad, zato sem predlagala, naj ga našemijo v old timerja, da ne bo kvaril umetniškega vtisa. Upokojena je tudi novinarka, ki to piše.

Spomnim se legendarnega Jurija Součka, ki je pripovedoval, kako je moral kot mladenič igrati starce. Režiserji so ga vzpodbujali, naj zniža glas in mu priskrbi potrebno raskavost. »Še mal prtisn,« so ga nadlegovali v gledališkem žargonu. »Zdaj, ko sem res star, mi pa ne dajo vlog mojih vrstnikov,« se je pritoževal, zato pa ga obožujejo otroci in odrasli, saj je junakom iz risank posojal glas. Ampak kaj ko film in televizija ne omogočata pristnega stika z občinstvom. In gledališki igralci to pogrešajo.

Tri igralke, Milena Zupančič, Teja Glažar in Olga Grad, imajo pravzaprav enak problem, saj v gledališčih pač kraljujejo mladi. Čeprav sta nam dve od treh znani iz aktualnih nadaljevank (šele televizija naredi igralce res slavne), jim pač manjka vonj po gledališču, prah z zaves in starih rekvizitov, ki v soju svetlobe poplesuje pred nosom gledalca, živčnost pred premiero in najbolj seveda odziv občinstva. Tiste prave živčnosti je bilo dovolj tudi pred generalko v Žepnem teatru, ko so letale sem in tja ter se pridušale, da »zdaj pač ni pravi čas za pogovor«. Matejino kamero pa so za silo prenesle, fotografski aparat ima to dobro lastnost, da je tiho.

Zakaj med zvezdami? Kar nekaj gledališč in kinematografov z zvezdami v imenu poznamo, še nobenega pa ni, ki bi bil »med« zvezdami. Je pa ime razumljivo že na prvi pogled – vse tri igralke so resnične zvezde, z dolgo uspešno ...

Več v Zarji, št. 52, 26. 12. 2017