indira emina ekic Odkrito.si

Ekićeva je na trnih

bencin, gorivo Svet24.si

Gorivo bo jutri malce cenejše

Ryan Hammons Petisvet

Preden je umrl ...

portugalska ladjica Svet24.si

Smrtonosno portugalsko ladjico opazili v Jadranu: ...

Michael Jackson Svet24.si

Znani obrazi, ki ne znajo upravljati z denarjem

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Voranc Boh (1) Njena.si

Umrl priljubljeni Blaž iz Reke ljubezni!

Zgodbe

Nekaterih stvari se lahko naučimo le od šibkejših

Prav nič nisem v zadregi, ker moram priznati: pred kratkim sem bil tako ganjen, presenečen in vesel obenem, da sem komaj obvladoval svoje občutke. Povabili so me na predstavitev uspešnih primerov sodelovanja med Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa iz Radovljice in podjetniki, ki zaposlujejo njihove varovance.

Avtor:

Stane Mažgon

Značke:

Spoznali smo štiri pare izjemnih sodelavcev, štiri pare ljudi, ki jim lahko le priznamo, da so srčni in pogumni, ob tem pa še prijetni in veseli. Čutiti je bilo njihovo sproščenost in povezanost, zato je bilo težko ostati ravnodušen. Vsak par je povedal nekaj o svojih izkušnjah in vsaka zgodba je nekoliko drugačna, a sporočilo vseh je bilo enako: odkar delajo skupaj, so delodajalci in varovanci bogatejši. Ne za denar, temveč za občutek, da si pomagajo, da lahko drug drugemu nekaj dajejo vsak dan znova, že vrsto let. Skupaj presegajo ovire, predsodke in težave. To pa je plemenito in pomembno v svetu, ki je, kot se včasih zdi, podivjal in pozabil na vse vrednote.

Imamo kaj pokazati, je zadovoljno poudarila Slađana Anderle, direktorica CUDV Radovljica. V zadnjih letih se je center uspešno povezal z nekaterimi podjetji iz bližnjega okolja in ta so varovancem z motnjo v duševnem razvoju, ki potrebujejo določeno pomoč, ponudila delo. To je prilagojeno zmožnostim in posebnostim posameznika. Varovanci so se izurili v tistem, kar jih zanima in v čemer so še posebej dobri. Tako se aktivno vključujejo v družbo in bogatijo kolektive sodelavcev. Pri tem, kot so navdušeno povedali eni in drugi, tudi zelo uživajo!

Drug drugega učimo potrpežljivosti. Predstavitev je z dobrodelno adventno večerjo potekala v Vili Podvin, v sodelovanju z ekipo kulinaričnih mojstrov. Nekateri varovanci so gostom stregli, jim razložili, kako so pripravljene jedi, in odnašali prazne krožnike, drugi so pomagali v kuhinji pri pripravi hrane. Tisti večer je bilo vse nekaj posebnega, to bi zagotovo potrdil vsak od gostov: vzdušje, hrana in zbrana družba. V imenu gostiteljev je sodelovanje predstavil priznani kuhar Uroš Štefelin. »V čast nam je, da lahko sodelujemo s CUDV Radovljica. Vsak teden dva dni delata z nami Niko Koščak in Martin Cesar, z drugimi varovanci pa sodelujemo občasno. Čudoviti sodelavci so. Drug od drugega smo se naučili potrpežljivosti. Poleg tega sta nam sodelavca dala energijo, ki jo lahko uporabimo pri svojem delu. In kaj sta se onadva naučila od nas? Upam, da kuhati!« je nasmejano povedal Štefelin in dodal: »To je unikatna zgodba!« V nadaljevanju si oglejmo še nekaj takih!

Včasih je potrebna le priložnost. Sodelovanje med CUDV Radovljica in podjetjem Emma se razvija že enajst let. Temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju, je povedala Tatjana Potokar, direktorica podjetja, v katerem varovanci pomagajo pri sestavljanju elektronskih sveč blagovne znamke Vestina. »Gre za visokokakovostne izdelke, delo mora biti opravljeno hitro in natančno, saj na dan izdelamo več tisoč sveč.« Varovance CUDV imajo v podjetju za enakovredne člane in so njihovi redni sodelavci. Vsako leto jih povabijo na družabno srečanje, se z njimi veselijo ter jih tudi pohvalijo in nagradijo. »Včasih se zgodi, da ima človek dovolj znanja, manjka pa mu ključna stvar: priložnost, da se izkaže! V podjetju varovanci vedno znova dokazujejo, da zmorejo naloge opraviti ne le dobro, ampak odlično. Želim si, da bi več slovenskih podjetij spoznalo potencial takšnih sodelavcev. Druženje z njimi nam pomeni ogromno in nas tudi srčno bogati.« Damjan Močnik, varovanec, ki je dobil delo v Emmi, pa je pristavil: »Mislim, da so z nami v podjetju zadovoljni. Saj nas vsako leto pohvalijo!«

Še niti enega negativnega odziva nismo dobili. »Ukvarjamo se z veliko stvarmi, ena od teh je skrb za nemoteno obratovanje stavb, k čemur sodi tudi čistoča. Povezali smo se s CUDV in zdaj sodelujemo že več kot štiri leta,« je povedal Jan Hlade, vodja poslovne enote v podjetju Dominvest. »S sodelovanjem smo zelo zadovoljni. Še bolje bi bilo slišati stanovalce zgradb, ki jih čistimo. Povem lahko, da so njihovi odzivi zelo dobri. Še niti enega negativnega nismo dobili. Mislim, da naši sodelavci vestno opravljajo svoje delo, in upamo, da bomo to sodelovanje še nadaljevali.« Dalibor Dedić je zadovoljen s svojo službo. »Čistim že pet let, odlično se počutim in veseli me, da sem del tako dobre ekipe. Natančni smo in stranke nas pohvalijo!«

Več v Zarji št. 51, 19. 12. 2017.