ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

Apokaliptična Petisvet

Nostradamus videl, kaj nas čaka

Glarus Svet24.si

Znano, kakšno funkcijo je na ladji imel ...

loser kamnolom Svet24.si

Maja je porabila "zlate palice" iz kamnoloma

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Zgodbe

Angeli s polomljenimi krili

Kitajske težave s perilom

Saj ne, da Kitajke ne bi marale spodnjega perila – nasprotno, prodaja se je v petih letih podvojila in zdaj pokupijo za 18 milijard dolarjev perila na leto (za primerjavo, Britanke v perilo investirajo dve milijardi dolarjev na leto). Pa so si v podjetju Victoria's Secret rekli, kaj pa če bi svoje letno modno revijo, tisto, v kateri paradirajo najlepše manekenke sveta, odete le v zapeljivo perilo in angelska krila, priredili v Šanghaju na Kitajskem? Zdelo se je odlična ideja. Ampak samo dokler niso ugotovili, da na Kitajskem stvari počnejo drugače. Da se ti na primer mimogrede lahko zgodi, da vrhunskim manekenkam ne izdajo vizuma. In še nekaj zoprnih stvari.

Znamka Victoria's Secret je v težavah. Prodaja jim strmo pada – konkurenca na trgu perila je ubijalska –, februarja lani jih je zapustila dolgoletna direktorica Sharen Turney, ki je veliko prispevala k vzponu. Znameniti katalog perila – moški so ob njem preživeli veliko prijetnih uric –, nekoč glavno prodajno orožje, so nehali tiskati, nekatere linije, kopalke na primer, so opustili. Ostala jim je le še ena svetla točka na obzorju, njihov največji ponos, punčica njihovega očesa, sonce njihovega vesolja: modna revija.

Ne počnite tega doma. Victoria's Secret (ustanovljena leta 1977 in poimenovana, pretežno nerazložljivo, po britanski kraljici Viktoriji, za katero zgodovina ne poroča, kakšno perilo ji je bilo pri srcu) je prvo revijo priredila leta 1995 in sčasoma je vsakoletno razkazovanje modrčkov, hlačk in podvezic postalo kultni pop dogodek. Prva revija je bila v New Yorku, potem so se pa vsako leto selili, obiskovali so najbolj znana svetovna mesta, od Londona do Pariza, Cannesa, Los Angelesa in Miamija, vse do letošnje nesrečne ideje, da obiščejo Šanghaj, kjer so na začetku leta odprli tudi svojo prvo kitajsko trgovino. Na revijah gledalce zabavajo največja pevska imena, povabilo k sodelovanju pa lahko iz neznane manekenke čez noč naredi zvezdo. V njihovo perilo so se na modnih brveh oblačile – ali še bolje, slačile – Giselle Bündchen, Tyra Banks, Claudia Schiffer, Eva Herzigova, Naomi Campbell, od mlajše generacije pa Gigi Hadid, Alessandra Ambrosio, Kendal Jenner in seveda Adriana Lima. Vsako leto izbrani skupinici manekenk podelijo angelski status. Angeli so tudi bolje plačani, spoznate pa jih po tem, da na modni brvi nosijo (približno desetkilogramska) angelska krila.

Ampak lepota stane: Adriana Lima je kritikom prireditve – ki med drugim trdijo, da Victoria's Secret promovira nezdravo podobo ženskega telesa – dala nov veter v krila, ko je nekoč v intervjuju priznala, da že devet dni pred prireditvijo neha jesti trdo hrano, dvanajst ur pred nastopom v perilu pa si prepove tudi vse tekočine. »Prav nobene tekočine, tako se izsušiš. Včasih s tem izgubiš tudi po štiri kilograme,« je rekla. Definitivno ni recept za zdravo življenje.

Naj se vidi, da smo na Kitajskem. »Ni hao, Kitajska,« pozdravljena, Kitajska so avgusta letos navdušeno tvitnili pri Victoria's Secret – padla je odločitev, da bodo letošnjo revijo priredili v Šanghaju. Dvesto milijonov odraslih Kitajk, ki predvidoma, verjetno, skoraj zagotovo hlepijo po seksi modrcih, je tržišče, ki ga ne gre zanemariti. Oddajo bodo posneli, so računali, 20. novembra, na televiziji pa prikazali dober teden pozneje, 28. novembra. Seveda pa pri tem niso računali s Kitajci. Pravzaprav bi bilo bolj točno reči, da se niso dovolj dobro pozanimali, kako se Kitajci lotevajo stvari. In so prepozno opazili, da precej drugače kot ljudje na zahodu. Kaj je šlo narobe? Skoraj vse.

Nihče jim ni na primer prišepnil, da je Veliki brat – ne govorimo o resničnostni seriji, razmišljajte bolj v orwellovski smeri – doma na Kitajskem. Da ima država povsod oči in ušesa. Da hoče vse vedeti in da se nič ne zgodi brez njenega blagoslova. Televizijski producent, ki je hotel posneti nekaj kadrov tudi zunaj dvorane (»Če smo že na Kitajskem, naj se tudi vidi, da smo na Kitajskem,« je naivno mislil), je prepozno ugotovil, da za to potrebuje posebna dovoljenja. Za katera ni pravočasno zaprosil. Ne, tudi na ulici pred dvorano mu niso dovolili snemati. Piarovci – menda se jim po domače reče (gn)javniki – niso mogli brezskrbno zasipati medijev s sporočili za javnost, ker so hoteli vsako sporočilo prej videti in odobriti kitajski državni uradniki. Novinarji, ki so se za pomoč in nasvet obrnili na kitajske kolege, so od njih dobivali odgovore, da ne morejo odkrito govoriti, ker so vsi komunikacijski kanali pod nadzorom države. Ali v prevodu, berejo njihovo elektronsko pošto. Tudi ljudje, ki so sodelovali pri organizaciji, so se pritoževali nad občutkom, da jim nekdo gleda čez ramo. Modni blogerji in novinarji so množično odpovedovali udeležbo, ker niso mogli dobiti kitajskega vizuma. In še končni udarec, le nekaj kratkih tednov pred udeležbo so zavrnili izdajo vizuma tudi nekaterim manekenkam, med drugim eni glavnih zvezd Gigi Hadid, ki so jo za revijo najeli že avgusta. Brez vizuma je ostala tudi pevka Katy Perry. Stvari se definitivno niso obračale v pravo smer.

Pojdite že enkrat domov. Pa bi bilo krivično reči, da so zamočili Kitajci, veliko nevšečnostim bi se organizatorji lahko izognili, če bi se pravočasno pozanimali, kako se stvari streže na Kitajskem. In bi torej vedeli, da pri vsakem, ki hoče v deželi nastopiti, državni uradniki prebrskajo družabne medije za več let nazaj, da se prepričajo, da človek ni tako ali drugače užalil Kitajske. Tako so pred leti prepovedali nastop skupini Maroon 5, ker je eden od članov nekoč na Twitterju dalajlami čestital za rojstni dan.

Katy Perry je na nekem svojem koncertu nosila obleko s sončnicami – ki so simbol antikitajskih protestnikov – in se potem za dobro mero zavila še v tajvansko zastavo. Tajvanci pa so, kot veste, že leta v sporu s Kitajci – prvi menijo, da so samostojna država, drugi so enako trdno prepričani, da je Tajvan del kitajskega ozemlja. In tako ima zdaj Katy Perry za nedoločen čas prepovedan vstop na Kitajsko. Nadomestil jo je Harry Styles, nekdanji član skupine One Direction, ki sicer ni imel težav z vizunom, je pa menda imel več kot en napet trenutek za odrom, saj je fant, ki je rad hodil z manekenkami, tam srečal več svojih bivših punc.

Nekaterim manekenkam, predvsem Rusinjam in Ukrajinkam, so odrekli vizum brez pojasnila, domnevamo pa, da je bila pravi razlog njihova narodnost. Gigi Hadid je ob vizum spravil nekaj mesecev star spletni posnetek – naložila ga je njena mlajša sestra Bella –, na katerem kameri kaže piškot v podobi Bude in se pači, da bi mu bila podobna. Azijci so ji to zelo zamerili. Čeprav se je pozneje opravičila in so posnetek umaknili s spleta, to očitno ni bilo dovolj, da bi si prislužila odpuščanje. Pri Kitajcih že ne. Rasistka, so zavrisnili njihovi družabni mediji.

Več v Zarji št. 48, 28.11.2017