VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 je dan ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

20200831-01021373 Necenzurirano

Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

uvodna (1) Odkrito.si

Ali so Jadranko Juras res vrgli iz RTV?

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Iz lastnega stanovanja v prepad absurda

Do kdaj bo zakonodaja, o kateri se vsi strinjajo, da jo je treba spremeniti, ljudem jemala streho nad glavo?

Avtor:

Žana Kapetanović

Značke:

Tri ženske, usodo katerih spremljamo v zadnjih številkah naše revije, v teh dneh stojijo na vratih svojih dosedanjih domov in pred prepadom negotovosti. Kam po deložaciji? Na ulico? V gozd? V prepad? Njihova stanovanja so prodali na dražbi zaradi dolgov, krepko manjših od 5000 evrov. Zakon namreč ne določa najnižjega zneska izvršbe na nepremičnino. Osnovno vodilo izvršilnega postopka je poplačilo upnika. In pika. Bodo ta zakon sploh kdaj spremenili?! Bi podpisali peticijo?

Bo Zlatka Olah zares končala na ulici? »Nikomur ni mar za mojo stisko …«

Seveda se strinjamo, da je svoje dolgove treba poravnati, toda življenje je nepredvidljivo in zapleti so včasih tako hudi, da se vsakemu lahko nabere dolg. Takrat si želimo, da bi nas na neki način ščitila država. O deložacijah in hudih stiskah, povezanih s prisilno izselitvijo, se v Sloveniji veliko govori najmanj deset let, a se nič ne spremeni. Vlada reševanje kar naprej prelaga na občine, vsak dan pa se »rojevajo« novi brezdomci. V resnici ni nikogar, ki bi v imenu nesrečnikov šel v parlament ter spremenil stanovanjsko zakonodajo in zakonodajo s področja socialnega varstva. Zlatka Olah lahko stoji pred parlamentom, skozi njegova vrata pa ne more.

Ko v sredo pišem te vrstice, tik nad glavo Lucijčanke Zlatke Olah visi meč krute odločitve. V petek, 22. aprila, je namreč napovedana deložacija njene družine iz stanovanja, ki so ga prodali na dražbi zaradi poplačila 2800 evrov dolga. Ko boste brali ta prispevek, bodo mogoče že na ulici.

Gre torej za še eno žalostno zgodbo v nizu tistih, ki kot da se ne dotaknejo odgovornih, ki bi morali spremeniti zakonodajo, v kateri je upnik gospodar sodnega postopka. Gospodar, ki dolžniku lahko vzame ne samo dom, posteljo in zadnji grižljaj hrane, temveč tudi dušo.

Več v Zarji št. 17, 26. 4. 2016