sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

20200831-01021373 Necenzurirano

Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali ...

raiven, sara-briški Odkrito.si

Poglej jo, je že spremenila pričesko

lucienne lončina Njena.si

Neprepoznavna Lucienne Lončina

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Častili so naravo

Svojega ne damo, tujega nočemo, so govorili že staroverci iz Posočja

Avtor:

Dejan Ogrinec

Značke:

Potrošniška družba doživlja vrhunec, zasičeni smo s podatki, lažnimi potrebami in ideologijami. Pod lupino tega modernega življenjskega pa zija praznina. Pogosto se sprašujemo, kam pluje barka Slovenije, ki kot da nima vizije, kapitana in smeri. Toda verjetneje bi se morali vprašati: Kdo sploh smo mi? Ali kot se je izrazila pisateljica Fani Okič: Od kod prihajamo? Ker, kot pravi, kdor ne pozna preteklosti, ne more razumeti sedanjosti in še manj načrtovati svoje prihodnosti. Ste že slišali za staroverstvo, čudovito verovanje naših prednikov iz Posočja?
Konec novembra je izšla izjemna knjiga izpod peresa Pavla Medveščka – Klančarja z naslovom Iz nevidne strani neba. Izdal jo je SAZU, odličen predgovor pa je napisal Andrej Pleterski. Vsa pohvala izdajatelju tudi za potezo, da si lahko knjigo s spleta prenesemo v PDF-obliki zastonj.
Knjiga je večplastno opisovanje mnogih natančno zapisanih pogovorov z ljudmi z območja med Kobaridom, Tolminom, državno mejo z Italijo do Mostu na Soči, ki so velikanskega pomena za raziskovanje tradicionalne duhovne kulture Slovencev. Dobili smo zapiske o svetih gorah, alternativna imena za že poimenovane hribe in pravo zakladnico ljudskega verovanja. Potrdilo se je, da smo bili v primerjavi z antičnimi civilizacijami, ki so zapustile mnogo virov o svoji religiji, Slovenci za to prikrajšani. Le malo je bilo doslej znanega o našem verovanju. Zdaj pa smo s knjigo Iz nevidne strani neba dobili priložnost vsaj malo pogledati v nekdanji čas. Pavel Medvešček ji je posvetil vsaj dvajset let raziskovalnega dela, ogromno prostega časa in otroško čistega entuziazma. Vsakdo, ki se bo z njo prvič srečal z zgodbami o starovercih v Posočju, bo nedvomno zelo, zelo presenečen.
Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 1, 5. 1. 2016