hujsanjepo40 vodilna Dobra karma

Bi radi shujšali? Z dieto je težko, s temi triki...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

Britney Spears Njena.si

Redki posnetki najstniških sinov Britney Spears

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Zgodbe

Konoplja, rešiteljica človeštva

Čeprav so v znanstvenih raziskavah šele pred leti začeli industrijsko konopljo postavljati na piedestal, po svetu to rastlino uporabljajo v zdravstvene namene že od pradavnine.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Prejšnji teden se je v Lendavi odvijal že tretji Svetovni kongres konoplje (World hemp congress 2014), na njem so sodelovala svetovno priznana imena s področja industrijske konoplje, kot sta Paul Benhaim, Anglež, ki živi v Avstraliji in se že leta ukvarja z inovacijami in promocijo konoplje, ter Nicolas R. Wagener, avtor recepture za pripravek iz konoplje, ki ga bodo kmalu začeli izdelovati tudi pri nas in naj bi (študije to potrjujejo) blagodejno vplival na bolnike z rakom in drugimi boleznimi. A glavno sporočilo konference bi se brez pomislekov lahko glasilo: Konoplja je učinkovita v boju proti boleznim sodobnega sveta! Pri zdravljenju je lahko celo učinkovitejša od sintetičnih zdravil. Da ne bo nesporazuma: govorimo o industrijski konoplji.

Čeprav so v  znanstvenih raziskavah šele pred leti začeli industrijsko konopljo postavljati na piedestal, po svetu to rastlino uporabljajo v zdravstvene namene že od pradavnine. Ne samo kot zdravilo, tudi za hrano, obleko, gradbeni material in gorivo. »Njeno seme, vrvi in tkanje so našli v najstarejših votlinah. O njenih zdravilnih učinkih beremo v najstarejših zdravilskih zapisih. Konoplja igra eno glavnih vlog v mnogih najpomembnejših dogodkih sodobne zgodovine. Željo po odkrivanju novih svetov in s tem načina življenja je v času velikih odkritij pred 500 leti izpolnila konoplja, raziskovalcem in morjeplovcem je dajala vse od jader do vrvi in oblačil. Ustavo ZDA in Deklaracijo o neodvisnosti so zapisali na konopljin papir. Med drugo svetovno vojno, ko so Japonci presekali dobavo neobdelanih vlaken, so ameriški kmetje s konopljo prispevali svoj delež k vojnim naporom, ameriško ministrstvo za kmetijstvo pa je to pospremilo s sloganom 'konoplja za zmago'. Tudi v šestdesetih letih so se mladinska gibanja zavzela za to rastlino, za katero obstajajo v človeških možganih posebni receptorji, ki čakajo, kdaj bodo sprejeli njeno biokemično sporočilo,« je v Veliki knjigi o konoplji zapisal Ehud C. Sperling. Receptorje za kanabinoide v organih in možganih tako človeka kot živali so odkrili že pred leti, vse odtlej pa v znanstvenih študijah odkrivajo nove in nove neverjetne zdravstvene sposobnosti konoplje.

Telo kliče po konoplji. O tem je na kongresu predavala Tanja Bagar, vodja razvoja in raziskav pri CEROP d.o.o., Zeleni rudnik Pomurja, sicer mikrobiologinja, ki se znanstveno ukvarja predvsem z biomedicino. Na predavanju z naslovom Konoplja, popolno ortomolekularno zdravilo? je razkrila, da je konoplja s svojo sestavo molekul zdravstveno nadvse učinkovita pri tako rekoč vseh boleznih. »Koristna je za diabetike, epileptike, srčne in rakave bolnike, imunsko odpornost, kronična obolenja, razna vnetja, duševne motnje, učinkuje protibolečinsko, vse po zaslugi receptorjev za kanabinoide, ki jih telo prepozna kot svoje lastne celice, zato točno ve, kaj mora z njimi narediti ter kam jih usmeriti. Na ta način se v telesu ponovno vzpostavi ravnovesje in s tem izginejo bolezni, ki vedno nastanejo zaradi pojava neravnovesja v telesu.«

Se sprašujete, kako ima lahko ena preprosta rastlina toliko različnih pozitivnih učinkov za zdravje? »V konoplji je kopica molekul, vsaka pa ima svoj učinek. Ko jo zaužijemo, telo natančno ve, na katere receptorje usmeriti kanabinoide. Tisti, ki imajo recimo povišan holesterol, jim bo uživanje konopljinih pripravkov pomagalo pri zniževanju slabega holesterola. Vse to je znanstveno dokazano, zato so mnogi kardiologi konopljo označili kot sanjsko zdravilo za kardiovaskularne težave.«

Rešitev za kronične težave sodobnega človeka. Seveda za posamezne bolezni obstajajo sintetična zdravila, za katera ne moremo trditi, da niso učinkovita, vendar pa je Bagarjeva prepričana, da konoplja zdravstvene težave odpravlja veliko bolj celostno. »Razlog za to se skriva v njenem sinergističnem delovanju. Narava je te molekule z razlogom združila v eno rastlino in tako delujočega zdravila nikakor ne moremo ustvariti v laboratoriju. Konoplja je dokaz, da se najboljše zdravilo skriva v naravi. Sintetična zdravila so zasnovana za točno določeno težavo, vplivajo zgolj na en receptor.« Za primer je navedla zdravila za depresijo. »Ta sicer dosežejo svoj namen, a v telesu še zdaleč ne učinkujejo tako celostno kot kanabinoidi. Ne samo da so ti sposobni odpraviti zdravstveno težavo, temveč hkrati učinkujejo v sinergiji s preostalimi receptorji v telesu.«


Več preberite v tiskani Jani (št. 35, izid: 2. 9. 2014).