VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 bo dan ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

David Urankar, Špela Močnik Odkrito.si

David, nehaj smrčati!

uvodna (1) Odkrito.si

Ali so Jadranko Juras res vrgli iz RTV?

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Svetilnik

Finska, država brez cigaret

Avtor:

M.H.

Značke:

V Sloveniji se obeta strožji protikadilski zakon, a to ni še nič v primerjavi s Finsko, ki je napovedala, da bo do leta 2040 država brez tobaka! Načrtujejo, da bo do tega leta kakršno koli obliko tobaka uživalo manj kot dva odstotka Fincev. Trenutno na Finskem kadi 16 odstotkov odraslih. V prihodnosti napovedujejo postopno sprejetje zakonodaje, ki bo popolnoma prepovedala prodajo tobačnih izdelkov, vključno z elektronskimi cigaretami. Izkazalo se je namreč, da delne prepovedi, kot je denimo prepoved prodaje cigaret z več nikotina, niso učinkovite. V finskem ministrstvu za zdravje in socialne zadeve se sicer zavedajo, da je ideja o državi brez tobaka revolucionarna. Ugotovili so tudi, da je najučinkovitejše sredstvo za krčenje števila kadilcev višanje cen tobaka. Tako so januarja letos na Finskem občutno zvišali celo licence, ki jo morajo plačati trgovine, v katerih prodajajo tobačne izdelke. Hkrati morajo plačati dodaten davek za vsako blagajno v trgovini, kjer prodajajo cigarete, za nameček pa še letni pavšal za območnega nadzornika, ki preverja, ali prodajna mesta spoštujejo zakonske omejitve.