franci planinsek - ms Odkrito.si

Franci Planinšek o nadzoru nad sinom in bivši ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

Sanje, duša Petisvet

4 znaki, da gre za čas pred vašo smrtjo

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Kimberly Thompson Svet24.si

Beyonce obtožila čarovništva, prisluškovanja ...

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

anela sabanagic 4 Njena.si

Takšna je Bizovičarjeva izbranka mesec dni po ...

Rokodelci

Rokodelci: Anita Pukšič, 3 ptice

Ne skrbi, vse bo v redu O sebi pravi, da je dekle z nogami na tleh in z glavo v oblakih. Njena sporočila pa pričajo o tem, da premore tudi precej revolucionarnega duha. Je ekološko naravnana, vegetarijanka in optimistično razpoložena, čeprav ne živi v rožnato obarvanem svetu. Zato je v imenu 3 ptice skrito sporočilo: »Ne skrbi, vse bo v redu.«

Avtor:

Tekst: Žana Kapetanović | Foto: Mateja J. Potočnik

Značke:

Kdo je Anita? Štiriindvajsetletnica iz Drstelja pri Ptuju še zdaleč ni običajno dekle. Prej bi lahko rekli, da je zelo samosvoja. Končala je srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru. Kadar jo mučijo skrbi, pravi, se sprehaja po čudoviti naravi svojega rojstnega kraja. In se napolni z veseljem ter ustvarjalnim navdihom. Zakaj jo mučijo skrbi? Ker je brezposelna in ker ne proda dovolj svojih izdelkov, da bi se lahko s tem preživljala. Vendar je kljub temu prepričana, da ji bo uspelo. In da so modni dodatki 3 ptice narejeni za ljudi, ki nočejo privoliti v status quo.

Izdelki, ki delajo za skupno dobro. Anita reciklira in si po vseh svojih močeh prizadeva podpirati tiste, ki potrebujejo pomoč. Del denarja od prodanih vrečk je celo podarjala organizaciji Siti besed za otroške malice. Sama se najraje izraža v blagu in v sporočilih, ki jih natisne, naslika ali oblikuje s šivanjem. Najraje izdeluje ekološke vrečke, nanje natisne misel oziroma sporočilo in z njim pritegne posameznika. »Moje vrečke so za ljudi, ki jih ni strah izstopati v množici,« pravi.

Najbolj nenavaden kupec je bil iz Hollywooda. Producent filma Zveri južne divjine, ki je kandidiral za štiri oskarje. Na vrečko je natisnila znamenite besede iz filma: »This aint no time to sit around cryin like a bunch of pussies.« Gospod jo je naročil in vrečka je odpotovala v Los Angeles.

Optimizem in znova optimizem. »Svet je svet!« »Fino se je imeti rad!« »Na svetu si, da si sam sonce!«

Kaj še izdeluje? Poleg ekovrečk izdeluje drobižnice, »oblečene« elastike za lase, toaletne vrečke in nakit. Načrtuje pa tudi izdelovanje torbic in nahrbtnikov.

Ne bo odnehala! Ker rada dela, kar dela, ker oblikuje in preoblikuje že uporabljeno, ker rada ustvarja stvari, ki njeno misel odnesejo nekemu drugemu človeku, ta pa jo potem posvoji. In ta misel ju povezuje v optimističnem svetu.

Ne, ne bo se preselila v mesto! Ne bo zapustila rojstne vasi, je prepričana. Čeprav živi »na koncu sveta«.

Zakaj ime 3 ptice? Po pesmi Boba Marleya Three Little Birds (Tri majhne ptice) z znanim uvodnim verzom Don't worry about the thing,'cause every little thing gonna be all right – nič ne skrbi, kajti vse bo v redu.