mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

98c2a4dac65a9cdbf39e7a9fffdac4bf Svet24.si

Državni zbor ima talent, politiki iščejo ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Odklenjeno

Moj protivirusni nakupovalni seznam

Psihoza skoraj dvomesečnega bombardiranja s podatki o virusih je potrkala tudi na naša vrata. »A ti si ne delaš zalog?« me je včeraj vprašala soseda. »Kaj če bo karantena? Pri nas ni računati na kitajski red in disciplino. Doma lahko crknemo kot miši, preden nam kdo dostavi hrano.«

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Ker se mi je mudilo na predavanje, ni bilo časa za daljšo razlago o samooskrbi.

Ko sem se zvečer vračala s predavanja, pa sem se vseeno ustavila v trgovini, da bi nabavila nekaj malenkosti. Čeprav je bilo pol ure pred zapiranjem, je bil trgovski center precej poln. Vsebina vozičkov pa je jasno odražala vsebino večernih poročil. Kot da se vsi odpravljajo na daljše kampiranje, so se vozički šibili pod težo konzerv, salam, čipsa, paštet, piškotov, kave, sokov in seveda najpomembnejšega za umiritev živcev v krizi – piva!

No, če še niso zboleli, bodo, ko to pojejo, sem si mislila.

Vzela sem si nekaj časa in naredila še en (nepotreben krog) po trgovini. Opazovala sem ljudi, pri katerih se je videlo, da mrzlično iščejo, kaj še bi morali kupiti, pa ne vedo, kaj. Diskretno so se ozirali okrog in gledali, kaj je v vozičkih drugih. »Prepisovanje« je na tem testu dovoljeno, vendar morate vedeti, od koga prepisujete. Stežka boste našli »odličnjaka«, od katerega je vredno prepisovati, ker so ti svojo domačo nalogo naredili že prej in jih verjetno v takšnih trenutkih ne boste srečali v nakupovalnih centrih.

Moj nakupovalni seznam

In kaj bi najbolj potrebovali v daljši izolaciji?

Resnici na ljubo je bil moj voziček na koncu skoraj prazen, saj vse, kar vam v nadaljevanju naštevam, že imam.

Če bosta naše telo in psiha na preizkušnji, potrebujemo vse prej kot mrtva živila, ki bodo naš imunski sistem še bolj izčrpavala. Celicam moramo dvigniti valovanje, če jih želimo obvarovati pred virusom, ki se poskuša vtihotapiti vanje. Kot so se včasih zapirala vrata gradov, svoje celice zaklenemo pred virusi tako, da jih oskrbimo z visokokakovostnimi maščobami, ki bodo okrepile delovanje naših celičnih ovojnic. Potrebujemo olja, ki učinkujejo močno protivnetno – npr. hladno stisnjeno laneno, orehovo, konopljino, svetlinovo, boragino ali olje črne kumine. Po drugi strani pa potrebujemo tudi nasičene maščobe, vendar takšne, ki so vitalne (nedegenerirane) in učinkujejo protivirusno. Mednje uvrščamo predvsem kokosovo maščobo, surovo maslo in tudi svinjsko mast, če je od ekološko vzrejenega pujsa.

Procesirani izdelki, ki prevladujejo v nakupovalnih košaricah paničnih kupcev, pa učinkujejo ravno nasprotno. Maščobe omega 6 bodo le rahljale celične membrane in odpirale vrata virusom, zato od takšne hrane ne bo veliko koristi.

Antioksidanti

Ni res, da nimamo zdravil za viruse! Kdor se spozna na začimbe, ve, da številne učinkujejo močno protivirusno, protivnetno in regenerativno. Če boste na prisilnem dopustu nekaj tednov, izkoristite ta čas, da preberete več o njihovih močeh (Trilogijo Ščepec lahko prelistate na spletnem naslovu znanje.zazdravje.net). Če pa se že odpravljate po nakupih, priporočam, da najprej obiščete polico z ekološkimi začimbami in si povečate zalogo ingverja, cimeta, klinčkov, kardamoma, bazilike, origana, timijana, šetraja, rožmarina, janeža, kumine, kardamoma, popra, čilija, hrena ...

V naravi pa je to sezono, na našo srečo, že pohitel čemaž.

Ne pozabite tudi na nekaj kozarcev medu, ki skupaj z začimbnicami (npr. ingverje, cimetom) odlično zaščiti sluznice v obdobju viroz.

Ker so kakovostne začimbe uporabne nekaj let, tistim, ki smo z njimi preskrbljeni, ni treba posebej skrbeti za zaloge.

Kaj pa maske?

Namesto da iščete bolj ali manj nekoristne maske in obiskujete lekarne, v katerih je glavna izmenjevalnica virusov, si jo raje naredite sami. Potrebujete le močno protimikrobno eterično olje. Kapljico ga kanemo na šal, ruto ... in se s tem potem obvijemo pod nosom (ali če smo v »nevarnem okolju«, čez nos). Če ste te dni gledali posnetke z beneškega karnevala, ste videli maske z velikimi kljuni – te so nastale v obdobju kuge, ko so se, predvsem zdravniki, pred okužbo varovali tako, da so v ta kljun nasuli timijan, cimet, klinčke, muškatni orešček in sivko ter tako filtrirali kužni zrak. Danes dosežemo enak učinek s kakovostnim eteričnim oljem. Potem imate povsod s seboj svojo »čistilno napravo za zrak«. Evkaliptus nevtralizira več kot 80 odstotkov patogenov v zraku. Zelo čistilno učinkujejo tudi lovor, rožmarin, klinčki, vrtnica, cimet, origano, bazilika. Niso vsi enako prijetni za vonjanje, zato poiščite takšne, ki vam najbolj dišijo. Uporabljajte le certificirana ekološka olja! Ne kapljajte si jih na kožo in sluznice, ker so preveč koncentrirana  in vas lahko poškodujejo! Učinkovine bodo že z vdihavanjem očistile vaša dihala in vam varovala pljuča!

Eteričnih olj ne uživamo! Lahko pa tista, ki so certificirana za aromatiziranje živil, uporabimo razredčena, npr. v medu, olju ali maščobi, in jih imamo potem za začimbo.

In kaj bomo jedli?

Namesto piškotov in predpripravljenih jedi bo veliko koristneje, če skuhamo brezglutenska žita, ki hkrati učinkujejo v telesu bazično (proso, ajda, kvinoja ...). Izogibajmo se beli moki, mleku in belemu sladkorju, ki povečujejo zakisanost in zasluzenost telesa. Z njimi lahko le ustvarite godna tla za razvoj virusov, česar si verjetno ne želite.

Namesto tega naj vaša prehrana temelji na omenjenih žitih, rumenih bučah, korenčku, kislem zelju, repi ... Kot odlične vire beljakovin pa uporabljajte fižol, čičeriko, lečo ...

Če boste dlje doma, vam bo tudi vzgoja kalčkov šla od rok, saj jih boste lahko večkrat na dan sprali, kar je v resnici edino, kar od vas potrebujejo. Najpreprostejši za kaljenje so kalčki redkvic, sončnic, ajde, kvinoje ...

Namesto škatle piškotov pa kupite tudi nekaj ječmena in pire ter si doma vzgojite visokovredno žitno travo.

Da dobi telo tudi dovolj beljakovin, poskrbimo s tem, da zvečer namočimo kakšno pest mandljev in jih zjutraj pojemo. V medu namočimo mlete ali sesekljane orehe, lešnike, bučnice ... in pustimo, da nam jih med sfermentira ter tako olajša njihovo prebavo. Zmlela sem tudi sto gramov semen črne kumine in jih zmešala s 500 ml medu ter petimi kapljicami mentola. V to  sem umešala še nekaj žlic orehovega olja, da se bo lažje mazalo. Mešanica je odlično krepčilo za pljuča.

Kaj pa prehranska dopolnila?

No, pri nas doma ne manjka smrekovih vršičkov in trpotca v medu. Imamo tudi dovolj propolisa, tinkture ameriškega slamnika, domače bazilike v pestu, domačega hrena in vloženih domačih čilijev ...

Če tega nimate, dajte to na prednostni seznam samooskrbe v sezoni, ki prihaja, za prvo pomoč pa nabavite, kar se bo še dalo. (Ker covid-19 ni zadnji nezaželeni virus, ki nas bo obiskal).

Edino, kar smo zaradi »izrednega stanja« dodatno nabavili, je vitamin D3. Zanj zagotovo vemo, da močno dvigne obrambno moč pljuč in odlično preprečuje zaplete. Številne študije dokazujejo, da pri osebah, ki so jemale 2000 IU vitamina D3, skoraj niso zaznali gripe in pljučnice.

Kaj pa dezinfekcijska sredstva?

Namesto agresivnih snovi lahko za čiščenje ran uporabimo hidrolate ali koncentriran molkosan. Dezinfekcijsko sredstvo si lahko naredite tudi sami – v alkohol namočite protimikrobna zelišča ali dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. Uporabite lahko tudi številne tinkture (ameriškega slamnika, timijana, origana ...).

Koliko vam še manjka do samooskrbe?

Kot vidite, če že obvladate znanja za preživetje, ni nobenega razloga za paniko. Če pa poskušate postati samooskrbni čez noč, ne bo tako preprosto. Denar ne more vsega kupiti. Znanja pa ne morete kar pobrati s spleta, ker pri samooskrbi štejejo izkušnje, ponavljanje. Z rastlinami morate biti na »ti«, da bi v krizi vedeli, katera je najprimernejša za vaše potrebe.

Vzemite napovedani obisk virusa covid-19 kot obisk inšpektorja, ki nas prisili, da pospravimo in uredimo tudi zadeve, za katere nam je doslej vedno primanjkovalo časa. Sprašujem se, o čem so premišljevali »ujetniki« v vuhanskih sodobnih stolpnicah ali turisti ujeti v kabinah na križarki?

Ali so sanjali o tem, da bi bili nekje na podeželju, kjer bi lahko sedeli na vrtu in se sprehajali po gozdu? Kjer bi namesto paketov, dostavljenih pred vrata, lahko uživali nekaj živega in vitalnega? So mogoče dojeli, da splet ne more zamenjati življenja? Da je sodobni svet veliko ranljivejši, kot se je zdel?

Nevarne so te karantene – ljudem lahko marsikaj pride na misel. Verjetno jih bodo zaradi tega kmalu odpravili kot nepotreben ukrep. Ne pozabite pa na lekcijo, ki smo jo dobili, in naredite nekaj, da bo ob naslednji takšni zgodbi vaš manevrski prostor večji, kot je danes.

Objavljeno v reviji Zarja Jana št. 9,  3. 3. 2020