ana-tavčar-pirkovič Dobra karma

Na najbolj žaljive kritike televizijska ...

Alexis Sharkey Svet24.si

Pogrešano 26-letno influencerko našli mrtvo ob ...

urban vertacnik pl Reporter.si

Zastopal je udbovca Gorenca in ministra ...

sneg, sneženje, ljubljana Svet24.si

Meteorologi napovedujejo obilno snežno pošiljko,...

janša Necenzurirano

Kaj je skrivnostni Grk počel pri Janši

Maša Grošelj Njena.si

Se spomnite, kje je že igralka Maša Grošelj ...

franc-jarc in anamarija Njena.si

Anamarija spoznala, da se je Franc boji

Odklenjeno

Poceni učinkovina za mnogo namenov

Obstaja snov, ki jo poznamo, je poceni, vendar jo vse premalo uporabljamo v vsakdanjem življenju. Imenuje se soda bikarbona in je naprodaj tako v industrijski kot v farmacevtski ponudbi.

Avtor:

Anton Komat

Značke:

Lahko jo uporabimo za mnogo namenov, le spoznati jih moramo. Pričujoči prispevek je namenjen prav temu in upam, da boste preizkusili nekaj od njih. Konec koncev ni vedno najboljše tisto, kar je najdražje. V primeru sode to zanesljivo ne velja, pa še svojemu zdravju in naravi boste v marsičem prizanesli.

Kemična industrija se neusmiljeno bori proti nečistočam in mikrobom v našem bivalnem okolju. Priče smo hitremu naraščanju uporabe kemikalij, pripravljenih in embaliranih za domačo uporabo. Agresivna propaganda nas vsakodnevno prepričuje o nepogrešljivosti in usodni nujnosti nakupa prav vsakega izdelka. Vsa ta silna ponudba naj bi nam olajšala vsakdan, nas razbremenila nepotrebnega fizičnega dela ali pa vsaj povečala našo učinkovitost. Gromoglasni oglasi nas svarijo pred zločestimi mikrobi, ki bivajo v sanitarijah z edinim ciljem, da pomorijo vso družino, v prvi vrsti seveda otroke. Drobne pošasti že iztezajo svoje lovke iz straniščnih školjk in edino sredstvo, ki jih pobije, je »naš okolju neškodljivi biocid Ultra terminator«. Tudi keramika mora biti sterilna, zato uporabite »mega polish green«, in ne pozabite na talne obloge, ki jih razkuži le »super bio destruktor«, da ne omenjam umazanih odtokov, za katere je najboljši »multipower quick degreaser«.

Kemični laboratorij v shrambi

Uboga sodobna gospodinja je postavljena v samo središče udara reklamne ponudbe, toda tudi moškim se ne piše bolje. Oni so pač ciljna populacija za mačistične izdelke. Saj vemo, avtomobili, vzdrževanje hiše, hobiji in drugi znani štosi. Tudi otroci so marketinško obdelan tržni segment od lulanja v plenice pa vse do praga samostojnega vstopa v življenje. Kaj pa starejši, ki predstavljajo že dobro četrtino državljanov? Babice in dedki so s svojo relativno socialno stabilnostjo (pokojnine) odlična tarča, čeprav so penzije mnogih sramotno nizke. Kljub nižji kupni moči zanje velja matematični aksiom, ki pravi, da je 2 X 5 enako 5 X 2, za trgovce pa že dolgo vemo, da znajo odlično računati. Kakorkoli že, domača shramba vse bolj postaja pravcati kemični laboratorij, družinska kopalnica pa skladišče številnih in seveda »nujno« potrebnih kemikalij za vsakovrstno čiščenje, nego in razkuževanje.

soda3.jpg
Soda bikarbona
Revija Zarja

Tudi na vse večjo ozaveščenost ljudi se je industrija odlično pripravila, saj zelena usmeritev vse bolj postaja predmet tržnih manipulacij. V propagandnih spotih kar mrgoli zelene barve in okolju prijaznih tehnologij, recimo »okolju prijaznih insekticidov« ali pa raznega »inteligentnega kemičnega orožja«. Toda ni vse zlato, kar se sveti, čeprav v privlačnih zelenih odtenkih. Povprečen državljan je namreč kaj slabo poučen o vseh potencialnih tveganjih, ki jim je izpostavljen, in tudi učinki predpisanega nadzora institucij so dokaj omejeni. Posledica takega stanja je vrsta problemov, od nepričakovanih nesreč do zastrupitev, alergij in številnih drugih zdravstvenih problemov. Toda o tem kdaj drugič, naj zadostuje dejstvo, da se številne nevarne kemikalije izpirajo v kanalizacijo in končajo svojo pot v čistilnih napravah, vodotokih in podtalnici. Pomor bakterij, ki razgrajujejo našo nesnago, povzroča neučinkovitost čistilnih naprav, zato kemične onesnaževalce po vodnem krogu dobimo vrnjene v krožnike in kozarce, razredčene, vendar dolgoročno še vedno učinkovite. Pijemo, kar polijemo!

Uporabna soda bikarbona

Melissa Breyer, soavtorica knjige True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You (National Geographic, 2010), zagovornica zdravega življenja in žive hrane ter kolumnistka, navaja kar 51 načinov uporabe sode bikarbone v domačem okolju. Njena priporočila sem strnil v 25 točk.

OSEBNA NEGA:

1.  ZOBNA KREMA: pasta, ki jo pripravite iz sode bikarbone in ji dodate malce triodstotne raztopine vodikovega peroksida, je alternativa komercialnim izdelkom brez fluoridov.  

soda1.jpg
Pasta iz sode bikarbone
Revija Zarja

2.  OSVEŽILO ZA USTA: čajno žličko sode zamešajte v pol kozarca vode in si izperite usta. To bo   nevtraliziralo neprijeten zadah.  

3.  ZOBNE PROTEZE lahko očistite ali shranite v raztopini dveh čajnih žličk sode v kozarcu tople vode.  

4. ČIŠČENJE KOŽE: iz treh delov sode in enega dela vode napravite pasto, s katero s krožnimi gibi očistite kožo odmrlih delov epidermisa, potem jo izperite in osušite. Pasta je primerna tudi za nego rok. Če za kopel v kad dodate polovico skodelice sode, boste nevtralizirali kislo reakcijo kože in z nje odstranili maščobe. Rezultat bo prijetno mehka koža.  

5. NOŽNA KOPEL: tri žlice sode raztopite v primerni posodi z vodo in vanjo namočite noge.  

6. DEZODORANT: vodna raztopina sode nevtralizira vonjave pod pazduho.  

7. ANTACIDNO UČINKOVANJE medicinske sode pri težavah z želodčno kislino.  

8. PIKI INSEKTOV IN SRBEČICA KOŽE: pasto iz sode nanesite na mesto pika oziroma srbenja.  

9. ČIŠČENJE GLAVNIKOV IN KRTAČ ZA LASE: raztopina ene čajne žličke sode v vodi v plitvi posodi odlično očisti pripomočke za nego las, ki jih je potem treba sprati in osušiti. 

ČIŠČENJE:  

1. KADI, KERAMIČNE PLOŠČICE, KORITA, KUHINJSKO POSODO očistite z razgradljivim tekočim detergentom, ki mu dodate nekaj soli in sodino pasto. Za trdovratnejše madeže ob koncu uporabite zgolj pasto. Izperite in obrišite.  

2. KUHINJSKE GOBICE sperite v raztopini sode, da nevtralizirate neprijetne vonjave.  

3. SREBRNO POSODJE, PREDMETI IN NAKIT se odlično očistijo tako, da jih spoliramo s sodovo pasto, naneseno na čisto krpo, potem speremo in obrišemo do suhega.  

4. ČAJNE IN KAVNE SKODELICE imajo na dnu pogosto madeže, ki jih odstranimo z raztopino četrtine skodelice sode v litru vode;     

5. ČIŠČENJE PEČICE: zvečer na dno pečice potresite sodo in jo popršite z vodo. Pustite čez noč, naslednji   dan pa zdrgnite površino in obrišite ostanke.  

6. ČIŠČENJE TAL IN POHIŠTVA: polovico kozarca sode raztopite v posodi z vodo in z gobico odstranite madeže ter sledove odrgnin, lahko celo sledove voščenih barv na zidnem ometu.  

7. PLASTIČNE ZAVESE KABIN ZA PRHANJE popršite z raztopino sode, izperite in posušite.  

8. PLENICE IZ BLAGA: polovico kozarca sode raztopite v dveh litrih vode in izperite že oprane plenice.   S tem boste odstranili za nežno otroško kožo dražeče primesi detergentov.  

9. ČIŠČENJE POLOV AKUMULATORJEV IN BATERIJ: na njih se lahko pojavi korozija, ki jo hitro nevtraliziramo in očistimo s pasto. Premaz s petrolejem prepreči nadaljnjo korozijo.    

10. AVTOMOBILSKI ŽAROMETI, KROMIRANI DELI, VETROBRANSKO STEKLO, STRANSKA OKNA, PREVLEKE SEDEŽEV IN TALNE OBLOGE: čiščenje opravimo z raztopino četrtine skodelice sode v litru vode in gobo. Tako učinkovito odstranimo tudi drevesno smolo, zmazke žuželk in druge nečistoče.

ODSTRANJEVANJE NEPRIJETNIH VONJAV:  

1. HLADILNIK: sodino raztopino natočite v odprto posodo na zadnji strani hladilnika.  

2. ODTOKI IN KUHINJSKI KOŠ ZA ORGANSKE ODPADKE prav tako očistite in osvežite s sodino raztopino.  

3. PREPROGE: popršite raztopino po površini in naslednji dan uporabite sesalnik za prah.  

4. SPALNE KOŠARE ZA PSE IN MAČKE: neprijetne vonjave odstranite s pršenjem sodine raztopine.

DRUGO:  

1. MANJŠI POŽAR: na štedilniku se lahko vname maščoba, začne goreti prežgana hrana, vname se   alkohol in tudi iskrenje lahko povzroči plamene, ki jih hitro pogasimo s posipanjem sode v prahu. Pregreta soda namreč izloča CO2, ki prepreči dostop kisika in ustavi gorenje.     

2. OSTANKI PESTICIDOV NA SADJU IN ZELENJAVI: odstranimo jih z raztopino sode.

Nekaj od naštetih načinov uporabe sode v domačem okolju zagotovo poznate. Morda boste izbrali še katerega, se morda kakšnega novega domislili – in naj vam gre dobro pri tem. S tem se boste najceneje in tudi učinkovito znebili nevarnih kemikalij, s katerimi nas posiljuje industrija. Vredno je poskusiti!

Objavljeno v Zarji št. 2, 8. 1. 2019.