ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

Apokaliptična Petisvet

Nostradamus videl, kaj nas čaka

Glarus Svet24.si

Znano, kakšno funkcijo je na ladji imel ...

loser kamnolom Svet24.si

Maja je porabila "zlate palice" iz kamnoloma

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Odklenjeno

Kuhani in pečeni zaradi brezžične tehnologije?

Kako se obvarovati pred elektromagnetnim smogom?

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Pred kratkim ste že pisali o tem, zakaj nas avtomobili utrujajo. (To je bil prvi tekst, ki ga je celo moj mož prebral in ga nosi naokrog! Hvala!) Pogledali smo film na povezavi, ki ste jo navedli. Res grozovito, kako nasedamo novim tehnologijam, ne da bi se zavedali, kako visoko ceno bomo plačali v zdravju! Ker ste omenili tudi nove materiale, ki naj bi ščitili pred elektromagnetnim sevanjem, smo začeli preverjati, kaj na tem področju ponujajo, in vidimo, da jih je že veliko. Človek se stežka znajde v vsej tej ponudbi odejic, spodnjic, kap, etuijev za telefone, folij za okna ... Predpostavljam, da je pol tega larifari, vendar kako vedeti, kaj pa res koristi? Zdaj, ko ste nas tako lepo spodbudili k razmišljanju o tem, da bi se morali zaščititi, bi bilo res super, če bi dali še kakšen konkreten nasvet, kje začeti ter kateri ukrepi in zaščite so najbolj smiselni. 

Elena F.

Prav te dni je v Portorožu potekala velika mednarodna konferenca o vplivu elektromagnetnega sevanja na človeka. V Nemčiji so takšna izobraževanja postala stalnica že v šolah. Zavedanje o nepričakovano visokih tveganjih za zdravje v številnih državah hitro narašča, pri nas pa smo še vedno v fazi otroškega navduševanja nad brezžično tehnologijo, ki se prebija v vsak kotiček našega življenja. 

Pred kratkim me je prijatelj poskušal navdušiti za nov avto, ki se odpira na pametno kartico, v katerem lahko polni mobitel brezžično in ima tudi wi-fi. Ko sem ga vprašala, ali se zaveda, da se pelje v kletki, polni elektromagnetnega smoga in kemičnih hlapov, mi je odvrnil, da sem paranoična in da zagotovo ne bi proizvedli kaj takega, če bi bilo človeku škodljivo. Pamet se je že zdavnaj snela z vajeti in vsi le tekmujejo, katero novotarijo bodo dali na trg ter z njo čim prej zaslužili. Zavedanje, kaj katera tehnologija prinaša, pa praviloma pride z zamudo – ko je škoda že storjena.

Sodeč po tem, kaj stroka že ve, bomo verjetno čez deset let na sedanji trenutek gledali kot na začetke prodaje cigaret. Če se spomnite, na začetku so vsi ameriški igralci nastopali s cigaretami v rokami, kajenje je bilo modno, in šele po dolgih desetletjih je prvim žrtvam uspelo dokazati, da kajenje škoduje zdravju.

Elektromagnetni smog nima dima in vonja! Zanj že vemo, in to celo potrjuje svetovna zdravstvena organizacija, da sodi med kancerogene dejavnike, ki nam lahko uničijo zdravje. Tega nam torej niti ni treba dokazovati.

Kljub temu pa bomo verjetno, da ponotranjimo to spoznanje, morali žrtvovati nekaj generacij uporabnikov, preden bomo dojeli, da so takšne »sodobne igrače« bolj nevarne od igranja z ognjem.

naravno_enostavno3.jpg

Kako deluje zaščita?

Tako, kot ni kreme, ki lahko dolgo sončenje naredi varno, ni zaščite, ki lahko popolnoma prepreči škodljive vplive elektromagnetnega sevanja. Seveda lahko te vplive s pravilno uporabo nekaterih materialov zelo zmanjšamo.

Znanstveniki so razvili nekaj materialov, ki so sposobni ustaviti visokofrekvenčna sevanja. Tkanine, ki vsebujejo t. i. radioshield ali vlakna e-wall, se tako uporabljajo za zaščitno perilo, odejice in etuije za računalnike, telefone, USB-ključke in podobno. Znanstvene meritve potrjujejo, da je takšna zaščita lahko učinkovita, vendar le če jo pravilno uporabljamo in za določena eletromagnetna sevanja (polja). Zato je treba vedeti, pred katerim sevanjem se ščitimo in kako moramo to izvesti.

DESET LET ZAOSTAJAMO

Kako se pravilno zaščititi pred telefonskim sevanjem, smo povprašali strokovnjaka za telekomunikacije in stavbno biologijo Igorja Šajna:

»Stavbna biologija je znanstvena veda, ki se ukvarja z vplivi prostora, v katerem bivamo in delamo, na naše zdravje. Ker telefonija in brezžične tehnologije vse bolj posegajo v naše bivalno in delovno okolje ter posledično naše počutje in zdravje, je dobro, da čim več ljudi dojame, s kakšnimi tveganji se srečujejo. Zavedanje v Sloveniji je na tem področju vsaj deset let za Nemčijo, vendar upam, da nam res ne bo treba čakati deset let za ugotovitev, kako nevarno za zdravje je naše hlastanje po 'najbolj sodobnem in brezžičnem'. Tehnologija 5G je pred vrati, kar pomeni, da se bodo obremenitve kmalu za nekajkrat povečale. Najprej pa bi rad povedal, da strokovnjaki kot zaščito priznavamo le materiale in izdelke, za katere je znanstveno dokazano, da ustavljajo ali zmanjšujejo izpostavljenost tehnično povzročenim sevanjem. Zato uporabe različnih simbolov, kristalov in drugih 'energijskih' izdelkov ne morem ne svetovati ne komentirati.«

Kako komentirate zaščitne etuije za telefone, ki naj bi ustavili 99 odstotkov sevanja?

Certificirani etuiji, ki se uporabljajo za zaščito pred visokofrekvenčnim sevanjem, imajo dva žepka. Zunanjega, ki je varovan s srebrnimi vlakni le z ene strani, in notranjega, kjer je zaščitna tkanina z obeh strani. Da bi razumeli, kako deluje elektromagnetno sevanje, si jih zamislite kot zrak. Če ste svoj telefon dali v etui tako, da je zgoraj odprt, bo telefon še vedno »lovil« –torej sevanje bo oddajal in sprejemal, kljub temu da je v žepku. Obljubljena zaščita deluje le, če telefon s tkanino preklopimo, da je zaprt z vseh strani. Takrat bo povezava onemogočena oziroma bo tisti, ki vas bo poklical, dobil odgovor centrale, da ste nedosegljivi. In pozor - s takim izdelkom se delno ščitimo samo pred sevanjem lastnega telefona in ne pred sevanji, ki prihajajo iz naše okolice. Če želimo govoriti po telefonu, je treba telefon prestaviti v zunanji žepek. Takrat zaščitna vlakna varujejo glavo pred direktnim sevanjem (seveda indirektno nekaj sevanja še vedno pride naokrog, vendar ne direktno na najbolj obremenjeno področje za ušesi) ali, kar je še veliko bolje, telefon držimo na dlani proč od telesa in govorimo po zvočniku. Takrat vrečka varuje, da bi naše dlani direktno sprejemale sevanje, glava pa je pri takšnem načinu telefoniranja najmanj izpostavljena. Če telefon damo v torbico, pazimo, da je zaščitna tkanina vedno na strani telesa, žepek s telefonom, »ki lovi signal«, pa na zunanji strani. Enako velja, če telefon, ki je v zaščitnem etuiju, držimo v žepu – zaščitni žepek naj bo vedno ob telesu. Toda nošenje v žepu, če je le mogoče, tudi v takem primeru odsvetujemo. Nekoliko boljša možnost so ženske in moške torbice, najbolje pa je, da je telefon na načinu letenja, ko ga ne potrebujemo, oziroma imamo prevezavo na domači stacionarni telefon, kadar smo doma.

Na trgu se pojavlja tudi veliko oblačil, narejenih iz vlaken, ki ustavljajo sevanje ali ga vsaj občutno zmanjšujejo. Kako vemo, ali delujejo?

Eden preprostih načinov, da ugotovite, ali tovrstni materiali delujejo, je, da daste vanje svoj telefon in ga potem z vseh strani dobro prekrijete z varovalno tkanino. Če vas bo takrat kdo poklical, bo dobil odziv, da niste dosegljivi. Če telefon na mizi le pokrijete s takšnimi tkaninami, se bo zveza vzpostavila, ker bodo mikrovalovi našli pot do vašega telefona tudi skozi oblazinjeno pohištvo, les, stene in okna. To imejte v mislih, ko boste uporabljali takšne materiale. Če dojenčka le pokrijete s takšno odejico, ne bo zavarovan pred sevanjem, ki se odbija od tal in od spodaj prehaja skozi voziček ali njegovo ležišče. Enako velja, če odejico uporabljate, da sebe obvarujete pred sevanjem, kadar denimo telefonirate ali imate v naročju tablico. Da bi zaščitno oblačilo ali pokrivalo maksimalno učinkovalo, morate biti vanj zaviti z vseh strani, sicer boste res zmanjšali izpostavljenost rodil, ne boste pa obvarovali ledvenega dela. Zato je priporočljivo kupiti tkanine večjih dimenzij, ki jih potem lahko uporabimo za več namenov. In zopet moramo vedeti, proti katerim izvorom se ščitimo. Niso vsi materiali za vse vrste elektromagnetnih sevanj.

Nekateri materiali, ki sem jih tako ovila okrog telefona, mu niso uspeli preprečiti, da vzpostavi zvezo, čeprav proizvajalec trdi, da je izdelek testiran in zmanjšuje sevanja za 99 odstotkov.

Pri tanjših materialih, ki jih nosimo na telesu, pri izračunih upoštevajo količino sevanja, ki smo mu izpostavljeni v prostoru. Ko telefon ne more vzpostaviti zveze, povečuje svoj signal in odvisno od moči našega telefona včasih lahko prebije to bariero. Vendar takšna moč signala nastaja le ob vzpostavljanju povezave in ob drugih izrednih pogojih. Zato včasih takšni nežno tkani materiali ne morejo ustaviti zelo močnih telefonov pri vzpostavljanju povezave. Podobno velja tudi za t. i. zaščitne baldahine iz takšnih materialov. Odlično vas bodo varovali, če so pravilno nameščeni, da so izbrani materiali namenjeni obremenitvi, ki vam povzroča problem, in če ne boste v posteljo hodili s telefonom ali tablico. Zato so najprej potrebne strokovne meritve.

Katere so največje napak, ki jih storijo ljudje na področju problematike elektromagnetnih sevanj?

Da verjamejo šarlatanom in raznim terapevtom, ki jim dajejo navodila, kako naj sami rešijo problem, ne povedo pa jim, da brez profesionalne opreme in znanja to ni mogoče. Prva in edina pravilna pot so strokovne meritve s profesionalno opremo in šele nato ukrepanje ter izbira potrebne zaščite. Vse ostalo je enako igranju loterije. Če boste imeli veliko srečo, bo vaše bivalno okolje imelo manj obremenitev, lahko pa boste stanje v sicer dobri veri še poslabšali. Pojavljajo se tudi radiestezisti, ki naj bi se ukvarjali s problematiko tehničnega elektrosmoga, ki nima nobene povezave z zemeljskimi sevanji. Samo v zadnjem mesecu smo reševali tri primere, ko naj bi stranki »strokovnjaki« odpravili elektromagnetna sevanja, meritve pa so pokazale ravno nasprotno. Seveda so ljudje potem jezni in šokirani.

Telefoniranje v avtu

Vsaka minuta pogovora v avtu telo obremeni, kot da bi se deset minut pogovarjali na prostem. Mogoče vi svoj avto doživljate kot odprt prostor, saj so povsod okna, vendar se v resnici peljete v Faradayevi kletki. Se še spomnite poskusov Nikole Tesle, ki je delovanje Faradayeve kletke demonstriral precej dramatično, tako da je sedel v železni kletki, ko so okrog njega švigale strele ekstremno visokih napetosti? Čeprav so udarjale v kletko, ga nobena ni mogla poškodovati. Ker je avto le lepše pobarvana in oblazinjena Faradayeva kletka, smo v njej varni tudi pred udarom strele. Zaradi enakega razloga je za telefonski signal preboj skozi takšno oviro zelo zahteven. Da telefon »ulovi signal«, mora delovati s polno močjo, kar pomeni, da bo tudi seval z največjo močjo. In ker smo v prostoru, ki skorajda ne prepušča sevanja, bo ves elektromagnetni smog ostal ujet v našem avtu, zato so obremenitve, ki smo jim izpostavljeni pri uporabi mobilnega telefona v avtu, veliko večje, kot bi mislili.

Ker se moč signala pri premikanju nenehno spreminja, se bo vaš telefon nenehno povezoval z baznimi postajami. Če pa imate prižgan tudi internet ali prenos podatkov, postanejo obremenitve še večje, ker izmenjava med vašim telefonom in oddajniki poteka skoraj brez prekinitve. S tem se bo iz minute v minuto povečevala tudi obremenitev prostora z elektromagnetnim smogom, kar bo v praksi pomenilo tudi vse več utrujenosti in težav z ohranjanjem zbranosti.

naravno_enostavno2.jpg

Kuhani in pečeni!

Če se nekaj ur vozite v kletki, ki ste jo napolnili z mikrovalovnim sevanjem, se vam bo godilo kot hrani v mikrovalovki. Mikrovalovi namreč delujejo tako, da sprožajo trenje in pregrevanje celic, ki vsebujejo vodo. Zato bo voda zavrela, skodelica pa bo še vedno hladna, zavitek bo topel, krožnik pa mrzel. Ker v avtu edino naše telo vsebuje vodo, bo takšno sevanje varno za pločevino in stekla, razdejanje pa bodo mikrovalovi povzročili v naših tkivih, posebej tistih, v katerih je največ vode – to so možgani, sklepne tekočine in sluznice. V nekaj urah se boste torej počutili kot dušena pečenka, in vse le zato, ker vas je mobilni telefon ali tablica »cvrl«, ne da bi se tega zavedali.

Če mislite, da ta članek »sponzorira« ministrstvo za notranje zadeve v sklopu kampanje proti uporabi mobilnikov med vožnjo, se motite. Najbolje je, da se prepričate sami. Pred začetkom vožnje dajte telefon na letalski način ali ga zaprite v etui, ki ne prepušča sevanja. V avtu izklopite brezžično telefonijo in wi-fi (če ga imate) in potem primerjajte svoje počutje po nekajurni vožnji. 

Ravno takšne meritve so pred kratkim izvajali strokovnjaki Stavbne biologije tudi pri nas in ugotovili, da je v kabini avtomobila, ki ni dodatno obremenjen z mobitelom, bluetoothom in wi-fi-jem, obremenjenost bistveno nižja. Seveda ob vožnji prihajajo obremenitve od zunaj in so različne od lokacije do lokacije, toda če imamo vključen lastni telefon, wi-fi prenos podatkov, bluetooth in po možnosti še pametni ključ – Keyless GO, lahko s tem dodamo še nekaj 10.000 dodatnih µW/m2 obremenitve. Pri vključenih vseh napravah, ne glede na obremenitve iz okolice, se vrednosti v vozilu stalno spreminjajo od nekaj 100 do nekaj 1000 in tudi 10.000 µW/m2. Največje obremenitve povzroča bluetooth tehnologija in wi-fi povezava. Ko se vozimo po območjih s slabim signalom, telefon seva veliko več, kot če smo na področjih z dobrim signalom. V trenutku, ko se začnemo pogovarjati – vseeno ali prostoročno ali s telefonom v rokah, pa sevanje v kabini doseže tudi več 10.000 µW/m2 (odvisno od moči signala, vrste telefona, vrste in položaja osebnega vozila, števila potnikov z vključenimi napravami, itd.).

Za primerjavo – priporočila mednarodne stavbne biologije za spalne prostore so do 10 µW/m2. Strokovnjaki se trudijo kar se da približati tem priporočenim vrednostim, ki naj bi imele minimalni vpliv na naš organizem. Najbolj pomembno je to doseči v domačem bivalnem okolju in še posebej v času spanja.

Kako se obvarovati pred sevanji, ki jih oddajajo sosedov wi-fi ali bazne postaje, ki rastejo na vsakem koraku?

Bi živeli v hiši brez sevanja?

V Nemčiji so najbolj iskana stanovanja, ki jih gradijo po načelih stavbne biologije, v katerih so vgrajeni materiali in napeljave, ki ne oddajajo strupenih hlapov in hkrati minimizirajo sevanje. Pod fasadami takšnih stavb so ozemljeni grafitni premazi, ki preprečujejo, da se zunanja sevanja prebijejo v notranje prostore. Stekla pa so zavarovana s posebnimi za sevanja neprepustnimi folijami.

Seveda, pogoj, da živite v takšni stavbi, je, da tudi sami ne smete ustvarjati sevanja v prostorih, kjer živite. V stavbi ni wi-fi, povezava z internetom je izključno žična, mobilni telefoni pa se po prihodu avtomatično prevezujejo na stacionarne.

Starodobnikom raste cena

Vse več ljudi je občutljivih za sevanje, zato pospešeno iščejo načine, da zmanjšajo obremenitve, ki jih ustvarja sodobna elektronika na vsakem koraku. Vsaka nova generacija avtomobilov postaja s tega vidika še bolj obremenjujoča za zdravje. Če ne želite »prepametnega« avta, v katerem vas elektromagnetno sevanje bombardira z vseh strani, je edini varni scenarij poiskati avtomobil iz časov, ko je v njem bilo več mehanike in manj informatike.

naravno_enostavno5.jpg

Prispevek je bil objavljen v reviji Zarja, številka 27, ki je izšla 3. julija 2018!