NinaPuslar_makingof_Ursapremik-68 Odkrito.si

NINA PUŠLAR PREDSTAVLJA NOV VIDEO

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 18. novembra

Zlata ženska Petisvet.si

To se zgodi, ko ženska ...

obvestilo redarstva Svet24.si

Prekrška ni storil, a denarja ne more dobiti ...

igor_juric06 Svet24.si

Sin in žena sta takoj videla, da se z njim dogaja...

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

inot Njena.si

Za vedrim nasmehom se skriva kruta zgodba

Odklenjeno

Naj žrtvujem libido in dobro počutje?

O kontracepciji se je treba nenehno pogovarjati. Metode so bolj ali manj poznane, z leti se materiali izboljšujejo, hormoni naj bi bili prijaznejši do telesa – tukaj so kontracepcijska sredstva nove dobe, kot pravijo materničnim vložkom s hormoni (IUS – intrauterini sistemi), pri tem pa pozabljamo na recimo dobro staro diafragmo in kondom, ki edini preprečuje spolno prenosljive bolezni. To ni samo virus HIV, temveč so tudi presneto nadležen virus herpesa, genitalne bradavice in rak materničnega vratu, ki ju povzroča virus HPV. Na vse to sta opozorili ginekologinji Sabina Senčar in mag. Urška Bizjak Ogrinc.

Kontracepcijske tabletke za boljšo kožo že pri 12 letih? 

Izbira kontracepcije je še vedno na plečih ženske, razen pri kondomu, ki bi moral biti nujni spremljevalec vseh, ki pogosto menjavajo spolne partnerje. Ko se odločamo za primerno zaščitno sredstvo, ginekologe zanimajo leta, zdravstveno stanje, ali ste že rodili, kdaj bi radi spet zanosili in ali imate stalnega partnerja. Najbolj razširjena kontracepcijska metoda je še vedno hormonska tabletka, pri čemer sogovornici pogrešata malce več poudarka na njenih slabostih. »Vedno jo omenjajo kot brezmadežno kontracepcijsko sredstvo, s samimi prednostmi, češ, večno boš mlad, brez mozoljev, menstruacije – ali pa bodo minimalne in brez bolečin, nemoteno se boste lahko ukvarjali s športom, nobenih težav ne bo s hormoni, poleg tega omenjajo tudi preventivo pred rakom. V resnici pa ni tabletke, ki je učinkovita, pa na drugi strani ne bi imela stranskega učinka,« sta soglasni ginekologinji, ki se sicer strinjata, da smo s kontracepcijsko tabletko ženske res veliko pridobile. »Vendar je žalostno, da prihaja k nam vedno več mam s komaj dvanajstletnimi hčerkami, za katere hočejo, da jim predpišemo kontracepcijske tabletke, bodisi zato, ker jih menstruacija moti pri plavalnih treningih ali drugih športih (zaradi izgube dni, ko ne morejo trenirati zaradi bolečih menstruacij), ali pa so slišale, da bodo tako izboljšale stanje kože. Deklicam, ki niso spolno dejavne, že dermatologi predpisujejo kontracepcijske tablete. In potem bi jih tudi jemale kar brez prekinitve. To je res problematično – še posebej pri tako mladih puncah, pri katerih se menstruacijski ciklus sploh še ni vzpostavil, na tak način popolnoma zablokiraš delovanje jajčnikov. Kot da bi jih kastrirali,« je neposredna Urška Bizjak Ogrinc in zatem opozori na kasnejše težave, ko bi radi zopet vzpostavili proces ovulacije.

Pozor, spolno prenosljive bolezni! Še vedno velja, in na to preradi pozabljamo, da tabletka ščiti zgolj pred neželeno nosečnostjo, kaj pa spolno prenosljive bolezni? Še posebej mladi, ki po navadi nimajo rednih spolnih odnosov in stalnih partnerjev, večkrat eksperimentirajo in bi se morali tega še kako dobro zavedati. Ginekologi poudarjajo dvojno zaščito – torej hormonsko tabletko in kondom. »Največkrat pomislimo samo na virus HIV, kaj pa razne klamidije – tiha okužba, ki povzroča dolgoročno neplodnost, saj uničuje sluznico v jajcevodih in povzroča medenična vnetja – humani papiloma virus (HPV) in herpes? Veste, kaj je to, imeti herpes? Imeti tako infekcijo je katastrofa! Herpesa se nikoli več ne znebiš, pojavi se vedno, ko vam pade odpornost, pri čemer imate hude bolečine, ne morete lulati. Pred časom sem imela pacientko, ki je bila zaradi tega res v stiski, najhuje pa se ji je zdelo to, da je bila ob obisku na urgenci vpisana v register spolno prenosljivih bolezni z imenom in priimkom. Ne predstavlja si, kako bo, ko bo spoznala novega partnerja – naj mu za okužbo pove že na prvem ali drugem zmenku?« razlaga Bizjakova.

Humani papiloma virus (HPV) povzroča raka na materničnem vratu, ki je do 40. leta na prvem mestu med vzroki umrljivosti mladih žensk. Kondilomi oziroma genitalne bradavice, to so bradavicam podobni izrastki na sluznici, so prav tako zelo razširjena težava, o kateri pa se ne govori tako pogosto. Tudi njih povzročajo humani papiloma virusi (najpogosteje HPV tipa 6 in 11). Kar nekaj spolno prenosljivih bolezni torej, ki škodujejo dolgoročno – še posebej mlajšim, saj je njihova sluznica drugačna, ranljivejša kakor pri starejših.

Ne seksaj pred 16. letom. Sluznica pri majhni punčki je drugačna kot pri odrasli spolno aktivni ženski. Pri deklicah je občutljivejša, v puberteti mora ščititi pred trenjem, vmesna faza (začetek pubertete) pa je problematična, ker se celice pod vplivom hormonov preobražajo iz ene sluznice v drugo. Takrat se sluznica deli. Virus napade celico in za razmnoževanje vedno uporablja gostiteljev DNA, zato so najbolj ogrožene celice, ki se hitro delijo. Obdobje spreminjanja sluznice pri deklicah je torej nevarno oziroma še posebej tvegano za kronično okužbo z virusom. »Za nekatere tipe virusa HPV imamo cepivo, sicer pa za viruse ni zdravil, in ko ste enkrat okuženi, gre za kronično vnetje, ki dela raku podobno simptomatiko, tudi predrakava in rakava stanja. Zato je poleg čustvenih razlogov tudi iz zdravstvenega vidika res priporočljivo s spolnimi odnosi začeti čim kasneje ali vsaj po 16. letu. Ko damo takemu dekletu hormonsko kontracepcijo, upočasnimo tudi prej omenjeno preobrazbo sluznice. Se pravi, da je dlje bolj ogrožena. Utrjena ženska pri 45. letih bo redko žrtev takega kroničnega vnetja in tudi prognoza ne bo tako huda,« pojasni Senčarjeva, ki toplo priporoča, da vsako dekle pred prvim spolnim odnosom obišče ginekologa.

Izguba menstruacije – revolucija? Kontracepcijske tabletke ne more dobiti vsak, predpisati je ne smejo tistim s trombozo, žilnimi boleznimi, visokim pritiskom, migrenami. Zadnje čase se pogosto sliši o kontracepciji nove dobe, kakršen je maternični vložek s hormoni (IUS – intrauterini sistem). Kaj je pa s tistim »starim«, bakrenim materničnim vložkom, iz katerega se ne sproščajo hormoni? Še vedno se uporablja in ni čisto nič zastarel, saj ne vpliva na hormonsko stanje, zato pa dobro in precej zanesljivo ščiti, pojasnita sogovornici. Gre za majhno, dvocentimetrsko bakreno zadevico v obliki črke T, ki ti jo v maternico vstavi ginekolog. Po petih letih ga je treba zamenjati, sicer se lahko pojavi medenično vnetje. Zaščita je še posebej primerna za ženske, ki so že rodile in imajo stalnega partnerja, pri nas pa se zanjo odločajo predvsem tiste ženske po porodu, ki ne marajo hormonske zaščite.

Veliko ginekologov pa priporoča hormonski maternični vložek, ki je enake oblike kot bakreni, le da je iz porozne plastike, iz katere se izloča hormon progesteron. To ima lahko pri nekaterih ženskah z močnimi mesečnimi krvavitvami krasen terapevtski učinek, pri drugih pa povzroča splošno slabo počutje, nekatere poročajo, da se počutijo napihnjene ali kot da so nenehno v petem mesecu nosečnosti, zaradi stanjšanja sluznice v maternici sčasoma krvavitve celo prenehajo. »Izguba menstruacije je bila pred leti predstavljena kot nekakšna revolucija. Čez nekaj časa pa se je pokazalo, da to ni najboljše, ne pripomore k boljšemu počutju, ravno nasprotno, ženske tudi tožijo zaradi pomanjkanja libida, napihnjenosti. Prav zelo velikega libida pri katerikoli hormonski kontracepciji ne morete pričakovati,« sta jasni ginekologinji.

»Neka kolegica mi je dejala, da smo lahko še srečni, če bomo mladim dekletom predpisali tako kontracepcijo, češ da brez libida pač ni nevarnosti za promiskuiteto. Se ne morem strinjati! Libido ni samo želja po spolnosti, libido je tudi želja po življenju, želja po gradnji, nasprotje tanatosa, kako se zjutraj urediš – veselje do življenja! Ne bojim se zdrave spolnosti pri mladih, vendar me skrbi, da je včasih škodljiva. Bodisi zaradi spolno prenosljivih bolezni bodisi zaradi pogostega menjavanja partnerjev, da ni iz ljubezni, ampak za uslugo nekomu, zaradi čustvenega izsiljevanja. Da bi zaradi neželene nosečnosti uničevali ženskam libido, za to pa nisem!« zatrdi Senčarjeva.

Ali je res?

Neka ginekologinja je odsvetovala hormonski maternični vložek, ker povzroča ciste na jajčnikih in posledično neplodnost. Res? »Neplodnosti ne povzroča, res pa je, da lahko nastanejo ciste na jajčnikih, vendar te niso nevarne. Opazujemo jih na rednih pregledih, in ko odstranimo maternični vložek, izginejo.«

99-odstotna zaščita

IUD – maternični vložek z bakrom

V maternico ga vstavi ginekolog in je lahko tam od pet do deset let. Sprošča bakrove ione, ki semenčicam preprečijo gibanje in tako onemogočijo njihovo premikanje po maternici, jajčnikom pa ne preprečujejo mesečne tvorbe jajčec. V redkih primerih, ko semenčica prodre v jajčece, baker preprečuje, da bi se oplojeno jajčece ugnezdilo v sluznico.

Intrauterini sistem IUS – maternični vložek s hormonom

V nasprotju z bakrenim ta mehki pripomoček v maternico stalno sprošča majhen odmerek progestogena. Ta zadebeli sluznico materničnega vratu in tako spermi oteži premikanje in dostop do jajčeca, hkrati pa stanjša maternično sluznico. Menjavati ga je treba vsakih pet let.

94-odstotna zaščita

Kontracepcijska injekcija

Hormonsko kontracepcijsko sredstvo, ki vam ga ginekolog odmerja enkrat ali trikrat na mesec.

91-odstotna zaščita

Kontracepcijska tabletka

Vzeti jo morate vsak dan, obstaja veliko različnih vrst – kombinirana vsebuje estrogen in progesteron, obstajajo tudi tiste s samo enim hormonom, progestogenom.

Kontracepcijski obliž

Nalepi se neposredno na kožo – na trebuhu, zadnjici, nadlakti ali hrbtu. Vsak teden je treba namestiti novega. Četrti teden si ga ne, takrat se mora začeti menstruacija. Slabosti: lahko se razrahlja ali odlepi. Morebitni stranski učinki: glavobol, povišanje telesne teže, nihanje razpoloženja, srbečica na mestu namestitve.

Vaginalni obroček

Nekakšen elastičen trak, ki ga vstavimo v nožnico. Tam počasi sprošča hormona progesteron in estrogen, ki jajčnikom preprečita sproščanje jajčec ter zadebelita sluznico materničnega vratu, kar prepreči spermi dostop do jajčeca. Po treh tednih ga odstranite, imate en teden premora, nato vstavite novega. Stranski učinki so podobni kot pri preostali hormonski kontracepciji.

Jutranja tabletka – nujno kontracepcijsko sredstvo

Če je šlo kaj narobe, največkrat poči kondom, si lahko starejši od 16 let v lekarni kupijo tako imenovano jutranjo tabletko. Ena tabletka vsebuje velik odmerek hormonov, zato nikakor ni primerna za redno kontracepcijsko sredstvo! Lahko povzroča glavobol, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, menstrualne bolečine, utrujenost, omotico.

82-odstotna zaščita

Moški kondom

Nima stranskih učinkov. Obstaja sicer možnost, da zdrsne dol, se raztrga, nekateri so alergični na lateks, zato naj uporabljajo poliuretanske. Nizko stopnjo zanesljivosti kondoma je treba pripisati »človeškemu dejavniku« – torej da smo pri nameščanju nespretni ali nepravočasni.

88-odstotna zaščita

Diafragma

Klobuček, katerega funkcija je preprečiti spermi pot v maternico. Narejena je iz lateksa ali silikona. Potem ko vam primerno velikost določi ginekolog in vas poduči o tehniki vstavljanja, jo pred vstavljanjem napolnite s spermicidom, potem pa prepognjeno vstavite v nožnico podobno kot tampon – lahko tik pred spolnim odnosom ali že nekaj ur prej. Vstavljena je lahko največ 24 ur. Občasno je treba preveriti, ali je poškodovana, in jo zamenjati z novo – če shujšate, boste morda potrebovali drugo velikost. Je plačljiva tako kot kondom.

Ginekologinji menita, da je prevečkrat pozabljena in da so nove verzije zelo prijetne za uporabo. Zanimivo je, opažata sogovornici, da se ženske otepajo nameščanja diafragme, ker se ne želijo dotikati – čeprav s tamponi nimajo težav.

76-odstotna zaščita

Naravne metode

Pri teh morate zelo dobro poznati svoje telo in v kateri fazi menstruacijskega ciklusa ste neplodni. Lahko štejete dneve v ciklusu, merite telesno temperaturo in natančno opazujete spremembe cervikalne sluzi. Ni priporočljivo za pozabljive, neorganizirane in spontane posameznice.

Kontracepcijska gobica, ženski kondom, cervikalna kapica in podkožni vsadek v Sloveniji niso na voljo.