Svet24.si

Preverite, kako narediti popolno lepotno ...

mina miha1 Svet24.si

Najmlajši čuk se bo oženil

sola solarji koronavirus bobo Reporter.si

Razkrivamo: kako vlada ignorira strokovnjake - ...

2_rebeka dremelj Svet24.si

Rebeka Dremelj je na smučišču zagnala totalno ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Seks v mestu Odkrito.si

Šok za ljubitelje serije Seks v mestu

mojca-mavec Odkrito.si

Mojca Mavec: Dneve preživljam ob radiču s ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Moja “čudežna” dieta

V resnici čudežne diete za vse ni, ker smo med seboj preveč različni. Smo različnega spola, starosti, dednih obremenitev, zdravstvenega stanja, navad in razvad, skratka, noben recept za hujšanje ni napisan na našo kožo. So neka splošna pravila (da recimo sladkane pijače nikomur ne koristijo), vse drugo pa si moramo prikrojiti po svojih potrebah. Če mislimo s hujšanjem resno, ne bo pretežko. Čisto mimogrede – v strokovnih krogih so za najboljšo dieto lanskega leta razglasili sredozemski režim prehranjevanja, kar je za sovražnike rib prava katastrofa.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

No, ampak če smo malo domiselni, bomo vseeno spravili na svoj jedilnik kupe sadja in zelenjave, ribe pa nadomestili s pustim mesom, vendar v manjših količinah. Ampak o tem nekoliko pozneje.

Covid nas je lepo poredil. Običajno se čez zimo zredimo, ne le zato, ker se manj gibamo in ker je zimska hrana po navadi krepkejša, ampak tudi zato, ker telo zaradi mraza zahteva in porabi več hrane. Seveda pa ne toliko, kolikor smo je sposobni stlačiti vase. Epidemija je zadeve samo še poslabšala, gibanje je bilo omejeno, jedli pa smo več, saj je hrana najhitrejša in najcenejša tolažba. Skratka, pred letošnjo pomladjo imamo še več problemov s težo in zdravjem kot običajno. Obstajajo hitre rešitve? Če imamo dva kilograma preveč, da. Že v dveh, treh dneh jih lahko na račun zadržane vode uspešno sklestimo, ampak jih bomo dobili pri prvih nekaj grehih nazaj.

Obstajajo nove čudežne diete? No, seveda, ampak vse so variacije ali kombinacije prejšnjih. Pa prehranski dodatki, ki pospešijo hujšanje? Na tisoče jih je, mnogi obljubljajo, da lahko normalno jeste in hujšate, ampak v drobnem tisku potem piše, kaj to pomeni »normalno« – vsekakor precej omejevalno. In nekateri dodatki so lahko tudi precej nevarni.

Dieta pegan. Gre za dieto, ki je stara nekaj let, slavna pa je postala šele zdaj. Zasnoval jo je zdravnik Mark Hyman, namenil pa jo je svojim bolnikom, da bi jih spravil v boljšo kondicijo in zmanjšal tveganje za številne kronične bolezni, ki so posledica debelosti. Ime je sestavljeno iz dveh diet – paleolitske in veganske. 75 odstotkov kalorij prispeva rastlinska hrana, preostalih 25 pa ekološko pridelano meso, ribe in jajca. Zagovorniki paleodiete se niso pritožili, vegani pa vsekakor.

Dieta ne vsebuje različnih uvajalnih in nadaljevalnih faz niti nima večtedenskih jedilnikov. Temelji na priporočilih in prepovedih, znotraj tega pa imamo veliko izbire. Ker je dokaj razumna, vam jo predstavljamo.

Več v reviji Zarja Jana, št. 823.2. 2021