profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

bill clinton Svet24.si

VIDEO: Clinton je kar zadremal med Bidnovo ...

janja sluga bobo1 Reporter.si

Portali SDS so se zaradi nastopa v Studiu City ...

otrok, trgovina, trgovina z otroškim programom Svet24.si

Kaj vse se odpira v devetih regijah z boljšo ...

Janša-Jelinčič Necenzurirano

Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri ...

Cennet Solze v raju Njena.si

Konec serije Solze v raju

zorana-jovanovic Odkrito.si

Ogromni silikoni so zanjo nujni

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Ali je vaš cikel usklajen z luninim?

Ajurveda ima ogromno koristnih napotkov, kaj početi in kako živeti, da bo menstruacija potekala brez bolečin in slabega razpoloženja ali še česa hujšega. Uči tudi, da bi morala biti usklajena z luninim ciklom. Če ni, je naš cikel neuravnotežen. Ali ste, recimo, vedeli, da se med menstruacijo ženske ne bi smele razstrupljati? Zdravnik ajurvede dr. Manivannan Ramasamy B.A.M.S. iz Hiše Ayurveda nam je povedal, kako si pomagati, kadar našo menstruacijo spremljajo težave.

Menstruacija je dar, ne nadloga, so prepričani v Hiši Ayurveda. Menstrualne težave pa so posledica našega življenjskega sloga. Če je torej menstruacija za vas prej nadloga kot dar, je vredno razmisliti o vaših življenjskih navadah.

Nikar se ne razstrupljajte. Razstrupljanje je v zadnjih letih še posebej popularno in tudi priporočljivo, a nikakor ne med menstruacijo. Žensko telo gre namreč v tistih dneh že samo skozi naravno razstrupljanje, saj se z menstruacijo čisti strupov in nečistoč. Prav menstruacija naj bi bila eden izmed razlogov, zakaj ženske navadno živimo dlje od moških. Menstruacija je namreč naš naravni telesni mehanizem, ki nas vsak mesec razstrupi. Kakršnokoli dodatno razstrupljanje v teh dneh je za naše telo občutno prevelik napor, zato ga dr. Manivannan odsvetuje. Veliko bolje bo, če med menstruacijo počivamo, se posvetimo sebi in smo prijazni do svojih potreb. Naj vse poteka nekoliko počasneje kot sicer.

V Indiji je v tistih dneh prepovedano delati. Prav časa za počitek si ženske na zahodu premalokrat vzamemo med menstruacijo, opaža zdravnik ajurvede. Navadile smo se delati vsak dan, cel mesec, ne glede na vse. Naše dokazovanje pripadnosti, požrtvovalnosti in sposobnosti je postalo višja vrednota od počitka in skrbi zase. Kar je velika napaka, ki jo na koncu vedno plačamo s svojim počutjem. »V preteklosti so se ženske v tem posvečenem času zbirale, počivale in meditirale. V Indiji je ženskam v prvih treh dneh mesečnega perila še sedaj prepovedano delati in kuhati. Takrat kuho prevzamejo druge ženske v gospodinjstvu ali njihovi možje. Čas menstruacije je tam visoko spoštovan cikel, saj predstavlja žensko povezanost z luninimi cikli.« To je čas očiščevanja in obnavljanja, ki ga preprosto morajo spremljati počitek ali lažje dejavnosti. »Energija ženske je v tem času najbolj oddaljena od telesne ravni in najbližje izvoru vsega življenja, duhovni energiji, ki je potrebna za spočetje. S krvavitvijo se telo znebi vseh strupov na telesni ravni in čustev, ki so se kopičila ves mesec. Telo in duša se očistita ter sta pripravljena na sprejem nove duhovne energije.« Ni hrane ali koristnega početja, ki bi lahko nadomestila počitek med menstruacijo.

Idealen ženski cikel je usklajen z luninim. Ajurveda pravi, da je ženski cikel, ki odstopa od luninega, neuravnotežen. »Idealen ženski cikel je usklajen z luninim. Tako naj bi ovulacija nastopila okoli polne lune (čas obilja) in menstruacija okoli prazne lune (čas obnove). Celotni menstruacijski cikel naj bi trajal okoli 28 dni – kot lunin. Ob polni luni naj bi se obnovila esenca za reprodukcijo (šukra), zato ženska takrat doseže vrhunec plodnosti. Polna luna predstavlja polno prebujen um, zaradi česar je to idealen čas za spočetje. Takrat je samskara – psihološki odtis partnerjev optimalen za prenos na otroka. Ženski cikel, ki odstopa od luninega, pa odraža notranje neravnotežje, ki ga ponavadi povzroči presežek stresa, pretirano delo in stimulanti ter neustrezna prehrana. V drugih primerih so razlogi za neskladnost z luninim ciklom lahko psihosomatski (kulturno pogojena zmotna prepričanja, da je menstruacija nekaj slabega in sramotnega).«

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021