nada-primoz-poroka Dobra karma

Žena znanega športnika ima posebno strast – in...

bill clinton Svet24.si

VIDEO: Clinton je kar zadremal med Bidnovo ...

janja sluga bobo1 Reporter.si

Portali SDS so se zaradi nastopa v Studiu City ...

d30779e9e1191a158dd9-tanja-fajon Necenzurirano

Zakaj interpelacije proti Cigler-Kralju danes še ...

Janša-Jelinčič Necenzurirano

Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri ...

YOUTUBE PRINTSCREEN Odkrito.si

Srbski režiser na šoli posliljeval dekleta?

zorana-jovanovic Odkrito.si

Ogromni silikoni so zanjo nujni

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Nasveti

Staršev nihče ne vpraša, ali bodo zdržali

Tudi če nismo pesimisti, se zavedamo, da epidemija ne bo minila brez posledic za našo družbo in okolje. Težave, ki jih preživljajo posamezniki in družine, dobro pozna terapevtka Monika Erjavec Bizjak, ki je zaposlena na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Z njo smo se pogovarjali, kako se znajti v vsakdanjih situacijah, ko se nam zdi, da je vsega preprosto preveč. Kako ravnati kot starš, kljub ogromni obremenjenosti, da bo to v največje dobro za naše otroke? Tekst: Stane Mažgon

Živimo v času velikih preizkušenj, saj na epidemijo kot posamezniki in kot družba nismo bili pripravljeni.Že pred epidemijo so raziskave pokazale, da slovenski otroci dosegajo nadpovprečne učne uspehe, kar se tiče njihovega osebnega zadovoljstva in duševnega zdravja, so pa pod povprečjem. Zato je treba vso pozornost usmeriti prav v trenutno duševno zdravje naših otrok.

O tesnobi je treba iskreno spregovoriti

Monika Erjavec Bizjak ob vsakodnevnem stiku z družinami v stiski opaža veliko obremenjenost staršev, ki ob svojih obveznostih ne zmorejo ali ne znajo svojim otrokom pomagati pri šolskem delu. »Staršev nihče ne vpraša, ali bodo vse to lahko zdržali. Veliko tesnobe zaznavam tudi pri mladostnikih, ko se od njih zahteva, da v domačem okolju pozabijo na svoje želje in potrebe po socializaciji.  In stiske starejših, ki pogosto v osamljenosti preživljajo dan za dnem v prepričanju, da so vsi ukrepi za to, da se jih zaščiti. Njih pa potem zlomi ravno osamitev. V vseh generacijah so posamezniki, ki ne zmorejo več ohraniti upanja. Zato se mi zdi zelo pomembno govoriti o tem in opozarjati, da so vsa ta občutja strahu, nezadovoljstva, jeze, tesnobe v tem trenutku del našega življenja. Pogosto ljudem pomaga že to, do o njih iskreno spregovorijo in dobijo občutek, da so sprejeti.«

Kdor nima praznega hladilnika, ne more razumeti

Nekaterim otrokom šolanje na daljavo sicer ne predstavlja težjih obremenitev, pravi. »V večini so to otroci, ki so zelo uspešni pri šolskem delu in v domačem okolju deležni funkcionalnih odnosov. V družinah, kjer je veliko strahu, jeze, obremenjenosti, negotovosti glede tega, kako bodo preživeli mesec, kupili hrano in plačali položnice, če sta starša med epidemijo ostala brez dela, pa je otrokom res težko.« Spomni se pogovora z mamico, ki ji je na robu obupa dejala, da nihče, ki nima praznega hladilnika, ne more razumeti njene stiske. »Pomembno je poudariti, da se otroci zavedajo stiske svojih staršev. Bolj ko jo starši želijo prekriti, bolj jo otrok čuti in se počuti krivega, češ da bi moral nekaj narediti in poskrbeti, da bi bila starša vesela. Otrok nikoli ne bi smel nositi bremena odgovornosti svojih staršev. Starša morata otroku iskreno predstaviti svoje strahove, hkrati pa mu jasno povedati, da je njuna odgovornost najti rešitve. S tem otroka veliko naučimo. Naučimo ga iskreno spregovoriti o svojih čutenjih ter mu z zgledom pokažemo, kako zdržati v neprijetni situaciji in najti rešitve, ki bi to situacijo lahko spremenile.

Eni so ostali brez dela, drugi izgorevajo

Meja med osebnim in poklicnim je zabrisana. »Ljudje, ki so brez dela, se soočajo s strahom pred prihodnostjo. Mnogi, ki v tem obdobju opravljajo svoje delo, pa izgorevajo. Vsaka družina ima svoj način prilagajanja na trenutne razmere in verjamem, da se zmorejo nekateri prilagoditi bolje kot drugi. Od zmožnosti prilagoditve na trenutno stanje je odvisna tudi psihološka stabilnost. Pomembno je, kako smo opremljeni s tem, da zdržimo v težki, neprijetni situaciji. Vsem pa je skupno to, da v izrednih razmerah na neki točki vsak posameznik pride do trenutka, ko preprosto ne zmore več. V letošnji jeseni so nam bile odvzete vse naše rutine, navade, vse, v čemer se ljudje počutijo dobro, varno, kot v neki coni udobja. S spremembo rutine se v ljudeh hitro pojavijo tesnobna, anksiozna občutja, ki lahko vodijo v panične napade in depresijo. Iz dneva v dan je več ljudi, ki dosežejo to točko, ko ne zdržijo več pritiska okoliščin.«

***V letošnji jeseni so nam bile odvzete vse naše rutine, navade, vse, v čemer se ljudje počutijo dobro, varno, kot v neki coni udobja. S spremembo rutine se v ljudeh hitro pojavijo tesnobna, anksiozna občutja, ki lahko vodijo v panične napade in depresijo. Iz dneva v dan je več ljudi, ki dosežejo to točko, ko ne zdržijo več pritiska okoliščin.***