alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

ruševina, gornji trg, ljubljana, zrušena hiša, slovenska policija, policijski trak Svet24.si

Poskus uboja pri Novem mestu: odjeknili streli, ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Nasveti

Skrivnost mladosti

Vsa naša vitalnost in življenjska energija izvirata iz dobrega delovanja naših celic, pravi Marija Merljak, univ. dipl. živilska tehnologinja in prehranska strokovnjakinja, avtorica nove knjige Mladost v telesu. Naše celice pomlajujejo nekatere biološke snovi v živilih, ki so nujne za dobro telesno in umsko počutje, pa tudi za vrhunsko zmogljivost možganov. Za ohranjanje mladosti in vitalnosti pozno v starost, pravi, moramo čim več narediti že po 35. letu starosti, a nikoli ni prepozno! Razkrila je skrivnost prehrane vitalnih stoletnikov, kako preprečimo demenco, kakšna hrana nas pomlajuje spomladi ter katera živila nas v teh dneh najbolj krepijo in varujejo pred virusi. Poznate recept za t. i. babičino kokošjo juho dr. Stephena Rennarda, ki pomaga pri prehladu, kašlju in slabem počutju?

Avtor:

Renata Ucman

Značke:

»Vsa skrivnost mladosti je v naših celicah. Nekatera živila jih pomlajujejo in obnavljajo, pa varujejo pred prostimi radikali in vsiljivci. S hrano je mogoče vplivati na boljšo zbranost, miselno vztrajnost, okrepiti spomin, popravljati glavobole in migrene, nespečnost in depresije. Mnogi so prepričani, da je po 65. letu vsega konec. A raziskave kažejo, da je mogoče z redno, uravnoteženo in mešano prehrano, v kateri so vse hranilne in zaščitne snovi živalskega in rastlinskega izvora, ohraniti relativno mladostnost in dober imunski sistem tudi v pozni kronološki starosti. Mladosti v telesu ne merimo z leti in gubicami, temveč z ustvarjalno energijo, voljo, zagnanostjo in vztrajnostjo, da izpolnimo cilje. Mladost je torej v krvi, ki po žilah s kisikom oplaja vse celice našega telesa, iskri možgane, budi želje in veselje, krepi mišice in kosti, gladi našo kožo. Vse to je mogoče! Skrivnost mladosti v telesu je v gibanju, radosti nad življenjem in – v hrani. V skrbi za popolno paleto hranil, s katerimi pomlajujemo naše celice, jih varujemo in oskrbujemo z gorivom, da lahko ustvarijo dobro življenjsko energijo,« pojasnjuje Marija Merljak, kako lahko mladost v telesu ohranite ali si jo povrnete.

V celicah nastaja življenjska energija. »Naše celice se nenehno obnavljajo in s tem vsi organi; odmirajo in nastajajo. Pri mladih, odraščajočih organizmih nastaja veliko več celic, kot jih odmira, zato organizem raste. Pri odraslih se celice le številčno obnavljajo. Vsako sekundo odmre okrog deset milijonov starih celic in približno toliko nastane tudi novih. V nasprotju s staranjem je torej mladost v telesu sposobnost celic, da se v celoti ali skoraj v celoti do potankosti prekopirajo in zamenjajo. Čim popolnejša in natančnejša je preslikava celic in s tem vijačnic DNK ter genov, tem dlje bomo ohranjali mladost v telesu. Staranje telesa je torej v nekem pogledu vse večja nezmožnost celic, da bi se v celoti in povsem obnovile ter pri tem tudi popravljale nepopolne in slabe preslikave. Vzrokov za to je veliko. Mednje sodijo pretirano sončno sevanje, strupeni kemični hlapi, pa tudi strupi, ki nastanejo pri celičnih procesih, zlasti prosti radikali pri oksidaciji. Negativen vpliv ima tudi dolgotrajen in obremenjujoč stres, prav tako nam škodijo pomanjkanje spanja, ponočevanje, kajenje, uživanje alkohola in pretirano pitje kave, škodljiva poživila ter slabe prehranske navade.«

Nukleinske kisline za popravilo. A z nekaterimi živili je celo mogoče pospešiti obnavljanje celic! »Za popravilo celic in s tem preprečevanje celičnega staranja potrebujemo živila, ki vsebujejonukleinske kisline. Te pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu. Če jih ni dovolj, se presnovni proces zmanjša na okrog 70 odstotkov normalnega in postanemo utrujeni. Veliko nukleinskih kislin je denimo v fižolu, grahu in česnu.«

Več v reviji Zarja Jana št. 18, 5. 5. 2020